Hellendoorn volop aan de slag met duurzaamheid
Datum: 26-01-2016
11.00 uur - Het energiegebruik in woningen in de gemeente Hellendoorn daalt, er wordt steeds meer zonne-energie opgewekt en er wordt steeds meer afval gescheiden. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage duurzaamheid voor de gemeente Hellendoorn over het jaar 2015.
Uit de rapportage blijkt verder dat er, behalve energiebesparing in de huishoudens, veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid vanuit de bevolking komen, al dan niet mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de provincie Overijssel of gemeente Hellendoorn. In het oog springende activiteiten in 2015 waren onder andere het initiatief om op Lochter III windmolens te plaatsen en de oprichting van de Stichting Fairtradegemeente Hellendoorn. Daarnaast zijn op steeds meer Hellendoornse daken zonnepanelen te vinden.
Energiefonds
De gemeenteraad heeft het initiatief genomen voor een zogeheten revolverend energiefonds, dat wil zeggen dat met geld dat wordt verdiend door energiemaatregelen nieuwe maatregelen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing kunnen worden betaald. Daarvoor heeft de raad inmiddels €66.000 beschikbaar gesteld.
Steeds groener
Ook door andere maatregelen wordt de gemeente Hellendoorn steeds groener. Een greep uit de resultaten van 2015:
- Bijna een vijfde van onze openbare verlichting bestaat nu uit LED-lampen.
- Met subsidie van de provincie kunnen we tien openbare oplaadpalan voor elektrische auto’s te plaatsen, verspreid in de gemeente.
- De verenigingen en organisaties die voorheen oud papier inzamelden, zijn nu ambassadeurs van de duurzaamheid. Zij organiseren onder andere allerlei activiteiten om het bewustzijn over duurzaamheid bij hun achterban te vergroten.
- Het percentage gescheiden afval loopt nog steeds op: 64% van het afval wordt nu gescheiden ingezameld. Dat betekent dat 36% van het afval uit restafval bestaat. Het streven is om in 2030 90% gescheiden op te halen en dus nauwelijks meer afval te hebben, maar recyclebare materialen.
Een duurzame samenleving: door en voor iedereen
Het streven is om zoveel mogelijk inwoners bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Het ideaalbeeld is dat inwoners van de gemeente zelf met ideeën en initiatieven komen, waar nodig ondersteund door de gemeente. In de gemeente Hellendoorn is bijvoorbeeld energiecoöperatie Reggestroom actief, die al een flink aandeel daarin voor haar rekening neemt en een aanjagende werking heeft. Om dit nog meer te stimuleren, wil de gemeente in 2016 een aantal rondetafelgesprekken organiseren samen met bijvoorbeeld verenigingen, ondernemers en scholen. Ook verduurzaming van evenementen staat op de agenda voor dit jaar.
Reacties via Facebook
Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.
Reacties
Uw reactie