De wekelijkse column: Stafylococceseurius.....

Datum: 12-10-2012

Ah, nee, zie je wel!
 Ik had toch echt gelijk toen ik mijn man aanraadde eerst het smerige wasgoed op spoelprogramma te zetten om alle onverteerde etensresten weg te spoelen VOORDAT het echte wasprogramma begint.

 



Ik hoef er de wasmachine niet eens voor open te doen, de uitgekotste stukjes kipnugget die mijn dochtertje de avond ervoor genuttigd had, grijnsden mij vanachter het raampje al tegemoet. Hè bah, ik voelde me al een beetje gammel, maar hier begon mijn maag toch echt van in opstand te komen.

De griep.. “stafylococceseurius” zoals wij het thuis gekscherend noemen… volgens mij is driekwart van Nijverdal momenteel gehuld onder die nare bacillen-beestjes.
Elk jaar weer hetzelfde liedje, en het blijft een strijd waarvan de uitkomst veelal hetzelfde is..
De één kotst nog harder dan de ander, een verwaarloosde verhouding met de wc-pot bloeit weer op, of sommigen zijn volledig gehuld in dekens en kunnen het daglicht nog niet verdragen..

Waar komen ze toch zo ineens weer vandaan?
Alsof ze de kalender in de gaten houden, de laatste dagen van de zomer wegstrepen en exact op de eerste dag van de herfst ons in complete gevechtslinies komen bestormen…

Vanaf de holterberg marcheren ze tussen de stilstaande auto’s door, de berg af, de file achter zich latend, die zich elke werkdag rond 15:00 uur al ontwikkelt vanaf de NTF..
In tegenstelling tot de file-gedupeerden die nog zeker een kwartier onderweg zijn om alleen nog maar het stoplicht te bereiken,  zijn zij in een oogwenk beneden om daar het prachtige Nijverdal te besmetten.
“Hé”, zegt een bacilletje tegen de ander, “dat vervallen monumentale gebouw op de hoek waar we elk jaar tegenaan keken, die is weg! Daar knapt Nijverdal van op zeg, een veel beter aanzicht zo, als je Nijverdal binnenkomt!”
“Nee, al die lege fietsrekken!! Daar worden we vrolijk van!” snipt het andere bacilletje terug, om vervolgens meteen de “betaald parkeren-zone” in te stappen.
Wat overigens ook niet zo moeilijk is, aangezien sinds oktober 2011 half Nijverdal ondergedompeld is met het opgedrongen parkeerbeleid dat geldt tot in het verre buitengebied.
Zo wordt ook de parkeerkelder overspoeld met de marcherende ziektekiempjes…
De parkeerkelder, die dit jaar voor ruim 3 ton de boot in gaat.. en wie moeten daarvoor opdraaien??
De bacillen-monsters vinden het niet zo erg, die gaan lekker op de knopjes van de betaalautomaat zitten in de hoop daar nog meer nieuwe slachtoffers te maken, arme burgers.
Ze marcheren verder, naar de Albert Heijn die in een goede week een totale metamorfose heeft gekregen en nu zijn deuren weer opent, dat vinden Nijverdallers natuurlijk bere-interessant!
Wat een walhalla, je kunt er over de koppen lopen, in tegenstelling tot de parkeergarage is hier geen parkeerplaats meer vrij! Zoveel mensen!
En scan-apparaatjes, geweldig! Binnen 1 minuut heb je al je boodschappen betaald, en in no-time hebben de ziektekiempjes zich genesteld op deze splinternieuwe manier van winkelen.
De gevechtslinie zet zich voort, er wordt gewaarschuwd voor een aantal gaten in de grond zo hier en daar…
“Iets met een bom of zo, die met veel poeha moest worden verwijderd na zo’n 68 jaar”
“Mijn oma weet er nog wel een paar te liggen!” gilt een bacilletje..
De gevechtslinie moest echter omlopen om de Kruidenwijk te betreden  vanaf de Wierdensestraat.. ze kwamen erachter dat de oude verbinding is dichtgegooid.. “Belachelijk”, vonden de ziekte-verspreiders!
“En hier komt dus die tunnel?? De Salland-Twente tunnel???” vraagt een bacilletje.
“Neej, het heet de Leo ten Brinke tunnel!” schreeuwt een plaatselijke bacil … “Wie is Leo ten Brinke?” vraagt een derde.
“Mijn pappa zegt dat dat een plaatselijke drugsdealer was”, brult een ander bacillen-monster…
Al discussiërend marcheren ze verder.

Zo wordt heel Nijverdal onder handen genomen, alleen degenen met een sterk immuunsysteem ontspringen de dans.
Bij de supermarkt kies ik de voorverpakte bananen, iets wat ik normaal nooit doe , maar naast mij staat een kieskeurige dame die zowat alle “Chiquita Banana”-trossen al in de handen heeft gehad, op zoek naar wat voor haar “het beste van het beste” is…
Ik hoef haar stafylococceseurius niet!



Dycke   (lees: Dieke  )



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Frans uit het Dal schreef op 12-10-2012

Prachtig verwoord al die berichten die de schrijfster heeft gelezen in het meer dan voortreffelijke nieuws die hartvanhellendoorn brengt elke dag weer.Doch ik had graag haar mening willen lezen in deze column. Zij kan nog snel een prik halen bij de arts maar ik ben bang dat het niet meer helpt zij is besmet met de beestjes en is ziek en dan heb je geen eigen mening meer, want dat is de bedoeling van een column.

Anne schreef op 12-10-2012

Leuk verhaal Dycke over die vervelende griepvirus. Het gaat inderdaad erg rond nu. Graag zien we je volgende column volgende keer. En Frans, als jij je mening kwijt wilt, schrijf dan een column voor je vrouw en val die lastig.

Nien schreef op 13-10-2012

Wauw wat een onwijs leuk stuk Dycke! De titel maakte mij nieuwsgierig.. En voor ik het wist had ik het al uit.. Werd in het verhaal meegenomen.. Creatief omschreven hoe Nijverdal is veranderd de laatste jaren ... Ben benieuwd naar je volgende column !

Frans uit het Dal schreef op 15-10-2012

Aan Anne, 1. Je eerst afvragen of ik een vrouw heb. 2. Ik ben positief geweest over hoe de schrijfster alles heeft verwoord. 3. In een column geef je weer wat je vindt van een bepaalde situatie en geeft daar commentaar op. m.a.w. dus wat jij er van vindt.

Anne schreef op 15-10-2012

Aan Frans: Je mag commentaar geven over de inhoud van de column, maar wat jij doet is de schrijver commentaar geven. En als je geen vrouw hebt dan had ik dat verkeerd.

Uw reactie

Naam:
Bericht: