Thema-avond ‘Verbonden met Israël’

Datum: 27-09-2024

11.45 uur - Op de donderdagen 10 en 17 oktober om 19.30 uur is er in het Centrum te Nijverdal een thema-avond "Verbonden met Israël’. Inleiders: ds. Hans van Dalen en ds. W.J.J. Glashouwer.

 
Als christelijke kerk zijn we verbonden met het Joodse volk. De Protestantse Kerk in Nederland noemt deze verbondenheid zelfs ‘onopgeefbaar’. In de bijbel wordt voor het Joodse volk vaak de naam ‘Israël’ gebruikt. Dat woord is in onze tijd ook de aanduiding voor een land in het Midden-Oosten en een staat in dat land. Wat betekent dat voor onze verbondenheid? Zijn wij als christenen ook verbonden met het land en de staat? Wat heeft het ontstaan van de staat Israël in 1948 met ons geloof te maken? Is het de vervulling van bijbelse beloften? Maar hoe zit dat dan met de Arabische en Palestijnse buurvolken? Deze actuele vragen roepen heftige discussies op. Opvattingen staan lijnrecht tegenover elkaar. Op deze twee avonden proberen we er vanuit de bijbel zicht op te krijgen. Al was het alleen maar om elkaar beter te begrijpen.
 
Op de eerste avond (10 oktober) bespreekt ds. Hans van Dalen de ‘Handreiking voor een kerkbreed gesprek over kerk en Israël’, die de Protestantse Kerk in Nederland hierover heeft opgesteld.
Op de tweede avond (17 oktober) spreekt ds. W.J.J. (Willem) Glashouwer over het thema ‘Waarom Israël?’
 
Ds. W.J.J. (Willem) Glashouwer is niet alleen landelijk en zelfs daarbuiten bij velen bekend. Hij schreef over dit onderwerp een bijbelstudieboek dat inmiddels in meer dan veertig talen wereldwijd verspreid wordt. Maar in Nijverdal is Willem bij de ouderen vast en zeker ook bekend. Hij werd in Nijverdal geboren als de zoon van ds. Glashouwer, die in en na de Tweede Wereldoorlog (tussen 1943 en 1949) de Hervormde Gemeente diende als predikant. Extra bijzonder dus om hem in ons midden te kunnen verwelkomen.  
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: