Lokaal Hellendoorn vraagt gemeente haast te maken met betaalbare woningbouw

Datum: 18-01-2022

9.15 uur - Lokaal Hellendoorn vindt dat de gemeente Hellendoorn alles in het werk moet stellen om de woningbouw te versnellen en inwoners en starters met een sociaal-economische binding met onze gemeente meer kansen te bieden. Als Lokaal Hellendoorn zijn wij van mening dat het voor de leefbaarheid van de kernen noodzakelijk is dat er jaarlijks structureel een aantal woningen gebouwd kunnen worden.

 
Annemarie Dubbink, fractievoorzitter Lokaal Hellendoorn: “In de gemeente Hellendoorn zijn de laatste jaren maar een beperkt aantal woningen gebouwd. Als we kijken naar buurgemeenten in het Sallandse, maar ook in de gemeente Wierden, dan is daar meer gebouwd. Wij vragen ons dan ook af waarom plannen als Hellendoorn Noord, waar nog 19 kavels zijn uit te geven en het plan ‘De Grave’ in Haarle zo lang moeten duren”.
 
Daarnaast roept Lokaal Hellendoorn het college nadrukkelijk op de mogelijkheden te onderzoeken om inwoners en starters met sociaal-economische binding met onze gemeente voorrang te geven. “In de gemeente Olst-Wijhe komt een plan met dergelijke voorwaarden al van de grond. Dat moet in Hellendoorn toch ook mogelijk zijn?”, aldus Annemarie Dubbink. Tevens vraagt Lokaal Hellendoorn het college alle mogelijkheden aan te grijpen om procedures om te bouwen te verkorten.
 
Klik HIER voor de brief die naar het College van Burgemeester en Wethouders werd gestuurd.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Linda schreef op 22-01-2022

Valt me dat er steeds alleen maar wordt gevraagd door Lokaal zonder zelf met oplossingen te komen. Hoe zien zij een starterswoning voor zich? Wat mag deze kosten in deze tijd? Wie wil er goedkoop bouwen? Lokaal neem zelf een keer initiatief.

hellendoorner schreef op 23-01-2022

Linda ik ben het met je eens.. ze vragen .. of tot onze verbazing schetst ,hoor je vaak bij deze partij. . Als ze de grootste partij weer worden zullen ze wel weer niet in de coalitie gaan. maar braaf achteraansliiten in de oppositie inplaats van alles op te eisen, dan ben je wel mooi de grootste partij en zonder dat ze iets verkeerds kunnen beslissen . mijn stem krijgen ze niet meer

Geronimo schreef op 23-01-2022

@Linda, in de oppositie kun je geen eigen initiatief nemen, wat tot uitvoer wordt gebracht. Keer een lesje bestuurskunde nemen.

Geronimo schreef op 23-01-2022

@hellendoorner, en jij weet geloof ik niet hoe de huidige coalitie tot stand is gekomen, ondanks dat jij op LH hebt gestemd. In dergelijke gevallen is het verstandiger de mond te houden.

Han schreef op 23-01-2022

Vragen stellen kan iedereen, zelfs LH, maar een oplossing bieden kan helaas niemand. Weet men überhaupt wel hoeveel een huis bouwen kost. Neem alleen al de kosten voor het materiaal en de arbeidsuren. En dan moeten de aannemers ook nog eens tijd hebben. Aan al deze prijzen, levertijden en het zoeken naar de juiste mensen kan de gemeente niets doen, ze kunnen enkel de bouwgrond gaan weggeven. Maar dan nog kost een huis rond de twee ton. En twee ton is geen startersprijs. Veel starters kunnen dit bedrag niet lenen bij de bank, laat staan een één verdiener. Een huis van modder en stro kan de oplossing zijn.

Jos schreef op 24-01-2022

Maar lokaal Hellendoorn houd vol het kan, zou ze sieren dat ze met een plan kwamen en een aannemer om te laten zien dat het echt kan. Zoals Han aangeeft lijkt het onmogelijk. Doen zou stemmen opleveren, dit kost stemmen…vragen vragen, maar niets doen.

Han schreef op 24-01-2022

Aanvullend op mijn opmerking. LH, het is geen lokaal probleem, maar een landelijk probleem. Jullie vragen zullen het probleem van Nederland niet gaan oplossen. Onze regering kan dat wel, maar doet het niet. Zij zijn immers wel bij machte om in te grijpen, maar laten het allemaal op zijn beloop gaan. Huizenprijzen exploderen, energiekosten exploderen, levensmiddelen worden duurder en duurder. Natuur en klimaat spelen een belangrijk excuus in dit geheel, maar ondertussen levert het de staat miljarden aan belastinggeld op. Toch denk ik dat tijdens de gemeenteraadsverkiezing de lokale partijen een grote slag kunnen slaan. Het vertrouwen in de overheid is tot het minimum gedaald en daar kunnen de zittende partijen wel eens hard op worden afgerekend. Ook ik ben dit aan het overwegen, maar helaas heeft Hellendoorn geen lokale partij die potten kunnen breken. Of LH moet de laatste maanden nog een konijn uit hun hoed toveren.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-01-2022

Er staan genoeg kantoorpanden leeg waar starters kunnen wonen. Veel aanpassingen hoeven er niet worden gedaan, studenten in de stad stellen ook geen hoge eisen aan hun kamers. De oude Rabobank wordt nu ook bewoond.

Geronimo schreef op 24-01-2022

@tut, studenten huren maar tijdelijk en starters zijn kopers, dus een totaal andere situatie.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-01-2022

Starterswoningen moeten goedkoop zijn, anders krijgen ze geen hypotheek. Het risico bestaat dat rijke ouders een starterswoning voor hun kind kopen, en dat deze woning na paar jaar voor het dubbele bedrag verkocht wordt. Of nog erger... dat deze verhuurt wordt, zodat de rijke ouder hier weer flink rendement op krijgt. Waarom moeten starters meteen kopen, ze zullen nog wel meer teleurstellingen in hun leven krijgen, worden ze flink van,

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-01-2022

De eerste Babyboomers zijn intussen al ouder dan 75 jaar, dus komende jaren komen er veel huizen vrij

Jos schreef op 24-01-2022

Tut wie bouwt er tegenwoordig goedkoop? Starters hebben denk ik ook nog wel de nodige wensen verwacht ik. Tut jij vind dat starters kunnen huren maar in onze gemeente heeft Reggegewoon maar 3 huurwoningen. Deze gaan vast naar gescheiden ouders. Of moeten de starters gaan huren bij jouw genoemde rijke ouders hahaha.

Han schreef op 25-01-2022

Tut, jij lijkt wel iemand van D66. (uiteraard met een glimlach). De ouderen zijn het probleem voor de huizencrisis. Ouderen blijven meer en meer in hun eigen huis wonen waardoor er geen doorstroming plaatsvindt. Het liefst stoppen ze alle oudjes ergens in een groot tehuis, of in een appartementencomplex, zodat hun huis, waar ze hard voor gewerkt hebben kunnen afstaan aan starters. No way, ik ga pas mijn huis uit als ik gekist ben.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-01-2022

De ouderen zitten nog steeds opgescheept met hun 25/30 jarige kinderen, omdat deze geen huis kunnen vinden. Daarom hebben de ouders een eensgezinswoning met 3 slaapkamers nog wel even nodig, Ik stel voor om juist de jongeren in een groot ‘tehuis’ te stoppen; kantoren, boerenstallen en andere bedrijfspanden aanpassen. Hoeft niet luxe te zijn. Trouwens, ik als oudere zou het geweldig vinden om met andere knarren in kleinere units in een lege koeienstal op het platteland te wonen, met gezamenlijke werkplaats, hobbyruimte, kroegje... ; )

Geronimo schreef op 25-01-2022

@tut, het probleem is dat veel ouderen wel kleiner willen wonen, maar deze woningen zijn momenteel ook veel te duur en er zijn er te weinig.

Mitis schreef op 25-01-2022

Sinds 1 jan 2022 zijn als stadsbouwmeester benoemd de heer L. Broeren en de vervangers de heer R. Klein Goldewijk en mevrouw U. Weis ten Elsen. Uw terechte wensen voor meer kleine woningen voor jong en oud kunt u bij deze mensen inbrengen. Ze zijn voor 3 jaar benoemd dus in 2025 kunnen we kijken wat de waarde van hun functie is. Iemand moet het toch organiseren!

Hendrik schreef op 25-01-2022

Aan Han, helemaal mee eens!!!!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-01-2022

Het simpelste is om meer op eigen erf bij te bouwen, klein appartementje in schuur of stal of in eigen tuin een unit te plaatsen. Dan blijft het voor iedereen betaalbaar. Weinig administratieve rompslomp omdat bouwrijp maken, vergunningen aanvragen al gauw minimaal drie jaar duurt.

Harm schreef op 25-01-2022

Schuur en bijkeuken verbouwd tot badkamer en slaapkamer. ( toilet was al beneden) Tuinhuisje voor fiets en scootmobiel. Bovenverdieping aangeboden voor Vrienden op de fiets voor 45 euro per nacht met eigen toilet en badkamer..

Hendrik schreef op 26-01-2022

Het is de politiek en de ambtenarij die de bouw van nieuwe woningen ernstig vertraagd in Nederland. Die een miljoen huizen in tien jaar gaan we niet halen, omdat doodeenvoudig hier niet de mensen voor zijn om dit te realiseren. Steeds meer taken worden naar de gemeentes overgeheveld zonder financiële onderbouwing, ook dat gaat de burger links of rechts betalen. Woningbezitters worden steeds meer opgezadeld met zaken die van regeringswege opgelegd worden, zonnepanelen, van het gas af, warmtepompen en isoleren. Daar staat tegenover dat ze de overwaarde naar box3 willen en de AOW loskoppelen van het minimum loon. En de mensen die dit nu overkomt hebben al een ruim arbeidsverleden achter zich en daarmee iets opgebouwd. Ik zeg dan ook, laat de jeugd eens laten zien dat ze dit ook kunnen en willen, en toon eens initiatief door vooral niet meer op een coalitiepartij te stemmen! We moeten van de bureaucratie rond bouwen af! Meer levensbestendige woningen met een lagere kostprijs. Waarom kunnen voor mensen met een beperking wel woonprojecten gerealiseerd worden, en voor de gepensioneerden niet.

Han schreef op 26-01-2022

Gelijk heb je Hendrik. De hele ambtelijke en politieke molen maken het onmogelijk om maar iets te kunnen bouwen. Allerlei rekenmodellen en aannames bepalen of een huis bouwen teveel stikstof en andere schadelijke stoffen uitstoot. Modellen en aannames staan mijlen ver weg van de werkelijkheid en zijn gebaseerd op niets. En laten we het maar niet hebben over die groene gedachte van het kabinet die hun ook nog eens wordt opgedrongen door onze klimaatpaus Frans. Laat Rusland heel snel die gaskraan dichtdraaien en aub dicht laten het komende jaar. Het wordt tijd dat onze regering eens flink zweet. Eens kijken of die schoolverlater Rob Jetten ons land kan redden. Terugkomend op het dichtdraaien van de gaskraan, dan zien we snel genoeg hoe effectief die vergroeiing is en de woke gedachte om van het gas af te gaan is. Ik denk dat Den Haag dan heel snel genezen is.

Hendrik schreef op 27-01-2022

Ik neem toch aan dat verdere industrialisering binnen de dorpskern niet in de planning zit. Dus maak je als gemeente sterk, die grond aan te kopen voor levensbestendige woningbouw. Percelen zoals hoek Cambelweg/v/d Meulenweg en tegenover het station lenen zich hier uitstekend voor, op loopafstand van het centrum.

Geronimo schreef op 27-01-2022

Hendrik, je vergeet de ECB, doordat de rente te laag is, nihil, gaat men ook investeren in woningen, hierdoor de huizenhoge koopprijs van woningen. Verder komt de hoek Grotestraat/vd Meulenweg ook vrij, aangezien het politiebureau verhuisd. En dit is ook een vrij groot perceel. Maar kan natuurlijk zijn dat investeerders dit al hebben opgekocht.

Hendrik schreef op 29-01-2022

Aan Geronimo, het wordt tijd dat investeerders die over de rug van de huidige woningnood zich verrijken, aan regels gebonden worden. Betaalbare woningen voor de inwoners van deze Gemeente zonder winstbejag, zo niet dan geen vergunning verlenen. Maar dat zal wel een utopie zijn.

Jos schreef op 29-01-2022

Wat vinden jullie een betaalbare koop woning? 200.00; 250.000 of 300.000? Ken enkele starters die niet of heel moeilijk aan een woning zijn gekomen. Echter vaak willen ze een hoekwoning met garage/berging en redelijke tuin… tja need i to say more?

Geronimo schreef op 30-01-2022

@Hendrik, dan zijn we het met elkaar eens. Ouderen in een grote woning, naar een kleinere woning, zodat hier een jong gezin in kan. Maar willen de ouderen blijven zitten, mooi laten zitten, zij hebben er tenslotte ook zelf voor betaald. En men kan wel zeggen voor een schappelijke prijs, maar dat is het in de huidige tijd. Veel van die ouderen hebben toendertijd ook slapeloze nachten gehad of zij zo'n dure woning toen wel konden betalen.

Hendrik schreef op 01-02-2022

Nieuwe omgevingswet weer op de lange baan, wordt waarschijnlijk januari 2023. Bouw van nieuwe woningen weer onnodig vertraagd!

Hendrik schreef op 02-02-2022

Maar het kan nog erger. De stopera van Halsema heeft iemand in dienst die een feestje moet regelen m.b.t. het jubileum van de stad Amsterdam in 2025. De man geniet 24 maanden lang een salaris van 10.000 euro per maand. Dan klopt het toch, in Nederland hebben we meer ratten met een stropdas dan met een staart !!

Lokaal Hart schreef op 05-02-2022

@Jos: lees nog even je reactie van een tijdje terug. Je hebt het over 3 huurwoningen van Reggewoon, ik neem aan dat je de duizend vergeten bent. Volgens mij zijn er ongeveer 3.000 huurwoningen in de gemeente Hellendoorn van Reggewoon en daarnaast nog verschillende van andere partijen. En die zijn voor allerlei doelgroepen, niet alleen voor gescheiden mensen, die overigens net als iedereen ook recht hebben op een woning.

Jos schreef op 05-02-2022

3 op dat moment beschikbare huurwoningen dan.

Jos schreef op 05-02-2022

Eindelijk partij met daadkracht….. Bouwen, bouwen, bouwen lijkt de enige oplossing voor de enorme krapte op de woningmarkt in ons land. Het CDA Hellendoorn wil de komende vier jaar 1.000 nieuwe huizen in deze gemeente laten bouwen. Het triggerde CDA-minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om maandagavond hierover te komen spreken in Haarle.

Mitis schreef op 05-02-2022

Eindelijk een partij met praatkracht….. praten, praten, praten lijkt voor de verkiezingen de enige fake oplossing voor de enorme krapte op de woningmarkt.

Jos schreef op 06-02-2022

Beter dan vragen vragen vragen zoals lokaal Hellendoorn alleen maar doet.

Jos schreef op 06-02-2022

De initiatiefnemers van een woon/winkelcomplex aan de Grotestraat 180 hebben hun bouwplan aangepast en verwachten hiervoor alsnog groen licht te krijgen van de Hellendoornse raad. Het gebouw wordt geen 20 meter, maar 15.95 meter en blijft dan qua hoogte precies binnen het bestemmingsplan. Maar voor veel omwonenden blijft dit voltrekt onaanvaardbaar. Komen er straks weer woningen vrij voor doorstroming is het weer niet goed. Lokaal Hellendoorn was fel tegen. Echter ik heb ze niet gehoord over het gerealiseerde appartementencomplex op de plek van de apotheek in Hellendoorn en het te bouwen complex op de plek van de squash.

Lassie schreef op 07-02-2022

Inderdaad Jos... Van LH komt niet veel behalve vragen. Verwacht dat ze met de verkiezingen wat zetels kunnen inleveren.

Geronimo schreef op 08-02-2022

@Jos en Lassie, een vrij legitieme vraag toch en daarbij, als ik op zo'n manier was behandeld na de laatste verkiezingen, zou ik de coalitie ook niet wijzer maken dan ze zijn. En zeg dan tegelijk ook even, wie er in de Hellendoornse politiek wel antwoorden heeft? Het is gewoon een zootje, met een achterbakse coalitie.

Jos schreef op 08-02-2022

In 2018/2019 liet lokaal Hellendoorn zich nog horen inzake de Tiny houses, maar nu ligt alles stil volgens mij, maar je hoort lokaal Hellendoorn ook niet meer. Tiny houses zouden een goede oplossing zijn voor starters.

Lassie schreef op 09-02-2022

Ach zo behandeld vind ik overdreven. Als LH aan de leiding was gekomen was de gemeente er nu wsh slechter aan toe. Eerst de eigen partij maar eens opbouwen uit betrouwbare personen die er wel voor de volle 100% voor gaan en privé/zakelijk er geen puinhoop van maken.

Geronimo schreef op 09-02-2022

Ten eerste ga je uit van een veronderstelling, dan benoem je iets zonder namen te noemen en welke partij doet het dan wel goed in jouw ogen?

Anonymous schreef op 10-02-2022

Hoi hoi, ben ik weer. Laat dit even op je inwerken. Ministerie VWS in interne mails: ‘Houd mensen worst van meer vrijheid voor om gedragsverandering af te dwingen’. Chantage door de overheid dus en de toenmalige minister, onze enige echte leugenaar Hugo. Afkomstig uit een interne mailwisseling van mei 2020. In diezelfde maand werd ook al gesproken over een vaccinatie paspoort. Vooropgezet plan. Stem nooit meer op partijen uit het zittende kabinet. Waar je dan wel op stemt, moet je zelf weten. Wij wappies hebben jullie gewaarschuwd voor de overheid en hun snode plannen. Door middel van het WOB verzoek wordt de beerput geopend.

Lassie schreef op 10-02-2022

Ben blij dat je jezelf nu ook als wappie identificeert. #blokkendiegast.

Anonymous schreef op 10-02-2022

Lassie, mooi hè. En achteraf nog gelijk hebben ook. En de goedgelovige waaronder jij maar lijdzaam de farmaceutische industrie, media en overheid volgen. Voelen jullie je niet bedonderd? Misschien komt dat nog wel de beerput is nog maar net open. Heerlijk dit.

Mitis schreef op 10-02-2022

Hoi Anonymous, fijn dat je uit de psychiatrische kliniek bent ontslagen. Vandaag zeker de medicatie vergeten niet weer doen hoor.

Lassie schreef op 10-02-2022

Ga de discussie niet meer aan met jou, daar is het vorige topic ook al flink mee vervuild. Maar nee totaal niet denk dat iedereen met de beste bedoelingen heeft gehandeld en alles was ook nieuw. Achteraf makkelijk lullen. Doe de groeten aan Willem.

Anonymous schreef op 10-02-2022

Lassie, nog even en u zult me op handen dragen. En nee, niks achteraf. Ik heb het vanaf het begin geroepen. Dus nu niet gaan klagen.

Jaap schreef op 10-02-2022

Anonymous je bent wat respectloos over de mensen die nogal ernstig ziek zijn geweest van Corona. Terecht dat we daar maatregelen voor hebben getroffen om dat te beperken en gelukkig dat de nieuwste variant minder ernstig ziek maakt zodat we waarschijnlijk/hopelijk weer naar redelijk normaal gaan.

Jos schreef op 11-02-2022

Juist Jaap omikron is onze uitkomst in deze pandemie. De hoofdtrainer van bv de dames van de zweef is overleden aan Corona..dit doet jouw niets anymoesie?

Lassie schreef op 11-02-2022

Terechte opmerking @Jaap. Het heeft helaas bij Ano geen enkele zin. Hij zit volgens mij ook expres te trollen. Hoe we het als Nederland samen hebben aangepakt (op figuren als bovenstaande uitgezonderd) vind ik heel knap. Ook de vaccins hebben ondanks dat er meer van werd verwacht veel ziekenhuisopnames en slachtoffers bespaard. Ook door ons grotendeels aan de maatregelen te houden is erger voorkomen. Nu we gelukkig een mindere variant hebben kan het iedereen niet snel genoeg gaan alles weer los te laten, mij ook. Toch is langzaam afschalen wel het beste. Wie weet wat voor variant er nog kan komen en hoe schadelijk kan die zijn? Fijn weekend iedereen! Ook jij Anoniempje!

Anonymous schreef op 11-02-2022

Jaap, inderdaad respectloos van de beleidsmakers door constant te liegen, manipuleren van de bevolking, achter houden van gegevens over ziekenhuisopnames, drang en dwang om een experimenteel vaccin te nemen die niet werkt, schenden van grondrechten, censuur, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Jaap, het wordt tijd dat jij je ogen open doet.

Anonymous schreef op 11-02-2022

Lassie, crisis of geen crisis. De overheid dient te luisteren naar de bevolking en behoort ons niet te bedonderen. Vandaag zijn we alweer wat wijzer geworden. Het ministerie van volksgezondheid beinvloede het OMT advies. Met andere woorden, zd gaven zichzelf advies, omdat het ze beter uitkwam. Leugens verkondigen. En jullie slikken dit als zoete koek. Kamerlid Maarten Hijink (SP) spreekt zelfs van een ‘grof schandaal’. “Als het ministerie heeft meegeschreven aan adviezen aan zichzelf dan zijn de bevolking en de Tweede Kamer bedonderd. Diegenen die hier iets van dachten of zeiden waren wappies en die moest je censureren. Dat jullie dit accepteren. Door hun leugens zijn bedrijven stuk gegaan, zijn mensen onnodig gestorven, is de jeugd hun jeugd afgenomen, hebben tieners zelfmoord gepleegd. Hallo, waar blijft jullie respect voor al deze slachtoffers. Deze groep is tig groter dan de mensen, die door corona zijn overleden. Zelfs deze cijfers, met of door corona en met welke reden deze mensen op de ic lagen blijft een gesloten boek. Ik heb al vaker gezegd dat het niet klopt. Let op, er komt nog veel meer strömt uit de beerput.

Anonymous schreef op 11-02-2022

Goede ventilatie en toedienen van vitamine D waren al in mei 2020 bekend als goede strategie tegen #covid. 2 jaar lang niets mee gedaan. 60 procent van de Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D. Landen met grote uitbraken, waaronder Nederland kampen met een tekort aan vitamine D. Dit was allemaal desinformatie die critici vertelden. Lieve mensen, het staat allemaal in de vrijgegeven documenten. Lees en huiver zou ik zeggen. Desinformatie was de juiste informatie. Jullie snappen het nog steeds niet, jullie zijn bedonderd en jullie hebben iets in je laten spuiten wat nog onbekend is wat het met het menselijk lichaam gaat doen. Menstruatie klachten bleek allemaal lulkoek te zijn aldus Agnes Kant van het Lareb. . Er komt nu een grootschalig Europees onderzoek naar deze bijwerking. De bijwerkingen beginnen extremen aan te nemen. Wat ik al zei, er komt nog veel meer stront uit de beerput. En nee, ik zit niet te Trollen, maar druk jullie de feiten en de waarheid onder de neus. Dat jullie daar je neus voor ophalen zegt genoeg. Onschuldige mensen, bedrijven en kinderen zijn kapot gegaan. Kinderen hebben zelfmoord gepleegd omdat hun jeugd is afgepakt. Wat hebben we het samen ontzettend goed gedaan. Wees er maar trots op. Tot zover mijn berichtgevingen. Ik ga weer verder met mijn anonieme leven en blijf graven naar de waarheid. Ik weet dat ik off topic reageer, maar het moraal van het verhaal. Stem niet op partijen die momenteel ons kabinet vormen. Zei weten immers ook dat er verkiezingen aankomen, dus spelen nu mooi weer.

Uw reactie

Naam:
Bericht: