Expositie “Tsjernobyl, 32 jaar later” in Huis voor Cultuur en Bestuur

Datum: 23-07-2018

08:47 uur - In 1986 escaleert een routine-oefening in een kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl tot een nucleaire ramp van ongekende proporties. Harry List, Bert Protzman, Elroy Rudde, David Joseph en Reinier Valk van Fotoclub Wierden bezochten ruim dertig jaar later het verlaten gebied, de kerncentrale en het in de exclusion zone gelegen arbeidersdorp Pripyat. Wat zij daar hebben gezien is vastgelegd op foto en wordt vanaf 1 augustus geëxposeerd in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.

Harry List, één van de vijf fotografen vertelt: “In de verlaten gebouwen van Pripyat zijn de overblijfselen van de dodelijke kernramp in Tsjernobyl in elke kamer zichtbaar. Ook buiten is het zichtbaar, de natuur neemt langzaam maar zeker het dorp weer tot zich.”

Bert Protzman vult aan: “De belangrijkste locaties in het gebied hebben we bezocht. Het zwembad, theater, café en de scholen geven allemaal een inkijk in hoe het dagelijks leven in het toenmalige Sovjet-dorp plotseling werd achtergelaten.” 

Ook brengen de fotografen een bezoek aan Tsjernobyl-2, een verborgen stad waar twee grote radarschermen staan waarmee de Sovjets over de horizon konden kijken om op die wijze intercontinentale raketten te kunnen traceren.

In de geëvacueerde stadjes en dorpjes heerst nu een ijzingwekkende stilte. Bomen en struikgewas groeien ongehinderd tussen flatgebouwen, de supermarkt, een verlaten pretpark, het ziekenhuis en het zwembad. De natuur heeft het in de afgelopen dertig jaar weer terug geclaimd.

“Tsjernobyl, 32 jaar later”, zoals de expositie heet, is te zien tot en met 31 augustus

Praktische informatie:
Datum expositie: 1 augustus t/m 31 augustus 2018
Locaties expositie: hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.
Entree: gratis

Afbeelding: verlaten gymzaal in Pripyat

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

ali jansen schreef op 09-08-2018

ik kan nergens vinden op welke dagen de tentoonstelling is geopend. Wil er zondag 12/08 heen.

Uw reactie

Naam:
Bericht: