Plannen voor woningbouw en een kleinschalig bedrijventerrein in Hellendoorn Noord

Datum: 18-04-2024

14.16 uur - De gemeente Hellendoorn wil zorgen voor voldoende woningbouwlocaties en bedrijventerreinen voor haar inwoners en ondernemers. In Hellendoorn is een plek gevonden waar de gemeente mogelijkheden ziet voor kleinschalige bedrijvigheid. Het gaat om het gebied ten noorden van de Werminkserve tot aan het bedrijf Landkracht in Hellendoorn Noord. Ook ziet de gemeente kansen voor uitbreiding van de woonwijk Hellendoorn Noord in het deel ten zuiden van de Werminkserve.

 
Kleinschalig bedrijventerrein
Uit onderzoek van de provincie Overijssel en uit onderzoek dat de gemeente zelf liet uitvoeren komt naar voren dat er in Hellendoorn vraag is naar bedrijventerrein voor lokaal gebonden bedrijven. Op de gronden in het gebied gelegen tussen de Isakke, het bedrijf Landkracht, Werminkserve en de Nieuwstadsleiding is het voorkeursrecht opgelegd voor het creëren van een kleinschalig bedrijventerrein. Dit betekent dat als de eigenaren de gronden willen verkopen, ze deze eerst te koop moeten aanbieden aan de gemeente. Deze locatie heeft nu grotendeels agrarische bestemming en deels woonbestemming. “We maken gebruik van het voorkeursrecht, zodat we regie en sturing houden. Als de eigenaren de grond aan ons willen verkopen, dan willen we de gronden, al dan niet samen met samenwerkingspartners, gaan ontwikkelen voor kleinschalige bedrijvigheid. We vinden het gebied Hellendoorn Noord geschikt voor deze ontwikkelingen omdat het goed aansluit bij de bestaande dorpskern. Door de ligging ten opzichte van de Haersingel (N347) is het bovendien goed bereikbaar, zonder dat er extra verkeer door de dorpskern gaat. Het voorkeursrecht is in eerste instantie voor 3 jaar gevestigd” zegt Egbert Nijenbanning, wethouder Economie.
 
Woningbouwlocatie
Wethouder Annemarie Dubbink vult aan: “Het is daarnaast belangrijk dat er voor iedereen die in de gemeente Hellendoorn wil wonen een betaalbare en kwalitatief goede woning is. Deze nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan de leefbaarheid en de vitaliteit van het dorp voor de toekomst. In dit gebied ten zuiden van de Werminkserve zien we mogelijkheden om nieuwbouw te realiseren. Hoe dit exact vorm krijgt, dat zijn we aan het verkennen. De gronden zijn al lange tijd in eigendom van ontwikkelende partijen en we zullen hierin nauw samenwerken met deze betreffende grondeigenaren. We beseffen ons dat het zorgen voor meer woningen en bedrijvigheid ook betekent dat er dingen veranderen in de omgeving van onze inwoners. Uiteraard hebben we daar oog voor en willen we, als alles door kan gaan, zorgen dat het nieuw te ontwikkelen gebied goed ingepast wordt in de bestaande omgeving.”
 
Vervolg
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten nader onderzoek te doen naar de genoemde locaties. Daarnaast vraagt ze de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 juni 2024 om akkoord te gaan met het opleggen van het voorkeursrecht op de genoemde gronden ten behoeve van het bedrijventerrein. Deze raadsvergadering begint om 19.30 uur en u kunt deze live bijwonen in de raadzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Ook kunt u de vergadering online volgen via hellendoorn.raadsinformatie.nl.
 
Grondeigenaren zijn persoonlijk geïnformeerd over deze plannen. Op woensdag 17 april is er een brief verstuurd naar omwonenden.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Nijverdaller schreef op 18-04-2024

Waarom voldeed deze locatie niet aan de criteria voor een AZC? Ik neem aan dat dit onderzocht is door de gemeente Hellendoorn.

Heldersen schreef op 18-04-2024

@ Nijverdaller, dat is een totaal ander onderwerp maar ik vind de verdeling wel prima zo, jullie AZC en wij bedrijventerreintje en woningbouw

Nijverdaller schreef op 19-04-2024

Haha dat snap ik! Goed weekend alvast.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-04-2024

Bedrijventerrein in Hellendoorn? Op Funda staan 44 bedrijven te koop/huur in deze gemeente. En het is ook onzeker wat er met Ben&Jerry's gaat gebeuren. Wanneer deze vertrekt heb je prima plek voor nieuwe bedrijfjes. En industrieterrein Nijverdal is zeer goed bereikbaar vanaf A1. Als al deze vrachtwagens en ander verkeer eerst door alle rotondes en bochten naar Hellendoorn moeten rijden, of over Joncheerlaan/Ninaberlaan : (

XXX schreef op 20-04-2024

Hoe zo is de A1 goed bereikbaar vanuit Nijverdal? HET IS EEN DRAMA: altijd dat gekruip door Rijssen, om over de omweg via Wierden naar Amsterdam nog maar te zwijgen. Rijssen wil natuur offeren aan de industrie. Laat ze eerst een fatsoenlijke weg vanaf Nijverdal naar de A1 aanleggen!!!

Jos schreef op 21-04-2024

Neem aan dat voor de zzp-ers die hier een pand voor magazijn/werkplaats gaan realiseren geen giga vrachtverkeer gaan veroorzaken.

Nijverdaller schreef op 22-04-2024

Inderdaad lijkt mij ook niet. Kleinschalig. Mooi dat dit beschikbaar komt in Hellendoorn.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-04-2024

@Jos en Nijverdaller, bij Landkracht komen wel enorme trucks om tractoren en landbouwmachines te brengen. En denken jullie echt dat zelfstandigen zonder personeel een nieuw pand neerzetten? Die huren goedkoop een deel van boerenschuren

Jos schreef op 24-04-2024

Tutje….Landkracht verkoopt geen tractoren, maar producten voor landbouw mechanisatie. Verder wordt 80% van verkochte artikelen rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd bij de klant. De enorme trucks waarover jij spreekt is overdreven. Er komen per week bij de AH meer trucks dan bij landkracht in een maand. Jij bent niet echt ingeburgerd in het dorp Hellendoorn zo te lezen. Een ieder hier weet dat er genoeg zzp-ers zijn die een pand willen kopen of delen in een verzamelgebouw evt in combinatie met een bedrijfswoning. Kopen is goedkoper dan huren en een eigen pand wordt niet minder waard, maar gebruiken ze voor kapitaal opbouw voor bv pensioen cq eerder stoppen met werken.

Uw reactie

Naam:
Bericht: