College wil winkeliers zelf de keuze geven voor een zondagopenstelling

Datum: 16-05-2019

11:51 uur - Op basis van de uitkomsten van de koopzondagenenquête stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor de winkeltijden in de gemeente Hellendoorn te verruimen. Het voorstel aan de gemeenteraad is om winkeliers zelf de keuze te geven om wel of niet open te gaan op zondag tussen 12:00 en 18:00 uur. 

 

 

De koopzondagenenquête die op verzoek van de gemeenteraad is uitgezet en in te vullen was van 19 maart tot en met 9 april eerder dit jaar liet een duidelijk beeld zien. Een ruime meerderheid van de 3.335 respondenten gaf aan dat winkels in de gemeente geopend mogen zijn op zondag. 'Het college neemt de uitkomst van de enquête ter harte. Ons voorstel is dan ook dat het aan winkeliers zelf is om hun deuren wel of niet te openen op zondag. Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen. We zien dat de koopzondagen die in de afgelopen jaren samen met een evenement plaatsvonden, een goede combinatie waren. We zijn en blijven dan ook actief met de winkeliersvereniging(en) in gesprek om samen met hen te kijken hoe we deze krachtige formule voort kunnen zetten,' aldus wethouder Margreet Overmeen – Bakhuis.

 

Aanpassing verordening winkeltijden 
Om het voorstel voor de verruiming in te willigen is een herziening van de verordening winkeltijden gemeente Hellendoorn 2012 nodig. Bij de coalitieonderhandelingen vorig jaar juni is besloten de verordening winkeltijden uit 2012 uit te breiden met 8 koopzondagen voor alle ondernemers in combinatie met een evenement en 12 extra koopzondagen voor supermarkten. Ook is afgesproken het beleid na een jaar te evalueren. 'Dat moment is nu aangebroken', aldus Overmeen – Bakhuis. 

 

Behandeling van het voorstel
In de commissievergadering Grondgebied van woensdag 29 mei is het mogelijk in te spreken over het koopzondagenbeleid. In de raadsvergadering van dinsdag 11 juni 2019 staat de evaluatie van het huidige koopzondagenbeleid en het voorstel van het college op de agenda. Deze vergadering is openbaar. Het is ook mogelijk de vergadering live mee te kijken via http://raad.hellendoorn.nl .

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Gerrit schreef op 16-05-2019

En na jaren werd het college wakker

H v Henk schreef op 16-05-2019

Werd de mens maar eens wakker!

Geronimo schreef op 16-05-2019

Ik kan er niet echt mee zitten. Maar is 3335 stemmen een ruime meerderheid? Er staat niet hoeveel mensen er hebben meegedaan; 3340 of 10000. Tevens is dit per huishouden of kon iedereen stemmen. In het laatste geval, zou ik niet spreken van een ruime meerderheid. Volgens mij zit het college met deze zaak in haar maag en geeft er nu maar een draai aan.

Manuel schreef op 16-05-2019

De kleine ondernemer wordt hier de dupe van!

Dirk Jan schreef op 16-05-2019

@geronimo Als je leest hebben er 3335 mensen gestemd. 58% daarvan waren voor open stelling.

Dirk Jan schreef op 16-05-2019

@Geronimo Dit zou zomaar eens de prijs kunnen zijn van D’66 om Beintema te steunen bij de motie van wantrouwen. Dat kost nou eenmaal meer dan ons geld...

Geronimo schreef op 17-05-2019

@Dirk Jan, ok, niet goed gelezen. Houdt natuurlijk wel in, dat er maar een kleine 2000 voor zijn. Wetende dat tegenstemmers minder geneigd zijn, om zo'n enquete in te vullen, heb ik niet eens mijn water nodig om aan te voelen dat een ruime meerderheid tegen is. Een kleine 2000 pro op een bevolkingspopulatie van ruim 35.000. Het college is de weg volledig kwijt en gaat voor de popie jopie award. Manuel jij zegt wat ik elke keer al zeg; zij zijn de verliezers.

William S. Burroughs schreef op 17-05-2019

Aan Geronimo. Een optimist is iemand met te weinig informatie. Prettige dag.

Geronimo schreef op 17-05-2019

@Seward, net als de meesten alhier geniet ik van jouw welbespraakte reacties. Rijst er alleen de vraag of jij ook van die duistere zijden hebt, zoals WSB?

Manuel schreef op 17-05-2019

Laten we hopen de ondernemers in het centum het gezamenlijk gaan doen, een paar goede zondagen open met een evenement zoals as zondag. En laat de supermarkten en winkels met supermarkt code in hun KVK inschrijving maar lekker hun gang gaan. Als iedereen maar wat doet breek je af wat je de laatste jaren samen hebt opgebouwd !!

William S. Burroughs schreef op 17-05-2019

Aan Geronimo. Nee, wel een zijden sjaal en een paar duistere kanten. Prettige dag.

D.J. schreef op 18-05-2019

Ik hoop wel dat men iets aan de sluitingstijden gaat doen van 12-18 uur komt mij wel heel slecht uit, of breng ik nu een nieuwe discussie op gang ?

De gewone man schreef op 18-05-2019

Stap 1 zal zijn, openstelling op zondag. In stap 2 zal dit als melkkoe worden gebruikt. Gemeente zal hiervoor meer belasting gaan innen bij de ondernemers. Want ja, ze zijn immers een dag extra open, plus het feit, de gemeente kan het geld wel gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dhr Beintema zijn snode plannen al klaar liggen. Dat hij nog steeds op zijn troon zit. Maar goed, persoonlijk heb ik geen moeite met openstelling op zondag. Het is ook wel eens verdomd makkelijk. @Geronimo, u kunt wel eens gelijk hebben, de gemeente zit hiermee in zijn maag en geeft er maar een draai aan. Ze hebben al geen positieve naam en die zal alleen maar verslechteren als ze deze openstelling op zondag tegen hadden gehouden. De door mij genoemde Klingel dhr Beintema zal de prijs dan ook bij de ondernemers neerleggen, opdat hij weer een aantal veren in zijn .......... kan steken, wijzend naar zijn mede klungels, ik breng geld in het laatje, nu jullie nog.

Geronimo schreef op 18-05-2019

@DJ neen hoor, want je hebt nog 6 andere dagen om te winkelen.

Geronimo schreef op 18-05-2019

@De gewone man, het woord waar je niet op kon komen is "kont". ;-)

Maarten schreef op 18-05-2019

Goed voorstel, winkeliers bepalen zelf. Kan me ook voorstellen dat een zondag openstelling voor winkeliers de mogelijkheid bied om bijvoorbeeld een maandag en/ of dinsdag de winkel te sluiten.

Geronimo schreef op 18-05-2019

De slechtste mogelijkheid bied jij hier.Iedereen gaat er vanuit, dat een winkel, in ieder geval door de week, geopend is. Is hij dan dus gesloten, dan gaan we wel naar de concurrent. Ik heb het dan a nl nodig of b het moet gemaakt worden en ga daarvoor geen 2x Nijverdal op.

De gewone man schreef op 18-05-2019

Aan Geronimo. Dat was inderdaad het woord waar ik niet op kon komen.

Dirk Jan schreef op 18-05-2019

Laten we als burgers gewoon een petitie starten “weg met Beintema!!” Kijken of we onze eigen gemeente kunnen beschermen waar de politiek ons in de steek laat en democratie de nek is omgedraaid .

De gewone man schreef op 18-05-2019

Aan Dirk Jan, u trekt uw gele hesje maar aan. Ik doe niet mee. Als Beintema niet uit zichzelf vertrekt, dan komt zijn nederlaag met de nieuwe verkiezingen wel. Maar dan wordt er met het gehele CDA afgerekend.

D.J. schreef op 19-05-2019

Aan Geronimo, dat zijn we dan met elkaar eens met die 6 dagen in de week om de boodschappen te doen en daarom heeft het voor mij ook geen meerwaarde.

William S. Burroughs schreef op 19-05-2019

Het kan alleen een meerwaarde hebben voor de horeca en dan met name in de zomermaanden. Wat het winkelen betreft zal het voornamelijk kijken maar niet kopen zijn. Omdat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven geloof ik ook niet in een grotere weekomzet. Het enige voordeel van de consument zit hem in de keuze uit een extra dag wat het uitgeven van die euro betreft. Dat gebeurd nu misschien op zondag ipv door de week maar het zal in de praktijk geen 2 keer gebeuren. Kortom het klinkt als een vooruitgang maar het komt er voor de winkelier op neer dat hij/zij een dag langer open zal moeten zijn om dezelfde omzet te behalen. De keuze was al reuze maar wordt nu reusachtig voor de consument en de winkelier is in feite het welbekende haasje. Je kunt je dan ook afvragen of je als dorp mee moet willen in de waan van de stadse 24 uur economie. Tot slot ben ik wel blij dat we het na al het geneuzel gewoon een kans geven. Want pas in de praktijk zal blijken dat het voor een dorp als Nijverdal helemaal niet rendabel zal zijn. Want de consument maakt gebruik van die extra dag en de winkelier zal afhankelijk worden van die extra dag. En dat moet je eigenlijk met zijn allen helemaal niet willen. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 19-05-2019

Aan Dirk Jan. Op de man spelen is binnen de politiek het makkelijkste wat er is en bovendien populistisch. Wanneer u iets weet van de geschiedenis dan weet u dat populisme nog nooit wat goeds heeft voortgebracht. Het is een combinatie van schreeuwen over wat niet goed is om vervolgens met niks of met totaal foute antwoorden te komen. Men heeft zelf geen oplossing maar zaait verdeeldheid door de onderbuik van de kiezer te bedienen. Waardoor men als sprekende pop of papegaai in het circus veel beter tot zijn recht zou komen. Maar dat terzijde. Neem nou de inschattingsfout van Ron Meyer (voorzitter van de SP) door met hun promotiefilmpje op de man te spelen. Ik bedoel de persiflage op Frans Timmermans. Hoe dom kan je zijn om als totale linkse oppositie elkaar aan te vallen? En sinds wanneer lust de meeuw (PVV) en de uil van minerva (Forum voor democratie) tomaten? Want uitgerekend de achterban van die 2 rechtse partijen vind de promotiefilm van de linkse SP fantastisch! Hoe dom kan je als tomaat zijn? Tot slot ben ik ook niet van de gele hesjes. Want wanneer je bij de President wordt uitgenodigd en niet in staat bent een hand te geven Of als een puber op het moment supreme ineens verwaald bent in je telefoon ... dan geef mijn gele hesje maar aan Fikkie. Wat een beschamende vertoning en gebrek aan leiderschap! Tot zover mijn hersenspinsels aan uw adres. Prettige dag.

Dirk Jan schreef op 19-05-2019

WSB je kan het mooi brengen, klets lekker, vaak zijn we het eens, maarrrr.....als iemand zo slecht zijn werk doet. Al jaren en niemand doet wat dan wordt het tijd dat het op de man wordt gespeeld! Ons Klunsje heeft zelf in de begrotingsvergadering november 2018 gezegt dat ze hem er op mogen afrekenen als hij het vertrouwen beschaamd! Ook dit was dus een zoveelste leugen van kluns... Me dunkt dat ons vertrouwen al zo vaak beschaamd is dat we ons nergens meer voor kunnen schamen of niet?! De andere wang toe keren is mij prima maar een heel portie klappen lijkt me wat overdreven. Jou uitleg over geschiedenis of het woord populisme uitleggen lijkt me dan ook volledig misplaatst en zwakt de ernst van onze gemeentelijke zorgen op foutieve wijze af. Maar je mag uiteraard ook een petitie starten om het hele college op te laten stappen.

William S. Burroughs schreef op 20-05-2019

Aan Dirk Jan. Natuurlijk vind ik het prettig dat we het vaak eens zijn maar in elk goed huwelijk is weleens onenigheid. Dat de hele kwestie u hoog zit is dan ook uw goed recht. Toch blijf ik gezien de situatie wegsturen of de eer aan zichzelf houden veel te makkelijk vinden. Laat hem doen waar hij voor betaald word namelijk verantwoording nemen voor de crisis en de boel weer op de rails krijgen. Kortom geef de man een kans want hij weet zelf ook wel dat hij beschadigd is. En daarom ben ik in dit geval voor een democratische afrekening op basis van feiten en prestaties door de kiezer tijdens verkiezingen. Vergeef mij het afzwakken van onze gemeentelijke zorgen, kom tot rust en slaap lekker. Prettige dag.

Geronimo schreef op 20-05-2019

@WSB, ik ben het ook niet met jou eens, maar met een reden. In de gemeente is de bevolking behoorlijk aan de leeftijd en de jongeren stemmen nauwelijks. De reeds genoemde ouderen, gaan in het algemeen het stemhokje in met een gedachte: waar staat CDA en kleuren de bovenste rood. Dus dikke kans dat hij herkozen word, aangezien de andere partijen gek op het pluche zijn en daarom proberen om LH en de VVD buiten de deur te houden.

De gewone man schreef op 20-05-2019

Aan Geronimo. Ik mag toch niet hopen dat de oude garde met die gedachten in het stemhokje staan. Zijn ze dan blind voor hetgeen wat er om hun heen gebeurt, of moeten ze van hun geloof afstappen? Persoonlijk hoop ik op zo'n verschrikkelijke nederlaag voor het CDA aankomende gemeenteraad verkiezingen, opdat het vele jaren mag duren eer zij die schok te boven zijn. "Een hele goede morgen". Het CDA wil dat Nederland een mooie toekomst tegemoet gaat. Een land om door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen, met zorg voor elkaar en een eerlijke economie. Én een land waarin we met respect met elkaar omgaan. Dit laat zich vangen in één en dezelfde zin: ‘Een hele goede morgen’. Dat wensen we elkaar toe. Elke dag weer. Het CDA gaat daarin het goede voorbeeld geven. Hun slogan nemen onze vrienden van het CDA wel erg letterlijk. Ze bleven maar geld uitgeven.

William S. Burroughs schreef op 20-05-2019

Aan Geronimo. Ik schat de ouderen onder ons toch wat hoger in dan u hier doet voorkomen. Mocht u echter gelijk krijgen dan krijgt de kiezer democratisch gezien wat hij/zij verdiend. Prettige dag.

Geronimo schreef op 21-05-2019

@WSB, LH heeft, als ik het goed heb,7 zetels, dankzij het samengaan van 3 partijen, CDA 6 bij de vorige verkiezingen. Jij wilt mij toch niet vertellen dat zij dit aantal heeft behaald dankzij prestatie in de vorige regeerperiode?.

William S. Burroughs schreef op 21-05-2019

Aan Geronimo. Nee dat klopt. Maar men was vervolgens beter in de onderhandelingen die mede gevoed werden door persoonlijke vetes en belangen uit het verleden. De opmerking over vertrouwen en politiek die ik hier ergens las is dan ook een illusie. Vertrouwen in de politiek is een luchtballon waar je altijd doorheen moet prikken. En wat LH en hun 7 zetels betreft die moeten de hand wat betreft die situatie in eigen boezem steken en het niet allemaal bij het CDA neerleggen. Prettige dag.

Geronimo schreef op 21-05-2019

@WSB, maar je gaat niet in op mijn "statement", dat vele ouderen maar klakkeloos CDA stemmen.

Dirk Jan schreef op 21-05-2019

WSB ik zou beter je huiswerk doen. LH heeft 8 zetels en idd niet alles moeten ze bij het CDA leggen. CU en GL speelden het niet netjes met het CDA. Achterkamertjes en vele lijken in de kast. Op naar de verkiezingen maar weer en hopen dat we wat anders krijgen. Momenteel gijzelen de kleine coalitie partijen de CDA.

William S. Burroughs schreef op 22-05-2019

Aan Geronimo. Ik vind uw statement wat ouderwets klinken maar het zal ongetwijfeld nog gebeuren. Want van oudsher stemden kerkgangers vaak CDA en haalden hun boodschappen bij ondernemers die lid waren van dezelfde kerk. Maar omdat de tijden veranderen denk en hoop ik dat het stem en koopgedrag van deze doelgroep niet meer zo klakkeloos zal zijn dan toen. Wat niet wegneemt dat er altijd mensen zullen zijn die de politiek niet volgen en altijd stemmen op dezelfde partij of op hun leuke buurman. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 22-05-2019

Aan Dirk Jan. Ik heb de 7 overgenomen uit de reactie van Geronimo en dat had ik dus niet moeten doen. Wat niet wegneemt dat ik LH liever in de oppositie dan aan het roer zie staan. Prettige dag.

Geronimo schreef op 22-05-2019

@WSB en Dirk Jan, ik zei duidelijk "als ik het goed heb". Dus WSB en mij treft geen blaam. Verder is het natuurlijk een eye-opener dat je zelf ook zaken controleert, eer je ze voor voldongen feit aanneemt. En dat heb jij dan weer goed gedaan Dirk Jan.

Uw reactie

Naam:
Bericht: