Sterrencollege: volle zaal voor Joris van Casteren !

Datum: 05-12-2016

09:39 uur - In onze serie Sterrencolleges kwam auteur Joris van Casteren op 29 november zijn bestseller Mensen op Mars bespreken. De belangstelling overtrof elke verwachting, meer dan 125 mensen waren gekomen om dit bijzondere college mee te maken. En Joris maakte de verwachtingen gelukkig ook meer dan waar, behalve een goed schrijver bleek hij ook een welbespraakt en onderhoudend verteller te zijn. 

 

 

Mars de nieuwe kolonie? 

Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, - dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers- , zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. 

Dat Mars de nieuwe kolonie van de mensheid zal worden is volgens hen geen vraag meer maar een aankomend feit en daarom zijn deze ingenieurs het Mars Mission One project gestart.  Joris van Casteren bleek een verteller te zijn die met een  typisch onderkoelde humor zijn relaas kon doen over zijn onderzoek naar dit Mars Mission One project.  Een uitgebreid onderzoek waarbij hij met name inzoomde op de mannen en vrouwen die zich kandidaat hadden gesteld voor een “one way ticket”  naar Mars. Maar ook werd de geschiedenis belicht van mensen in het verleden die Mars hebben bestudeerd, zoals de Deen Tycho Brahe en de Duitser Johannes Kepler.

 

Interactief. Het werd een interactief college, Joris ging na de pauze in op vragen als: waarom zouden mensen eigenlijk naar Mars moeten? En als dat al moet, wie moeten er dan als eerste naar toe? enz. In het bizarre perspectief van wonen op Mars zijn er tal van kwesties die moeten worden doordacht en beantwoord, er is daarom alle gelegenheid tijdens dit college om hierover met de auteur in gesprek te gaan. 

Voorafgaand aan het verhaal van Joris, hield vrijwilliger van de Sterrenwacht Gerard NijenTwilhaar een presentatie over wat er allemaal al zo bij komt kijken aan Ruimtevaarttechniek om bij Mars te komen en hoe er te landen. 

 

Signeren.  In de pauze boden de medewerkers van ZINin bibliotheek de gelegenheid om het boek Mensen op Mars te kopen en was Joris bereid die boeken te signeren. 

Het publiek beleefde een heel mooie avond en kon na afloop nog een bezoek brengen aan de koepel met telescopen en zelfs het planetarium was open. 

 

Coproductie. Dit Sterrencollege was een eerste coproductie van de Sterrenwacht Hellendoorn en de ZINin bibliotheek. Beide partijen kijken met veel voldoening terug op deze samenwerking en beschouwen het als een succesvolle opmaat voor een toekomstig vervolg.



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: