CERN en de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes. Prof. Dr. S Bentvelsen UvA / Nikhef

Datum: 12-04-2019

13:26 uur - Op donderdagavond 18 april houdt Prof. Dr. S Bentvelsen een college over de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes in de natuur. Een zoektocht  uitgevoerd met de grote deeltjesversneller in Geneve waarmee ook het Higgsdeeltje is gevonden.  

 

Dhr. Bentvelsen is directeur van het Nikhef, ( Nationaal instituut voor subatomaire fysica).  Dit instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum en is vandaaruit nauw betrokken bij de Europese raad voor Kernonderzoek (CERN) in Geneve.  Dit betekent dat het Nikhef onderzoek uitvoert op het gebied van Kosmische straling en Versnellerfysica.  Dit laatste gebeurt door de interacties te bestuderen bij botsingen van die kleinste deeltjes in grote Large Hadron Collider (LCH)   in Geneve. De LHC, bevindt zich in een ringvormige tunnel met een omtrek van 27 km, op een diepte van ca 100 meter.  De LCH maakt het mogelijk om de allerkleinste deeltjes met een snelheid, die bijna de lichtsnelheid nadert, op elkaar te laten botsen.  Door deze botsingen werd in 2013 het bestaan van het befaamde Higgsdeeltje proefondervindelijk bevestigd, een glorieus moment in het bestaan van zowel Peter Higgs en het CERN.        

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------    

In dit college gaat dhr. Bentvelsen - op een voor iedereen toegankelijke wijze - in  op de wereld van elementaire deeltjes.  Hij verklaart de krachten van de hoge botsingsenergie en de werking van de deeltjes versneller CERN. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: hoe werkt die CERN deeltjesversneller ? Waarom is dat deeltjes onderzoek nog van belang nu het Higgsdeeltje is gevonden? Is de speurtocht naar die kleinste deeltjes op te vatten als een reconstructie van de Oerknal? Kun je met die botsingen daarom niet het enorme risico lopen om hier op aarde een zwart gat te creëren ? Kortom een college met een grote inhoudelijk variatie. Wellicht komt het onzekerheidsprincipe uit de kwantummechanica nog aan de orde, ‘t zou kunnen. Maar wat wel heel erg zeker is, is dat het een zeer interessant sterrencollege gaat worden bij de Sterrenwacht Hellendoorn.                                                                                                                                                

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. C M S ( Stan) Bentvelsen is natuurkundige, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2014 ook directeur van het onderzoeksinstituut Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica.  Het Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht.

Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is erg ingenomen het feit dat prof. Bentvelsen bereid is gevonden om af te reizen naar Nijverdal. 

 

Waar: Sterrenwacht Hellendoorn

Wat: CERN en de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes.

Wie: Prof. Dr. S Bentvelsen van het Nikhef en UvA.

Wanneer:  Donderdagavond 18 april

Aanvang: 20.00 hr.    Deur open: 19.30 hr.

Entree: € 8,-- volwassenen € 4 jeugd.  Donateurs gratis.

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: