9e expositie in De Smidse wordt op 31 augustus 2019 geopend

Datum: 25-08-2019

 
9.20 uur - De ’werkgroep expositie’ van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal heeft in de afgelopen weken druk gewerkt om de 9e expositie in De Smidse in te richten. De expositie is te bezichtigen van zaterdag 31 augustus 2019 tot en met zondag 29 september 2019.
Op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

Gezien het succes van de exposities in 2017 en 2018, is er ook dit jaar een combinatie gezocht van onderwerpen die passen bij het thema van Open Monumentendag “Plekken van Plezier” met een deel van Nijverdal. Dit jaar is dat de Rijssensestraat/Keizerserf.
 
Op de expositie zijn foto’s van de huidige panden aan de Rijssensestraat te zien en foto’s en advertenties van de panden die er vroeger hebben gestaan. Omdat de straat erg lang is, is alleen het eerste deel van de straat afgedrukt en zijn de overige foto’s digitaal te zien.
Het is een straat met een rijke geschiedenis en veel gebouwen die in de loop der jaren aangepast of verdwenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Bouwbedrijf Gerritsen, de Pick-Pack en natuurlijk de Openbare School. Wist u bijvoorbeeld dat de PickPack in 1964 als 1e in Oost-Nederland en 7e in Nederland overging naar een zelfbedieningssupermarkt. Er zijn foto’s en aantal voorwerpen uit die tijd te zien.
Vanzelfsprekend wordt er ook aandacht besteed aan De Keizer, de naamgever van het huidige Keizerserf.
 
Aandacht is er dit jaar ook voor de geschiedenis van Bendien Smits. Deze textielfabriek was van 1955 tot 1995 erg belangrijk als werkgever voor met name jonge vrouwen. Het waren hechte groepen mensen die tot op de dag van vandaag nog contact met elkaar hebben.
 
Er zijn in onze gemeente natuurlijk veel plekken waar plezier gemaakt wordt. Voor de expositie hebben we een keuze moeten maken. We hebben daarbij gekozen voor vier plekken van plezier die zich buiten afspelen. Op de expositie zijn foto’s te zien van Het Ravijn, het Openluchttheater, het Avonturenpark Hellendoorn en van het Henri Dunantpark. Plekken waar veel mensen uit onze gemeente plezierige herinneringen aan hebben. We laten foto’s zien door de jaren heen en vertellen de geschiedenis van deze vier bijzondere plekken in onze gemeente.
Hebt u zelf nog foto’s dan mag u die meenemen zodat wij ze kunnen scannen en ons bestand uitbreiden.
 
Behalve de foto expositie heeft Johan Huis in ’t Veld ook weer een aantal compilaties gemaakt van de films Nijverdal zoals het was. Deze worden doorlopend vertoond in het bioscoopzaaltje op het podium in De Smidse.
   
 
Lezing in De Smidse
Net als de afgelopen jaren wordt er elke zondag om 14.30 uur een lezing gehouden over een onderwerp dat met de expositie te maken heeft.
Op zondag 1 september bijt Daniëlle Samuel de spits af met een lezing getiteld: “Ik sta hier, ik kan niet anders”, altijd wat bijzonders bij de firma J. Samuel Prins.
 
Het verhaal over David Samuel wordt vertelt door zijn 4e en jongste dochter, Daniëlle Samuel, geboren in 1950. David Samuel was getrouwd met Betje Pagrach. Hun gezin overleefde de oorlog door onder te duiken.
Daniëlle Samuel schreef over haar jeugd het ontroerende boek “Allemaal SAMen”, opgedragen aan haar kleinzoon Sam. Daniëlle had een modellenbureau en organiseerde modeshows voor de grote merken en voor grootwinkelbedrijven, zoals de Bijenkorf. Zij is getrouwd met Ruud Epema en woont in Vinkeveen.
 
Op de foto van het gezin Samuel uit 1951 (hieronder en apart bijgevoegd) ziet u van links naar rechts: Betje Pagrach, Daniëlle, Wiesje, David Samuel, Nannie en Bela.
Meer informatie is op te vragen bij Frits Korver, tel. 06-11833865, of Wilma Paalman-Vloedgraven, tel. 06-10036869, email: nijverdaldesmidse@gmail.com.
 
                       



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Geronimo schreef op 28-08-2019

Het blijkt ook over huize Eversberg te gaan. Foutje van de organisatie. Op "Oude foto's nijverdal,, etc." valt te lezen dat de Eversberg pas bij Nijverdal werd gevoegd, toen het al afgebroken was.

Uw reactie

Naam:
Bericht: