Lokaal Hellendoorn: Thema-avond ‘Windturbines: het andere geluid’

Datum: 14-09-2020

8.03 uur - De kans is groot dat onze gemeente er over een aantal jaren heel anders uitziet. Er staan dan grote windturbines om energie op te wekken. Maar zijn windturbines wel efficiënt en wat zijn de effecten voor je gezondheid en jouw leefomgeving? Om inwoners van de gemeente hier een helder antwoord op te geven organiseert de politieke partij Lokaal Hellendoorn op vrijdag 25 september de thema-avond ‘Windturbines: het andere geluid’.

 
 
Lokaal Hellendoorn is voor duurzaamheid, maar vindt dat dit niet ten koste mag gaan van de inwoners en de ruimtelijke kwaliteit. Of er windturbines komen hangt af van de invulling van de concept Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) die dit jaar klaar moet zijn. Inwoners en het college gaat de komende weken invulling geven aan RES Twente. Op 1 juli 2021 dient het college een plan in bij RES Twente om de doelstellingen van de gemeente te halen. Daarom is dit hét moment om je te laten informeren over ‘het andere geluid’ over windturbines.
 
De thema-avond is in ‘Het Centrum’, Constantijnstraat 7a in Nijverdal. De ontvangst is om 19:00 uur en de avond duurt tot ca. 21:45 uur. U krijgt presentaties te zien van twee deskundigen op het gebied van windturbines. De eerste spreker is Mariana Alves-Pereira, professor laagfrequent geluid aan de Universiteit Lusofona Lisabon. Deze presentatie is in de Engelse taal en wordt telkens in het Nederlands samengevat. De tweede spreker is Ap Cloosterman, ingenieur en gastdocent Astronomie en klimaatverandering. Beide sprekers zijn vanuit hun wetenschappelijke achtergrond kritisch over windturbines. De avond wordt afgesloten met een presentatie van Lokaal Hellendoorn waarbij wordt ingegaan op de ‘zonneladder’, een plan waarbij de focus ligt op minder energieverbruik en zonnepanelen op daken. Met dit alternatieve plan kan de komst van windturbines mogelijk worden voorkomen.
 
Iedereen die geïnteresseerd is in dit thema is welkom, de toegang is gratis. In verband met de Coronamaatregelen is opgeven voor deze avond verplicht. Dit kan uitsluitend via www.lokaalhellendoorn.nl/windturbines. Er kunnen maximaal 80 mensen in de zaal waarbij de volgorde van inschrijving wordt gehanteerd. Wij adviseren u dus om u tijdig op te geven.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jaap schreef op 14-09-2020

Lokaal Hellendoorn vecht weer eens tegen windmolens... Het alternatief van minder energie verbruiken blijft wat lachwekkend, we moeten op termijn elektrisch rijden, koken en verwarmen. Daarnaast hebben mensen steeds meer elektrische apparaten in huis. We gaan realistisch gezien dus echt niet elektriciteit minderen. Gewoon elke boer, die dat wil, een flinke windmolen op zijn land.

gerard schreef op 14-09-2020

Wil je op de groene toer zal dit toch combinatie van alles wat moeten zijn.Heb zelf 1 paneeltje begin december tot eind januari is het fc knudde met de opbrengst.

Lokaal Hart schreef op 15-09-2020

@Jaap en Gerard: helemaal eens. Besparen gaat alleen lukken op warmte en zeker niet op elektra. We gebruiken inderdaad steeds meer elektriciteit. Er zijn gewoon veel te weinig daken voor al die zonnepanelen. En die alternatieven???? Laat Lokaal Hellendoorn zelf aangeven wat zij dan zelf wil in onze gemeente. Kerncentrale, dacht ik niet. Thoriumcentrale, als het al wat wordt, duurt het nog zeker 35 jaar. Windversneller is een fiasco. Kleine windmolens in ons gebied niet rendabel, terugverdientijden van 15-25 jaari. En bovendien waren we blij dat we al die lelijke antennes op de daken kwijt waren en willen we dan 10.000 kleine windmolens van 10 tot 25 m hoog??? Ik in ieder geval niet. Een aantal grote windmolens, met een aantal grotere en kleinere zonnepanrken in combinatie met zoveel mogelijk zonnepanelen op daken is de enige oplossing.

Lokaal Hart schreef op 15-09-2020

Typefoutje, thorium had 25 i.p.v 35 moeten zijn. Biomassa vergat ik nog, maar is ook geen alternatief. Kom op Lokaal Hellendoorn: schoppen en zeggen dat het college het niet goed doet is heel gemakkelijk, maar ik hoor van jullie geen alternatieven. Beste stuurlui staan aan wal.

Mitis schreef op 15-09-2020

Met windmolens en zonneparken is niets mis. Alleen als de burger niets wil maar wel energie wordt het knap lastig. Een door mij gewenste oplossing is een paar kerncentrales heel Frankrijk staat er vol mee. Werkt goed. Hier hebben we te maken met teveel slecht opgeleid dom volk dat meepraat op basis van onderbuik gevoelens.

Dirk schreef op 15-09-2020

@Lokaal Hart. Klopt de beste stuurlui staan aan wal. Die wil men niet horen. Doe even een inventarisatie hoe duurzaam alles echt is en volg niet blindelings het geschreeuw en de geld stroom om vervolgens te roepen och hadden we dat maar eerder geweten.... Niks mis met alles goed bekijken alvorens wat te besluiten waar je jarenlang ellende en spijt van zou kunnen krijgen.

Lassie schreef op 16-09-2020

Terugverdientijd moet je echt loslaten als je groen wilt zijn. Dit moet geen aanleiding meer zijn. De overheid moet het groen opwekken van energie nog veel meer stimuleren! Bijvoorbeeld bij het kopen van een andere woning i.p.v. overdrachtsbelasting de plicht om panelen te plaatsen of andere besparingsmethoden. Nu worden alleen panelen geplaatst door particulieren die graag een centje er aan over houden of bedrijven die er via regelgeving toe verplicht worden.

Mitis schreef op 16-09-2020

Ik zou graag zonnepanelen plaatsen alleen dan moet ik tig bomen laten kappen en dat mag natuurlijk weer niet. En lijkt je dat dan een goed plan Lassie?

Lassie schreef op 16-09-2020

Zeker niet Mitis... als het op jouw plek geen rendement geeft heeft het geen zin. Wellicht andere oplossingen.

Mitis schreef op 18-09-2020

Windmolens vallen stil en de zon De zon schijnt ook niet altijd, dus moeten we oppassen voor stroomtekorten zoals in Californië. En dan blijkt dat terugvallen op kernenergie de redelijkste optie is. De Volkskrant 18-09-2020

Lokaal Hart schreef op 18-09-2020

@Mitis: kernenergie is geen schone energie en absoluut niet rendabel. Zie ook het door jou genoemde bericht. In plaats van kerncentrales kun je naar mijn mening beter investeren in opslag, al dan niet in combinatie met waterstof. @Dirk: juist als je de door jou voorgestelde werkwijze volgt kom je uit bij duurzame energie. Nu al goedkoper dan alle fossiele opwek en schoon. Als je tenminste alle subsidies aan beide kanten weghaalt en de milieukosten van fijnstof enz. meeneemt. Er zij n al legio onderzoeken met deze uitkomst gedaan.

Mitis schreef op 18-09-2020

Elektriciteit opslaan in toekomst dromen werkt echt niet. Waterstof zou kunnen maar maak je met elektriciteit ;) Bij zowel zonne-energie als ook met wind-energie heb je back-up systemen nodig anders zit je regelmatig in het donker. Read my lips , na de verkiezingen wordt kernenergie weer een discussie anders lukt die hele transitie niet.

Dirk schreef op 18-09-2020

@lokaal hart Ik geloof al een poos niet in sprookjes. Lees alsjeblieft eens de achterkant van de bladzijde die groengoeroe’s je uit het hoofd laten leren.

Jaap schreef op 19-09-2020

Ik ben zelf beslist niet principieel anti-kernenergie. Maar Borsele 2 is niet doorgegaan omdat ze de plannen niet rendabel konden krijgen en net een paar dagen geleden werd bekend dat de stekker uit een nieuw te bouwen Britse kernenergie centrale werd getrokken vanwege geld problemen. Investeren in waterstof energie lijkt me dan inderdaad zinniger.

Lokaal Hart schreef op 19-09-2020

@Mitis: waterstof biedt goede mogelijkheden in combinatie met duurzame energie, juist als backup. Zon en wind vullen elkaar al aan en als er teveel van is gebruik je die voor het maken van waterstof. Zie: https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/naar-co2-neutrale-brand-en-grondstoffen/waterstof-voor-een-duurzame-energievoorziening/tien-dingen-die-je-moet-weten-over-waterstof/ @Dirk: ik baseer me juist niet op sprookjes, maar op het grote aantal wetenschappers wereldwijd die het met elkaar eens is en ik baseer me op feiten. Bijvoorbeeld het % fijnstof en het grote aantal mensen met luchtwegproblemen. Voor een belangrijk deel afkomstig van fossiele centrales en het verkeer. De veel schonere lucht tijdens de lockdown dit voorjaar zegt genoeg. Jij gelooft blijkbaar de paar % klimaatontkenners die er nog zijn. Die krijgen helaas nog steeds teveel aandacht.

Mitis schreef op 19-09-2020

Natuurlijk ging Borsele niet door er was toen al de discussie over stoppen met kernenergie je kunt niet verwachten dat er dan nog iemand zijn geld insteekt. Rentabiliteit lijkt bij geen enkele vorm van energieopwekking een serieus punt. Wat dacht je zelf van Wind- en zonne- energie? Echt leuk wordt het energie avontuur in Duitsland, stoppen met kernenergie en doorgaan met de bruinkoolcentrales die nog veel vervuilender zijn dan kolencentrales. En wat dacht je van Polen? En wij maar energiebelasting betalen, het is echt de waan van de dag en een leuk hobby project van de linkse elite.

Geert schreef op 20-09-2020

Voor onze energiebehoefte is het aan te bevelen om, op biomassa na, bijna alle vormen van energieopwekking te benutten. Door het nog meer isoleren van woningen en ander gebouwen zal ook in de toekomst geprobeerd moeten worden om minder energie te verbruiken. Anderzijds wordt de afgelopen jaren verbruik van meer elektriciteit steeds groter, zoals bijvoorbeeld door hoge internetgebruik, elektrisch te fietsen, autorijden en airconditioning. Zonne-energie lijkt mooi. Helaas is de opbrengst fluctuerend. Zonnepanelen plaatsen op kostbare landbouwgrond om de benodigde capaciteit te behalen is niet aan te bevelen. Voedselverbouw in ons eigen land is en blijft nodig, niet alleen voor ons eigen land, maar ook voor de rest van de wereld waar nog steeds honger is. Voldoende wind is er op zee en aan de kust. Het rendement van windmolens op land is in Nederland erg laag. Bovendien kost de bouw, het onderhoud, transport en de ontmanteling van een windmolen zoveel energie dat het de vraag is of dit iets positiefs oplevert. Veel mensen willen geen molens in hun eigen omgeving: slagschaduw, geluid, aantasting landschapsomgeving. Rondkijkende in Zuid-Holland zie je nauwelijks windmolens op land. Waarom moeten wij windmolens willen in het oosten van het land waar veel minder wind is? Kortom, ik ben het helemaal eens met minister Ollongren dat windmolens op zee horen en zonnepanelen op daken. Gelukkig wordt de politiek eindelijk wakker en denkt aan de optie kernenergie. Kernenergie is een hele veilige, schone energiebron zonder uitstoot van CO2. Dus geen CO2 probleem meer!! Met kernenergie kan Nederland onafhankelijker worden van de buitenlandse toelevering van gas en olie. Wanneer nu gestart wordt met de plannen om 2 of 3 kerncentrales te bouwen, dan kan gemakkelijk in de toekomst de gewenste CO2 reductie gehaald worden. Zo lang de politiek op landelijk niveau niet de verantwoordelijkheid neemt om het taboe op kernenergie op te heffen, dan moeten wij als lokale gemeente niet menen dat wij het probleem van de CO2 reductie kunnen oplossen. Wat we hier plaatselijk wel op korte termijn kunnen doen is de ontbossing (voor biomassa) tegen gaan. Juist meer bomen kunnen CO2 uit de lucht opvangen. Een groot heidegebied lijkt mooi, maar helaas werkt de bomenkap niet mee aan de CO2 reductie.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-09-2020

@Geert, jammer dat jouw stuk verdwijnt door het geroeptoeter over de Barbershop. Wat zijn de nadelen van kernenergie?

Mitis schreef op 23-09-2020

De risico’s van kernenergiezijn vaak ingebeeld enoverdreven’ P24 De Volkskrant 23-09-2020

Lokaal Hart schreef op 26-09-2020

Wat een aanfluiting gisteren. Een Portugese professor die met een stortvloed aan informatie over Laag Frequent Geluid probeert haar gelijk aan te tonen. En een Klimaatscepticus die niet kan rekenen zoals aan het eind terecht werd gezegd en die een groot voorstander van kernenergie is. Als dat brede en objectieve informatie is zoals Lokaal Hellendoorn beweert dan lust ik er nog wel een. Discussie was niet de bedoeling werd gezegd. Dus in de zaal en thuis mocht er alleen maar geluisterd worden en vragen gesteld. En van de visie van Lokaal Hellendoorn ben ik ook niet wijzer geworden.

Uw reactie

Naam:
Bericht: