De wekelijkse column: “Ja of Nee”

Datum: 02-11-2012

“En, bent u al Donor??” vraagt Dennis Weening mij via het beeldscherm van de tv…
Tja Dennis, op die vraag kan ik nog vrij snel een antwoord geven maar daarna wordt het moeilijk hoor!
Ik moet er even van zuchten, dit is niet de eerste keer dat hij me deze vraag stelt…

 

Afgelopen week was het donorweek, waarbij mijn innerlijke worsteling  die ik mooi had weggestopt, weer opgerakeld werd..

Noem het onwetendheid, noem het raar, noem het een kronkel in mijn hoofd maar ik durf niet!!
En dat terwijl ik vierkant achter de campagne sta, en heel blij ben met de 40.000 nieuwe donoren die Nederland door deze campagne rijker is.


2 weken geleden nog hoorde ik uit nabije kring over iemand die binnen nu en 3 maanden een donororgaan nodig heeft omdat deze anders 2013 waarschijnlijk niet meer zal halen…
Mij werd verteld dat dat een donor moet zijn uit één van de aangrenzende landen (omdat het orgaan z.s.m. van persoon A naar persoon B moet)
Diezelfde donor moet onder een bepaalde leeftijd zitten en het moet iemand zijn die nooit gerookt of gedronken heeft in zijn leven…
De kans dat je zo’n donor treft binnen 3 maanden lijkt mij best klein naast het feit dat degene die het orgaan nodig heeft, ook nog een “X” aantal wachtenden voor zich heeft op de beroemde wachtlijst.
Een schrijnende waarheid waarbij het belang van deze campagne weer extra benadrukt wordt.

 

Ach, en waarom niet??
Er zijn ten slotte 2 dingen in het leven waar we zeker van kunnen zijn:
De Dood en De Belastingdienst!

En als we dood gaan, hebben we niks meer aan onze organen, ze zullen vergaan, dat is een feit.
We zouden met onze organen een leven kunnen redden van iemand die er misschien wel heel gelukkig en dankbaar oud mee word..
Even voor alle duidelijkheid, dit is mijn manier van denken, er zijn vast ook mensen die heel bewust geen donor willen worden en daar hun (goede) redenen voor hebben en dat moet ook gerespecteerd worden vind ik!!
Maar dat terzijde, des te meer reden dus (voor mij) om wel donor te worden zal u misschien wel denken…

Nou… ik heb mij laten vertellen dat, als je donor bent en je organen worden verwijderd, je hersendood bent, maar dat ze je hart nog (kunstmatig) laten kloppen, omdat het van groot belang is voor de organen die getransplanteerd worden, dat het uit een lopende bloedsomloop komt…

Maar wie zegt dat ik hersendood ben???????????
Misschien heb ik mijn hersenpan even op non-actief gezet en lig ik voor even in een diepe winterslaap!!!
Misschien denken ze dat ik niet meer levensvatbaar ben en gaan ze over op het verwijderen van mijn organen terwijl ik eigenlijk nog hartstikke levensvatbaar was want ik kan best bikkelen hoor, beste arts!!
Stel je voor dat die arts mij niet zo aardig vind… dat hij stiekem geld krijgt voor elk orgaan dat hij kan door transporteren!! Je hoort de raarste dingen tegenwoordig..

Jaaaah, het menselijk brein kan er rare ideeën op nahouden.
En dan nog een punt van aandacht die meer betrekking heeft op mijn nabestaanden..
Misschien ga ik wel heel plotseling deze wereld verlaten, waardoor zij geen afscheid hebben kunnen nemen en heeft een arts met 2 linkerhanden mijn organen niet zo netjes verwijderd waardoor ik niet meer toonbaar ben en de deksel van de kist niet meer open mag…
Als ik mijn nabestaanden een beetje redelijk inschat, gaan ze dat niet leuk vinden, dan wordt het gemis om mij nog ondraaglijker en de krokodillentranen nog groter..


Het idee dat ik niet normaal doodga, maar dat ik nog in leven wordt gehouden om het feit dat ze mijn lichaam nog gauw voor die tijd leeg willen halen, en de bijkomende angst dat ik misschien per ongeluk dood wordt verklaard terwijl dat niet zo is, samen met de vraag of ze mij nog wel toonbaar houden, maken dat ik mijn donorcodicil niet durf in te vullen..

Poeh, Dennis… wat maak je het me toch moeilijk!
Ik zal me er nog eens in verdiepen, kijken of ik dan tot een besluit kan komen..


En u?? Bent u al Donor???

 

 

Dycke  (lees: Dieke ;-)


 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Frans uit het Dal schreef op 02-11-2012

Ik ben geen donor tot nu toe. Het is voor mij ook moeilijk. Ik vraag mij wel eens af als je geen donor bent ben je dan wel een goed mens. Zoals de akties worden gevoerd zou ik me bijna schuldig moeten voelen tegenover mijn medemensen. Ik droomde onlangs dat ik op straat werd aangehouden door een stel mensen met opgeheven wijsvinger die tegen tekeer gingen en zeiden: Ben jij die Frans die zich niet heeft opgegeven als donor, geef je snel op want anders kun je beter verhuizen. Gelukkig werd ik op tijd wakker en keek om mij heen en zag niemand. Je zou er bijna gek van worden.Ik ben toch wel een beetje bang geworden. Zoals Dycke al schreef ik zal mij er ook nog eens in verdiepen. Maar ik denk dat ze aan mijn organen weinig hebben, ik rook, gebruik medicijnen en drink af en toe een stevige borrel. Wie dat in zijn lijf hebben.

Raimond schreef op 02-11-2012

Ben al jaren donor! Ze mogen alles van me gebruiken. Artsen bepalen wel wat bruikbaar is of niet en netjes toonbaar maken ze je altijd dus daar hef je het niet voor te laten. Zelf heb je er niets meer aan dus mijn dood mag een anders leven of kwaliteit van leven zijn. Dat zouden meer mensen zich moeten realiseren!!

Tom schreef op 02-11-2012

Wat een gezeur, het is zo simpel. Ben je donor dan maak je kans op nieuwe onderdelen. Geen donor geen delen. Ik mag ook niet bij Ajax voetballen als ik geen lid ben. Ben je tegen dan geef je niets en wil je niets. Lid worden op je ziekbed is te laat. Bij Ajax sta ik zondag ook niet op het veld als ik morgen lid wordt. Net als verzekeren, doe je ook voordat je schade hebt. Het leven is zo simpel Dycke. :)

Gwen schreef op 04-11-2012

Uiteraard ben ik in donor. Vanzelfsprekend voor mij. Volgens mij is de keuze ook niet zo moeilijk; bedenk of jij een orgaan van een ander zou willen hebben als dat nodig is... Zo ja; dan moet je toch zelf ook donor worden?? Je kunt toch niet wel willen krijgen en in dezelfde situatie niet willen geven?? Ik denk dat BIJNA iedereen wel een orgaan van een ander zou willen hebben als dat je enige overlevingskans is...? Is het dan eerlijk om de jouwe 'voor jezelf' te houden?

Anne schreef op 04-11-2012

Gwen, dit is de druppel. Ik ga nu naar www.jaofnee.nl. Bedankt.

Uw reactie

Naam:
Bericht: