SVVN is het net na rust even helemaal kwijt

Datum: 30-10-2023

8.25 uur - SVVN ging afgelopen zaterdag op bezoek bij SV Helios in Deventer. Ondanks dat de tegenstander uit de 4de Klasse komt worden zij gezien als kampioenskandidaat omdat ze vorig seizoen met overmacht kampioen zijn geworden en omdat hun toch al niet misselijke selectie werd versterkt met jongens die terugkomen terwijl ze elders in het topamateurvoetbal hun sporen meer dan verdiend hebben.

Helios maakt de hoge verwachting tot dusver waar. Drie overwinningen en gelijkspel zorgen ervoor dat ze momenteel de koppositie innemen. SVVN zal niet gezien worden als titelkandidaat. Met twee overwinningen en evenzoveel nederlagen staat SVVN in de middenmoot.

Onder prima weersomstandigheden wordt er om 15:00 uur afgetrapt op Sportpark Colmschate Zuid. Het begin van de wedstrijd is duidelijk voor SVVN. De thuisploeg laat de gasten aan de bal en ze trekken frivool ten aanval. De eerste kans is dan ook voor de groenwitten. In de 6de minuut komt Melvin Morsink op de rand van zestien in balbezit. Hij zet met een prachtige steekbal Joep Beene alleen voor de keeper. Die kiest voor de lang hoek evenals de doelman die redding weet te brengen. Maar eigenlijk had Joep de doelman geen kans moeten geven. In de 11de minuut valt de bal plotsklaps voor de voeten van Martijn ter Steege in de vijandelijke zestien. Hij schiet de bal op goal, maar ziet hem net over het doel gaan.

Hiermee is het sein gegeven voor Helios om de zaak toch eens anders aan te pakken. SVVN wordt eerder onder druk gezet en de thuisploeg laat flink haar tanden zien. Het heeft vrijwel direct effect. Een aanval over rechts snijdt door de defensie van SVVN. Een prachtige voorzet wordt net naast het doel gekopt. Het is een fase waarbij beide ploegen gelijkwaardig zijn. Een iets beter voetballend Helios wordt door SVVN gecompenseerd door fel op de bal te spelen. In de 18de minuut is er een vrije trap vanaf rechts. Brian Leemhuis brengt stijlvol redding op de kopbal, maar het is een raadsel hoe het bestaat dat deze speler zo vrij mag inkoppen.

In de 20ste minuut brengt Melvin Morsink vanaf links de bal in de zestien. De keeper kan de bal rapen omdat Bas Koedijk net vanmorgen zijn teennagels heeft geknipt. Het eerste kwart van de wedstrijd brengt veel vertier met kansen over en weer. Beide ploegen houden elkaar aardig in evenwicht. Toch komt daar in de score in de 21ste minuut verandering in. Serkan Kinaci mag vanaf rechts naar het centrum slalommen en zet met een steekbal Djeremy Waslander alleen voor de keeper. Die benut dit buitenkansje met een lage schuiver.

Het is het begin van een fase waarin SVVN het heel moeilijk heeft en de thuisploeg duidelijk het betere van het spel heeft. In de 29ste minuut lopen twee verdedigers van SVVN elkaar in de weg en maakt Djeremy Waslander dankbaar gebruik en schiet de 2-0 tegen de touwen. Er is echter voorafgaande deze aanval buitenspel geconstateerd dus dat feest gaat niet door. In de 31ste minuut weet een aanvaller van Helios in de zestien teamgenoot Jarmo van ’t Hof te vinden. De topschutter schiet in vrijstaande positie de bal echter over het doel.

Hierna komt SVVN weer beter in zijn spel en trekt het weer ten aanval. In de 32ste minuut wordt Joep Beene iets buiten de zestien aangespeeld. Er wordt een overtreding op hem gemaakt en SVVN krijgt een vrije trap.
Nu staan er twee specialisten bij SVVN op het veld. Omdat de bal iets voor een rechtspoot ligt mag Melvin Morsink hem nemen. Dat doet hij feilloos. Over de muur en in de kruising. De gelijke stand geeft de verhoudingen aardig goed weer. Toch komt hier nog voor rust verandering. In de 42ste minuut krijgt Helios een corner vanaf rechts. De bal wordt in de zestien geschoten waar Djeremy Waslander ongehinderd binnen mag koppen.

SVVN houdt een dubbel gevoel over aan de eerste helft. Het speelt zeer aardig voetbal, maar staat toch achter. Helios sticht vooral gevaar door dode spelsituaties waarop SVVN niet goed reageert. Maar er is nog geen man over boord.

In de tweede helft krijgt SVVN een tweetal kansjes die door de doelman van Helios redelijk eenvoudig onschadelijk worden gemaakt. En dan gaat het mis. Een corner vanaf rechts in de 48ste minuut en Djeremy Waslander mag wederom ongehinderd met het hoofd scoren. In de 51ste minuut is de wedstrijd gespeeld als Glenn Kobussen met een steekbal Sander Krijns alleen voor de keeper zet: 4-1. Hierna is het verzet van SVVN gebroken en Helios hoeft niet meer gezien de stand.

Er gebeurt weinig meer voor beide doelen buiten dat er nog een doelpunt van Helios wordt afgekeurd wegens buitenspel en Joep Beene nog in kansrijke positie naast kopt. Uiteindelijk wordt het in de 79ste minuut ook nog 5-1. Sander Krijns geeft met zijn bal vanaf links een niet te missen bal aan Jarmo van ’t Hof. Zo’n ruime nederlaag heeft SVVN niet verdiend. En dat zeker op basis van de eerste helft. In blessuretijd wordt de stand iets dragelijker gemaakt. Een corner van rechts beland op het hoofd van Joep Beene die hiermee de uitstand van 5-2 op het scorebord zet.

SVVN legde in de eerste helft prima voetbal op de mat, maar doet zichzelf met name bij dode spelsituaties de das om door niet adequaat daarop te reageren. Helios heeft daarbij een prima ploeg en ze zijn terecht titelkandidaat in deze klasse. Aanstaande zaterdag ontvangt SVVN op het eigen Sportpark Groot Lochter Blauw Wit’66. De wedstrijd begint om 14:30 uur en u bent allen welkom.