Egmond Vintage Wings met ‘Missing man formation’ op 4 mei

Datum: 02-05-2020

10.50 uur - Egmond Vintage Wings voert op 4 mei de eervolle ‘missing man formation’ uit. Het militaire eerbetoon dat al sinds de Eerste Wereldoorlog bestaat. Een symboliek, ter ere aan alle gesneuvelden tijdens de oorlog of conflict, zowel militair als burger. Omdat de reguliere herdenking bij het monument op 4 mei geen doorgang kan vinden in verband met het coronavirus, komt de formatie van Egmond Vintage Wings om en nabij 20.15 uur over het Nijverdalse centrum.

Tom Wilps: “‘Egmond Vintage Wings heeft als missie ‘het herdenken en de geschiedenis levend te houden. Wij hebben binnen onze collectie dan ook tal van vliegtuigen. Deze zijn origineel en hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om geallieerde én Duitse vliegtuigen. Onze organisatie houdt dit alles levend. Onze tweede missie is om dit alles door te geven aan de volgende generaties.”
 
De herdenkingsvlucht tijdens de herdenking van het bombardement op 22 maart ging helaas niet door vanwege het coronavirus. Voor 4 mei heeft Egmond Vintage Wings een aangepast programma bedacht. Tom: “We voeren de militaire groet ‘de Missing Man’ uit. Vliegend met 4 warbirds boven het centrum van Nijverdal:
– Fairchild PT26a, gediend als opleidingstoestel in de Royal Canadian Air Force, eerste vlucht gemaakt op 12 mei 1943, tot op heden enigste vliegende Exemplaar in Europa.
– Klemm 35D, gediend als opleidingstoestel in de Duitse Luftwaffe, eerste vlucht gemaakt in 1940, tot op heden 1 van de 6 nog vliegende Klemm35D’s ter wereld.
– Bücker BÜ-131-EB Jungmann, gediend als opleidingstoestel in de Duitse Luftwaffe, en na de oorlog als opleidingstoestel in Nederlands Indië.
– DeHavilland DH82 Tiger Moth, gediend als opleiding toestel in de Britse Royal Airforce en eerste vlucht gemaakt in 1945.
 
“We leven in moeilijke tijden. Het is voor ons een waar genoegen dit uit te mogen voeren en samen met u toch te kunnen herdenken. Vijf minuten nadat het eerbetoon is uitgevoerd vliegt er nog 1 oorlogstoestel over Nijverdal en Hellendoorn om een erevlucht te maken. Als gebaar om moed te blijven houden in deze coronatijden”, legt Tom uit.
 
Deze vlucht is in de wijde omgeving van Nijverdal en Hellendoorn te zien, zodat iedereen thuis een stukje van dit eerbetoon meekrijgt. U hoeft hiervoor niet richting het centrum van Nijverdal te komen. Ten alle tijde moeten de richtlijnen van het RIVM in acht worden gehouden.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Maarten schreef op 05-05-2020

Was indrukwekkend, dank

Uw reactie

Naam:
Bericht: