Aanleg Stadsbeek gestart, de verbinding tussen Regge en Nijverdal Centrum

Datum: 20-06-2019

14.13 uur - In de Brake in Nijverdal is de aanleg gestart van de Stadsbeek, die de Regge verbindt met het hemelwaterafvoersysteem in het centrum van Nijverdal. De Stadsbeek is een laatste ontbrekende verbinding voor de open afvoer van het schone regenwater vanuit het centrum naar de Regge.

In opdracht van de gemeente Hellendoorn is aannemer Sallandse Wegenbouw deze week gestart met de werkzaamheden. Onder toeziend oog van buurtbewoners onthulden wethouder Willem Joosten en projectleider Albrecht Baan van Sallandse Wegenbouw woensdagmiddag 19 juni het projectbord.
 
De gemeente Hellendoorn werkt aan de uitvoering van het 'Klimaatprogramma water'. De gemeente wil de riolering niet langer gebruiken voor de afvoer van schoon hemelwater. Daarom legt de gemeente aparte riolen/wadi's aan voor regenwater, waardoor het schone water langs natuurlijke weg kan wegstromen. Met de aanleg van de Stadsbeek wordt in het gebied Salomonsonstraat/Schoolstraat en Prins Bernhardstraat de laatste schakel uitgevoerd van het afkoppelplan Nijverdal Centrum. Daarbij wordt vuil en schoon water gescheiden en ontstaat een nieuw duurzaam systeem.
 
Co-creatie met buurtbewoners
Buurtbewoners van de Brake hebben afgelopen jaren volop meegedacht over een klimaatvriendelijke inrichting van de Salomonsonstraat. In co-creatie met de buurtbewoners en woningstichting Reggewoon is dan ook het ontwerp van de Stadsbeek en de herinrichting van de woonomgeving rondom de Regge in De Brake tot stand gekomen. Naast het klimaatvriendelijk inrichten van de Salomonsonstraat, het afkoppelen van hemelwater, hebben bewoners meegedacht over de 'vergroening' van de eigen voor- en achtertuinen, zodat meer water opgenomen kan worden. De watergang vanaf het Hoge Dijkje tot de vijver in de Brake wordt klimaatvriendelijk ingericht. In samenwerking met het waterschap Vechtstromen wordt de vijver aangepast als bergingsvijver voor de opvang van regenwater.
 
Klimaatverandering en wateroverlast voorkomen
De aarde warmt op en het klimaat verandert, waardoor ook de regenbuien hevig worden. Gemeenten en waterschappen werken er hard aan om de leefomgeving hierop aan te passen. Aan bewoners wordt gevraagd mee te denken om steen te vervangen door groen om wateroverlast te voorkomen. Vanaf het begin van deze eeuw streeft de gemeente er ook naar duurzamer om te gaan met afvoer van regenwater. Gemeente en waterschap nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het water tijdens een hevige bui zoveel mogelijk weg kan. Zodat tijdens extreme weersituaties zo min mogelijk overlast ontstaat. Bewoners, gemeente en waterschap werken hierbij nauw samen.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Cees schreef op 20-06-2019

Een stadsbeeld in een dorp..... Het moet niet gekker worden in nijverdal

D.J. schreef op 21-06-2019

En dit zijn de mensen die de verbinding gaan graven ?

Wat ben ik toch een tut! schreef op 21-06-2019

D.J., dat heb je goed gezien; dóórwerken tot 67 jaar. De dames hebben er zin in en tonen hier hun nieuwe uniform; lichte, zomerbroek met fleurig shirt, ze gaan de bloemetjes buiten zetten. De acht krachtige heren aan de rechterzijde zijn de landschapsarchitect, ambtenaren, managers, en arts-in opleiding, die de gezondheid van het bejaarde werknemers in de gaten houdt.

Gerard schreef op 21-06-2019

Wel een leuk idee maar het is nog geen juli en het vennetje word al weer bij gepompt er valt her en der wel een plensbui alleen aan deze kant van de Sallandse heuvelrug is het nog tamelijk droog

De gewone man schreef op 22-06-2019

Nu nog een x aantal gerenommeerde winkelketens en Nijverdal zal weer bloeien. Qua uitstraling nodigd Nijverdal uit, laten we eerlijk zijn, het ziet er goed uit, enkel het aanbod en diversiteit van winkels valt tegen.

Wat ben ik toch en tut! schreef op 22-06-2019

@De gewone man; de “gerenommeerde winkelketens” zijn juist uit Nijverdal vertrokken, omdat het niet rendabel was. Dit wordt alleen nog maar erger door internetverkoop en het onaantrekkelijker worden door de aanblik van trieste lege winkelpanden.

Rob schreef op 22-06-2019

Stadse gedachten in een dorp gaan ook niet samen. Beter te kijken naar een nuttige verbetering, inplaats van weer zo'n kostenplaatje te presenteren. En dat erbij, men wilde toch graag minder verkeer door Nijverdal ... Grotestraat aangepast voor winkelend rijwielers en voetvolk .. helaas geen rekening gehouden voor toeleveranciers ... en dan beklag hebben ...

De gewone man schreef op 22-06-2019

Tut, dat klopt. Het zal de gemeente sieren dat zij er moeite in steken deze winkels terug te halen naar Nijverdal. Alle ingrediënten zijn aanwezig, terrasjes, geen doorgaand verkeer en een mooie aankleding.

De gewone man schreef op 23-06-2019

Je gaat haast denken dat ik positief ben over het huidige college, gezien mijn reacties over de aankleding van Nijverdal. Als iets goed is, mag het ook gezegd worden. Verder vind ik nog steeds dat ze op moeten stappen.

Geronimo schreef op 23-06-2019

@Rob, dat van die toeleveranciers ligt gewoon aan de gemeente. In Almelo heeft men er ook nauwelijks last van bij de winkelpassage en de Grotestraat. Kwestie van goede regels.

Uw reactie

Naam:
Bericht: