Presentatie van de Canon van Hellendoorn op Zunnewende Festival

Datum: 21-06-2012

Zaterdag 7 juli wordt de Canon van de gemeente Hellendoorn gepresenteerd. Ook zal er een app. gepresenteerd worden zodat de canon op de smart Phone makkelijk te bekijken is.

regiocanons 

 

Burgemeester Anneke Raven zal de canon door middel van een druk op de knop officieel ‘openen’. Daarna is de canon te zien op internet voor iedereen en zal de commissie nog even het woord nemen.

 

Helderse Canon

De canon neemt je mee naar de prehistorie en vertelt over de vondsten uit die tijd in en rond Daarle en de ontwikkeling van het landschap. Opmerkelijke verschijnselen in het landschap, ontstaan door bijvoorbeeld de ijstijd worden beschreven , Havezate Schuilenburg en haar belang in de tijd van de ridders en de adel komt aan de orde. Maar ook de jongere stukjes geschiedenis zoals de textielindustrie in Nijverdal, de ruilverkaveling in de landbouw in Haarle en het bombardement op Nijverdal zijn een onderwerp van de vijftig vensters die de Canon telt. Natuurlijk ontbreekt een venster over onze Helderse streektaaldichteres Johanna van Buren niet. Daarom is het Zunnewende Festival op Landgoed Schuilenburg de plek bij uitstek om deze Canon voor het eerst te laten zien. Goede muzikanten, aandacht voor streektaal, literatuur, locale geschiedenis en Johanna van Buren zorgen voor het perfecte sfeertje voor de cultuursnuiver.  Het Festival begint om 19.30 uur.


Vijftig vensters

De commissie bestaat uit: Ank Phijffers (Hellendoorn), Johan Alferink (Nijverdal), Robert Kemper (Haarle), Bennie Marsman (Daarle) en Janet Elshof (Hellendoorn). Samen hebben zij gebrainstormd welke onderwerpen geschikt waren om een venster van de Canon mee te vullen. Uiteindelijk moest er vooral in de laatste geschiedenisperiode flink geschrapt worden. Daarna konden zij beginnen met het schrijven van de verhalen en het zoeken van beeldmateriaal bij elk verhaal. Elk venster mocht niet langer zijn dan een A4’tje. Dat bleek wel een struikelblok. Het viel nog niet mee om de verhalen zo kort en bondig op te schrijven. Uiteindelijk is het de commissie toch gelukt. Zij is blij dat de 50 vensters straks in een mooie tijdlijn te zien zijn op internet.

 

Maak kennis met geschiedenis en erfgoed in uw omgeving
De site www.canonvanoverijssel.nl biedt een overzicht van canons in de provincie Overijssel op lokaal en uiteindelijk ook regionaal en provinciaal niveau. De onderwerpen bieden volop mogelijkheid tot kennismaking met de geschiedenis en het cultuurhistorisch erfgoed van de eigen woonomgeving. De site is een initiatief van de stichting IJsselacademie. De canons zijn gemaakt in samenwerking met lokale historische verenigingen en andere geïnteresseerden.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: