De belevenissen van Pascale Kok in Suriname

Datum: 21-04-2012

ingezondenbriefHieronder leest u de belevenissen van Pascale Kok uit Nijverdal. Zij stuurt ons haar belevenissen als stagiaire in  Suriname.

 

 

Beste lezer,

 

Mijn naam is Pascale Kok, 23 jaar, en 4e jaars student Mondzorgkunde te Utrecht. Voor mijn eindstage heb ik gekozen om 3 maanden stage te lopen in Suriname. Op 10 maart ben ik samen met mijn klasgenootje Esmée Schreuder Goedheijt vertrokken richting de tropen.

Na een reis van zo’n 10 uur zijn we geland op het J.A. Pengel vliegveld te Paramaribo. Aangekomen bij ons onderkomen (voor de eerste 4 dagen) was het even slikken. Er was geen gasfornuis dus het avondeten was al een hele improvisatie op zich en verder zat er geen verf op de muren, dus we zaten de hele dag tegen een betonnen muur aan te kijken.

Na deze 4 dagen kwamen we in ons definitieve huisje. Op dit moment was het zo veel beter dan het eerste huisje dus we waren helemaal happy. Vanaf de tweede week begon de stage. We hebben in totaal 15 dagen stage gelopen bij tandarts Terborg. Afgestudeerd in Amsterdam en al 30 jaar werkzaam in Paramaribo. Erg aardige man! We mochten veel dingen doen, waaronder tanden trekken (dit mogen wij met ons diploma in Nederland niet doen, dus een des te grotere uitdaging voor ons).

Ook zijn we met het CPI (soort pabo) naar het binnenland geweest. Dit was echter niet zo’n succes. Wij probeerden poetslessen te geven, maar in het binnenland verstaan de kinderen blijkbaar slecht Nederlands (terwijl Nederlands verplicht is op de basisscholen, erg vreemd dus). Hier kwamen we al snel achter en het had voor ons dus weinig zin om de lessen verder te verzorgen omdat de kinderen ons met grote ogen aan zaten te kijken en niet reageerden op onze vragen.

Wij hebben toen met elkaar afgesproken dat we dit niet meer gingen doen (we waren immers vrijwillig met dat kamp mee en hadden er zelfs nog €300 voor betaald). Helaas was de dominante directeur van het CPI het hier niet helemaal mee eens en vond dat hij ons even op onze plaats moest zetten door ons de wind van voren te geven. Nou uiteindelijk heeft hij ons ‘verplicht’ om die lessen toch te geven en wij hebben dit dan ook maar braaf gedaan. Beste kun je iedereen maar gewoon te vriend houden.

Na deze week weten we wel, dat we de volgende keer eerst goed informeren met welk gezelschap we in zee gaan. Op dit moment zijn we met een erg leuk project bezig namelijk: ‘Hoe gezond is uw mond?’. Hierbij verzorgen wij in de week van 23 t/m 27 april een gratis screeningsweek, voor alle Surinamers boven de 18 jaar. Ze kunnen dan gratis de mondgezondheid laten screenen en krijgen als presentje een tandpasta en een flesje water.

De afgelopen dagen hebben we veel promotiewerk gedaan om de informatie bij iedereen bekend te maken. We zijn dus erg benieuwd of maandag de hele straat vol staat met mensen. Even afwachten dus of we dan nog steeds zo enthousiast zijn over dit project ;)!

Dit was het voor zover en wie weet leest u nog eens wat over mijn project in Suriname.

Groetjes Pascale Kok

pascal



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: