Schapen helpen op de kinderboerderij

Datum: 06-06-2018

08:54 uur - Vanaf maart wordt er gewerkt aan de opbouw van de kinderboerderij aan de 3e Kampsweg. Vanaf 5 juni krijgen de vrijwilligers daarbij ook de hulp van 30-40 schapen van Dick Vrielink.

 

Zij doen zich de komende tijd te goed aan het gras dat door leerlingen van het AOC is ingezaaid op het deel van het terrein waar de schapenweide, de ponyweide en de gebouwen zijn gepland.

Voorzitter Marc-Jan Hengstman is blij met het aanbod van Dick Vrielink om 30-40 van zijn schapen in te zetten om de grasmat te onderhouden. Deze duurzame grasmaaiers passen prima bij onze aanpak.
Om met grote trekkers op het land te gaan zagen we niet echt zitten, is bovendien slecht voor de bodem.
Een alternatief zou een kleine zitmaaier geweest zijn, maar dan ben je wel erg lang bezig. Op deze manier krijgen de schapen een tijdje lekker vers, nieuw gras. Sommige van hen zijn ook dol op de zuring die her en der in het gras groeit. Dus het mes snijdt aan twee kanten.

Hoe lang de schapen zullen blijven is nog niet bekend. Het gras moet in ieder geval kort gehouden worden en op dit moment kan nog niet ingeschat worden hoe lang de schapen er over zullen doen. Met schapennetten, voorzien van schrikdraad is een stuk afgezet van 50 x 50 m. Zodra een stuk kort is, wordt deze tijdelijke schapenweide verplaatst naar een volgend deel van het deel van het terrein van 1,8 ha waar nu gras staat.

In de afgelopen maanden is er door vrijwilligers hard gewerkt aan met name de beplanting op het terrein en zijn er door hen met hulp van leerlingen van de Elimschool en het AOC al verschillende zaken gerealiseerd. In de fruitboomgaard staan inmiddels 119 fruitbomen, de 300 bessenstruiken zijn gepland, evenals het bosplantsoen en een deel van de moestuin. In de tunnelkas staan inmiddels de tomaten, paprika’s en komkommers en de geplante bonen staan ook boven de grond. Ondanks de droge periode hebben bijna alle bomen en struiken het gered door het aanvoeren van extra water.

Alle werkzaamheden die nu worden uitgevoerd passen binnen het huidige bestemmingsplan, die is namelijk agrarisch met extensieve openluchtrecreatie. Het bestuur wacht met de overige werkzaamheden (met name het neerzetten van de gebouwen) tot de uitspraak van de Raad van State over het gewijzigde bestemmingsplan. Men hoopt dat deze volgens planning in september komt.

Er melden zich nog steeds nieuwe vrijwilligers aan en die zijn ook nog steeds welkom. De meeste mensen willen graag helpen als de kinderboerderij klaar is, maar wie het leuk vindt om bij de opbouw en in de tuin te werken, kan zich ook komen melden.
Op het terrein wordt de komende weken nog gewerkt aan een stuk inrichting van de natuurspeelplaats en de parkeerplaats. Ook is de vijver nog niet af. Dat betekent veel verplaatsen van grond en (een deel van) het terrein ziet er daardoor nu nog uit als een maanlandschap. Deels worden deze werkzaamheden uitgevoerd door loonbedrijf Mollink, maar bij de inrichting van de natuurspeelplaats helpen ook leerlingen van het AOC.

Meer informatie is op te vragen bij Marc-Jan Hengstman, voorzitter, telefoon 06-11225079 of bij Wilma Paalman-Vloedgraven, secretaris/penningmeester, telefoon 06-10036869, of viainfo@kinderboerderijhellendoorn.nl. Meer info via de website www.kinderboerderijhellendoorn.nl.N.B.: Het logo voor de kinderboerderij is ontworpen door Lidwien Rouweler.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: