ZINema staat stil bij WO II: Der Staat gegen Fritz Bauer

Datum: 06-05-2017

13.00 uur - ZINema, de bioscoop van ZINiN, staat op dinsdag 9 mei nog even stil bij de Tweede Wereldoorlog met de Filmhuisfilm ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’. Een film over de jacht op de beruchte SS’er Adolf Eichmann. De aanhouding van deze oorlogsmisdadiger was een uiterst delicate kwestie, die tot stand kwam met landverraad, afleidingsmanoeuvres en intriges.

De uiteindelijke aanhouding en berechting was grotendeels het werk van procureur-generaal Fritz Bauer. 
 
Merkwaardige man
Fritz Bauer was een merkwaardige man. Vastberaden in zijn werk, bikkelhard voor zijn ondergeschikten, maar een privéleven dat aan elkaar hing van geheimen en intriges. Hij leefde in Kopenhagen en had gevoelens voor andere mannen, wat hem meerdere malen in problemen bracht, omdat de ‘herenliefde’ in die tijd in Duitsland verboden was. Bij zijn speurtocht naar Adolf Eichmann, één van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden, ondervindt Bauer veel tegenwerking en gaat daarom zelfs samenwerking aan met de Israëlische geheime dienst, de Mossad, wat in die tijd gelijk stond met landverraad. Hij slaagt erin om Eichmann, die na de oorlog naar Argentinië ontsnapte, te laten ontvoeren, berechten en ophangen. 


 
Een mooi tijdsdocument

‘Der Staat gegen Fritz Bauer’ is in de ogen van diverse recensenten een mooi historisch tijdsdocument geworden, waaraan zelfs een Nederlands tintje kleeft. De Nederlandse SS’er Willem Sassen interviewde Eichmann in Argentinië over zijn verleden. Beiden ontsnapten aan de geallieerden en Sassen wilde meer weten over de morbide werken van Eichmann en wilde hier een biografie aan wijden. Zover kwam het echter nooit, de interviews van Sassen werden gebruikt bij het Eichmann-proces en eind jaren ’60 in de magazines ‘Life’ en ‘Der Stern’ gepubliceerd. De film besteed hier kort aandacht aan. Een spannende film, die inzicht geeft in de arrestatie van één van de grootste nazicriminelen uit de historie. 
Kaarten reserveren
Kaarten voor deze film zijn af te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via  0548-624489.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: