Oude steen herinnering aan huis Rhaan en de Fiene Karke

Datum: 15-10-2018

14:10 uur - Bij het planten van struiken bij de parkeerplaats naast Assurantiekantoor Bartels, Ommerweg 2, deden enkele medewerkers van de gemeente Hellendoorn afgelopen zomer een merkwaardige ontdekking.

 In de bodem troffen ze een groot stuk fraai bewerkt natuursteen aan. Al snel bleek het om Bentheimer zandsteen te gaan dat dienst had gedaan als sokkel voor een zuil van een toegangshek bij het adellijke huis Rhaan.  In 1841 werd de steen gebruikt voor de bouw van de gereformeerde kerk aan het begin van de Ommerweg.

Het kerkje, in de volksmond de Fiene Karke geheten, deed dienst tot 1847. In dat jaar vertrok het grootste deel van de kerkelijke gemeente naar Amerika. Het Fiene Karkie werd  verbouwd tot boerderij en viel in 1966 onder de slopershamer. De steen heeft nog tientallen jaren naast de schuur gelegen, maar verdween uiteindelijk onder grond. De sokkel werd door Arjan Kamphuis van het assurantiekantoor geschonken aan de stichting Oald Heldern De Noabeschop en vorige week verplaatst naar Erve Hofman. Oald Heldern is er blij mee en zoekt een nieuwe bestemming voor de eeuwenoude steen.

 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: