Voorrang voor starters op de woningmarkt

Datum: 26-08-2021

08:25 uur - Op 9 april jl.heeft de fractie van Lokaal Hellendoorn het college gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om starters uit de gemeente Hellendoorn voorrang te geven op de woningmarkt en droegen daarvoor verschillende opties aan. Zij hebben hiervoor opnieuw aandacht gevraagd. Hieronder de brief.

Aan het college van B&W van de gemeente Hellendoorn Postbus 200
7440 AE Nijverdal

Betreft: prioriteit voorrang aan starters uit gemeente Hellendoorn op de woningmarkt

Geacht college,

Op 9 april jl. vroegen wij u de mogelijkheden te onderzoeken om starters uit de gemeente Hellendoorn voorrang te geven op de woningmarkt en droegen daarvoor verschillende opties aan (zie hier de brief van 9 april 2021).

Tot onze teleurstelling hebben we tot op heden geen reactie van u ontvangen terwijl de nood hoog is. Van veel inwoners horen we regelmatig dat zij geen betaalbare woning kunnen vinden in onze gemeente. Vooral starters en jonge gezinnen met een midden inkomen komen niet of zeer moeizaam aan een woning. Het is Lokaal Hellendoorn duidelijk dat we snel en concreet actie moeten ondernemen om onze eigen woningzoekenden te helpen. In deze heeft de gemeente Hellendoorn medewerking verleend aan het bouwen van woningen in het duurdere segment waardoor deze groepen niet of onvoldoende aan bod komen. Regelmatig hebben we het college gevraagd juist voor de starters de mogelijkheden een betaalbare woning te machtigen te realiseren. De kans op een huis wordt voor deze groep kleiner en kleiner met veel persoonlijke en maatschappelijke gevolgen in de kernen en wijken van onze gemeente.

College, haast is geboden aangezien planontwikkeling ook tijd vraagt. Wij vragen u voor de debatronde van 7 september antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Onze brief van 9 april jl. te beantwoorden. Afhankelijk van de beantwoording zullen we met een voorstel (motie) komen in de raadsvergadering van 21 september gericht op de door ons gedane suggesties om onze eigen inwoners c.q. starters en voormalig inwoners (o.a. studenten) meer kansen te bieden op een betaalbare woning in onze gemeente.

  2. Aan te geven welke locaties concreet op de nominatie staan voor betaalbare woningen voor starters. Heeft u onze suggesties overgenomen die we in een eerdere brief van 13-3 jl. noemden o.a. bouwen voor starters op de locatie oude Blenkeschool en de vrijkomende locatie van de brandweerkazerne? En tevens de mogelijkheid te onderzoeken of de strook grond nabij het station te bestemmen is voor woningbouw voor starters.

  3. U bent bezig met het opstellen van een omgevingsvisie welke in samenspraak met inwoners tot stand zal komen. Wij verzoeken u daarbij ook nadrukkelijk (de door Lokaal Hellendoorn gedane suggestie in de brief van 13 maart) de vraag mee te nemen waar en hoe mensen in onze gemeente willen wonen. Het bestaande beleid inbreiding (in de centra) voor bouwen in de weilanden kan daarbij ter discussie staan. Inbreiding is duurder en niet iedereen wil in een

Hellendoorn, 25 augustus 2021

page1image1562137568

appartement wonen maar liever een huis met een tuin.

4. Ook vragen we u de mogelijkheden te onderzoeken om grote huizen te splitsen waardoor jongeren bijvoorbeeld bij ouderen kunnen intrekken en vice versa.

Met vriendelijke groet namens Lokaal Hellendoorn,

Annemarie Dubbink

Matthijs Knobben

Thea ten Have
Jan Veneman

Hetty Ligtenberg-Grondman

Gerard ter Horst
Frans Runneboom

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-08-2021

Dus... kinderen van rijke ouders kopen een goedkope starterswoning, blijven korte tijd erin wonen en verkopen deze dan voor een veel hogere prijs. Of nog erger, ze verhuren deze woning nadat ze met geld van hun ouders iets nieuws hebben gekocht.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-08-2021

Overheid kiest liever voor dure woningen te bouwen. Koper A hiervan verkoopt zijn oude woning aan koper B, koper B verkoopt zijn oude woning aan C, C verkoopt zijn oude woning aan D. Hier meer wordt de staatskas gevuld met vele malen overdrachtsbelasting. Aan eind van de rit krijgen starters toch een woning.

Jos schreef op 26-08-2021

Lokaal wil bv grond onder de marktwaarde verkopen aan starters. Die gaan er 5 jaar wonen en dan huis met grote winst duur verkopen. Wij als burger betalen dit dus. Dus 5 jaar later is er niets veranderd.

Geronimo schreef op 26-08-2021

@tut, zoals de waard is..... En die ander met zijn opmerking, dezelfde als de laatste keer, wat als de prijzen kelderen? Daar antwoord hij nl niet op.

Janneman schreef op 26-08-2021

Als je niet kunt kopen dan kun je proberen iets te huren. In beide gevallen zul je voldoende vermogen en/of inkomen moeten hebben. Is een simpel geval van marktwerking

Mitis schreef op 26-08-2021

Als je doorstroming wil zodat er huizen vrijkomen voor starters en gezinnen bouw eens leuke kleine huizen met een tuintje nabij het centrum. Zowel koop als huur. Niet alle bejaarden laten zich opsluiten in zo'n flatje in dat bejaarden getto in het centrum.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-08-2021

@Geronimo, prijzen kelderen waarschijnlijk niet, omdat er grote schaarste is. Hooguit zullen ze niet meer stijgen, maar op dit niveau blijven. Er zijn genoeg mensen met geld die wél kunnen blijven kopen.

Han schreef op 27-08-2021

Tut, snap je nu wat ik tegen Geronimo heb. Altijd moet hij of zij mee bléren met wat er geschreven staat, nooit zelf na kunnen denken.

Geronimo schreef op 27-08-2021

tut, de prijzen zullen hoe dan ook kelderen, de vraag blijft alleen wanneer.

Geronimo schreef op 27-08-2021

@tut, door zulke domme personen kregen we "the great depression" in 1929. Die dachten toen ook dat alles tot de hemel zou groeien. Maar van Keynes of Friedman heeft hij nog nooit gehoord, onze pseudo allesweter.

Han schreef op 27-08-2021

Geronimo, had jij dat artikel al gelezen, waarschijnlijk niet, bang voor je eigen afgang.

Geronimo schreef op 28-08-2021

En om hun eigen domheid dan te verhullen, springen ze gauw van de hak op de tak, door iets aan te snijden (in dit geval een artikel van een ander, om over zelf nadenken maar even te zwijgen), waar ik nog nooit op ben ingegaan. Kan tig artikelen aanhalen, die het tegendeel bewijzen.

Geronimo schreef op 28-08-2021

En tut, hier een tip, ook van een leek, op 4.18 om geld te verdienen,https://www.youtube.com/watch?v=CAh3dRfZ0tw&t=275s.

Hennie schreef op 28-08-2021

Wat zijn we weer aardig voor elkaar. Mensen doe eens normaal !!!

Wat ben ik toch een tut! schreef op 28-08-2021

@Han, maak je niet zo druk, wees tolerant en accepteer dat iedereen verschillende achtergrond heeft en andere bronnen leest. Hierbij nog mooie college over huidige woningmarkt. https://youtu.be/Lix57fSlWD4

Uw reactie

Naam:
Bericht: