Gemeentebegroting 2021: inkomsten en uitgaven in evenwicht

Datum: 06-10-2020

12:40 uur - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn presenteert een sluitende gemeentebegroting voor 2021. Dankzij de ingrijpende ombuigingen die vorig jaar zijn ingezet om de gemeentelijke inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te brengen, zijn in de gemeente Hellendoorn voor 2021 geen extra bezuinigingen noodzakelijk bovenop de afgesproken bezuinigingen in de begroting van 2020.

 

In deze begroting 2021 maakt het college financieel ruimte om enkele resterende punten uit collegeprogramma te realiseren, waaronder het actieplan inclusieve samenleving en het vaststellen van agrarisch beleid. Daarnaast is er in 2021 volop aandacht voor de dienstverlening van de gemeente voor inwoners en bedrijven. In de begroting 2021 is ook ruimte gevonden om te investeren in zorg en veiligheid en voor de aanpak van ondermijning. Ook wil het college een impuls geven aan het onderhoud in openbare ruimte en komt er extra geld voor aanpak van de eikenprocessierups.

‘Duurzaam durven doen’
Het jaar 2021 is het laatste, volledige jaar van het huidige college. Met het collegeprogramma ‘Duurzaam durven doen’ zijn samen met vele partners in de samenleving grote eerste stappen gezet voor het verduurzamen van deze samenleving. Daarnaast heeft er een transformatie in het sociaal domein plaatsgevonden met de grote financiële uitdagingen die dat met zich meebracht. Ook zal wonen in 2021 een belangrijk thema zijn. Verder is er een belangrijke stap gezet voor de nieuwbouw van Reggesteyn. 

Corona
Door de coronacrisis is er onzekerheid over de financiële gevolgen van deze uitzonderlijke situatie. “We kunnen nog niet overzien welke effecten deze crisis uiteindelijk heeft voor onze ondernemers, voor inwoners en voor de gemeentelijke financiën. Alhoewel het Rijk met een aantal maatregelen de financiële gevolgen van de Coronacrisis verzacht, levert de crisis een extra financiële uitdaging op”, aldus wethouder Jelle Beintema.

Herverdeling gemeentefonds
Voor de jaren 2022 en verder is de gemeentebegroting nog niet sluitend. Daarbij zijn er vooral zorgen over de mogelijke effecten van de herverdeling van het Gemeentefonds. Dit is het geld dat de gemeente van de Rijksoverheid ontvangt voor het uitvoeren van (wettelijke) taken. Naar verwachting wordt bij de decembercirculaire 2020 van de Rijksoverheid bekend welk effect deze herijking heeft voor de gemeente Hellendoorn en andere gemeenten. “De huidige verdeling van het geld voor gemeenten gaat met ingang van 2022 op de schop. Dit kan betekenen dat we minder of meer geld krijgen uit het gemeentefonds. Samen met veel andere gemeenten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijven we stevig lobbyen voor structureel extra geld voor gemeenten, omdat we de (sociale) voorzieningen niet verder willen afbreken”, vertelt wethouder Jelle Beintema van financiën.

Inflatiecorrectie
De woonlasten in de gemeente Hellendoorn zijn dit jaar door de ombuigingen van eind 2019 fors gestegen. “Het college blijft zich daarom inzetten om de OZB-verhoging voor 2021 te beperken bij de definitieve vaststelling van de tarieven begin volgend jaar”, aldus de wethouder financiën Jelle Beintema. De kosten voor andere gemeentelijke producten en diensten worden alleen verhoogd met een inflatiecorrectie van 2 procent. Dat geldt voor de rioolheffing en de tarieven van de gemeentelijke leges.

Raadsdebat en -vergadering
Op 3 november 2020 is er gelegenheid om in te spreken. Besluitvorming over de begroting 2021 vindt plaats in de openbare raadsvergadering op 10 november 2020.

Klik HIER voor de begroting 2021.

 

 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: