GroenLinks Hellendoorn stelt vragen over communicatie rondom brand kerncentrale Lingen (D)

Datum: 11-12-2018

18:54 uur - Afgelopen donderdag 6 december heeft er brand gewoed in de kerncentrale van Lingen (D) en zo nu blijkt is er brand geweest in een nucleair gedeelte van de centrale.6 december is er gecommuniceerd dat er sprake zou zijn van brand in een niet nucleair gedeelte en dat blijkt niet het geval.

 

GroenLinks Hellendoorn wil middels schriftelijk vragen aan het college antwoord op de vragen hoe het heeft kunnen gebeuren dat ten tijde van de brand in de kerncentrale van Lingen (D) afgelopen donderdag, niet juiste informatie is verstrekt.

Hoe het kan dat het college niet op de hoogte was en hoe het kan dat de veiligheidsregio niet op de hoogte was van de juiste gegevens.

De antwoorden worden verwacht voor de komende raadsvergadering van 18 december a.s.

 

De brief die naar het college is gestuurd kunt u hieronder lezen

 

Aan het college van burgemeester en wethouders  

van de gemeente Hellendoorn  

Postbus 200  

7440 AE NIJVERDAL  

Hellendoorn, 11 december 2018 

Betreft; brand kerncentrale Lingen (D) 

Geacht college,  

Uit recente berichtgeving door de media(*) is gewezen op het feit dat de brand bij de kerncentrale in  Lingen (D) weldegelijk heeft plaatsgevonden in een nucleair gedeelte.  

In eerdere berichtgeving vanuit zowel Lingen als vanuit de veiligheidsregio Twente werd gemeld dat er sprake zou zijn van een brand in een niet nucleair gedeelte.  De gemeente Hellendoorn ligt binnen een straal van 100 km van de kerncentrale in Lingen. Vanwege deze straal zijn jodiumpillen verstrekt bij inwoners van onze gemeente om deze, in geval van ramp, tot zich te nemen.  Daarnaast is deze centrale in 2017 al eens is gesloten vanwege lekkage.  Duidelijk mag zijn dat het van het allergrootste belang is dat bij dergelijke incidenten correct en vooral tijdig wordt geïnformeerd.  

Graag zouden wij antwoorden willen hebben op de volgende vragen: 

 Was u op de hoogte van het feit dat de brand, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving toch 

in het nucleaire gedeelte van de centrale heeft plaatsgevonden, en zo ja wanneer? 

 Was de veiligheidsregio hiervan op de hoogte, en zo ja wanneer ? 

 Hoe oordeelt het college, op basis van deze nieuwe feiten, over dit incident en de 

communicatie? 

 Wat gaat de veiligheidsregio doen om hier lessen uit te trekken? 

GroenLinks verzoekt het college schriftelijk te reageren voor aankomende raadsvergadering van 18  december a.s.  

Namens GroenLinks Hellendoorn 

Anja ter Harmsel 

André Oonk 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wouter schreef op 12-12-2018

Gewoon het volk dom houden....…. Moet ook altijd zo lachen als de brandweer zegt bij een brand dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen..... terwijl de overheid ook zegt dat ik erg fout bezig ben als ik een keer barbecue en in de rook sta....

Han schreef op 12-12-2018

Soms moet je alles niet willen weten. Je zult dan in angst verder moeten leven, voor alles en iedereen. Het beste wat je dan nog kunt doen is thuis blijven zitten achter de geraniums, hoewel dit ook gevaarlijk is, de plantenbak kan immers uit de vensterbank vallen en op je teen belanden. Niet zeuren GL, het is gebeurd, goed afgelopen en doorrr.

William S. Burroughs schreef op 13-12-2018

Bij problemen met een kerncentrale denk ik altijd aan goed of goed fout. Bij goed hoor je het nieuws altijd achteraf wat betekent dat men er op tijd bij was. Bij goed fout kom je doorgaans niet meer te weten dan ramen sluiten en jodium vreten. In dit geval gaat mijn voorkeur dus uit naar achteraf weten. Kortom kernenergie moet je altijd relativeren. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 13-12-2018

Aan Wouter. Vanwege mijn kleding ga ik nooit in de rook staan en vanwege mijn haar nooit in de regen. Het laatste doe ik niet omdat ik van suiker ben maar vanwege mijn hele dure gel. In de verte hoor ik nu een Dixie bandje blaten wat betekent dat ik dit hokje nu snel ga verlaten. Prettige dag.

Han schreef op 13-12-2018

En mocht het goed fout gaan, dan helpt jodium vreten ook niet meer. Je zult voor korte duur een hoeveelheid licht afgeven, maar dat licht zal ook net zo snel weer doven.

Uw reactie

Naam:
Bericht: