Gemeente Hellendoorn kiest voor diftar

Datum: 16-02-2024

19.15 uur - Vanaf 1 januari 2026 gaat de gemeente Hellendoorn het gedifferentieerd tariefsysteem, afgekort diftar, invoeren. Op deze manier loont het om afval te scheiden. Vanaf 2026 betaalt elk huishouden een vast tarief dat wordt verhoogd met een individuele toeslag. Die is afhankelijk van het aantal keer dat de grijze container aan de straat wordt gezet of een vuilniszak naar een ondergrondse container voor restafval wordt gebracht.

 
Op deze manier betalen inwoners die bewust bezig zijn met afvalscheiding minder dan inwoners die dit niet zo belangrijk vinden en meer restafval aanbieden. De gemeente beschouwt dit als een eerlijk en rechtvaardig systeem.
 
Milieudruk
Hellendoorn voert dit systeem in om de milieudruk te verlagen. Het goed scheiden van afvalstromen is cruciaal voor een beter milieu, want hierdoor kunnen belangrijke grondstoffen worden hergebruikt. Na de invoering van diftar, zal de hoeveelheid aangeboden restafval bijna halveren, dit blijkt uit cijfers van gemeenten die Hellendoorn voor zijn gegaan. Dit betekent in Hellendoorn dat straks jaarlijks niet meer 4.500.000 kg restafval in de verbrandingsoven belandt, maar nog maar 2.500.000 kg per jaar. Dat is een enorme besparing en bovendien blijven grondstoffen behouden in de kringloop.
 
Inzetten op voorlichting
Tegenover de voordelen van de invoering van diftar staat ook de zorg over afvaldumping. De gemeente gaat zich extra inspannen om dit te voorkomen door de komende jaren extra in te zetten op voorlichting. De gemeente wil meer data delen met inwoners, zodat het positieve effect voor iedereen goed zichtbaar wordt. Ook worden er meer manuren ingezet op controle en handhaving.
 
Maatwerk
De gemeente zet in op maatwerk en gaat specifieke aandacht besteden aan speciale doelgroepen. Zo worden inwoners met medisch afval niet extra belast. Daarnaast worden luiers en incontinentiemateriaal apart ingezameld. Ook is er maatwerk voor gft in de hoogbouw. In de nabijheid van hoogbouw worden speciale ondergrondse containers voor restafval geplaatst.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Gerrit Haselhorst schreef op 16-02-2024

Lees ik het nou goed? Komt er 2.000.000 kg restafval minder in de verbrandings oven terecht. Waar blijft dan die 2.000.000 kg restafval? Mijn antwoord hier op zou kunnen zijn, in de afval bakken bij picnik plaatsen, gewoon in de natuur, in de bermen, en in de buiten gebieden. Hoe het ook zal zijn, dat afval moet wel ergens blijven.

Geronimo schreef op 17-02-2024

Gerrit Haselhorst, staat er toch, hergebruik.En Bennie Tempert misschien deponeerd hij zijn afval in jouw bak, maar neem aan dat hij hiervoor geen extra afval zal aanschaffen.

Mitis schreef op 18-02-2024

Waarom doet dit diftar plan me steeds denken aan de deceptie met betaald parkeren van jaren geleden...

Hellendoorner schreef op 18-02-2024

haha En lokaal Hellendoorn was tegen . in het verkiezingsprogramma

Jos schreef op 18-02-2024

Benieuwd hoevaak de gemeente straks de bak ophaalt.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-02-2024

Ik heb even gegoogled op 'Stoppen met diftar', gemeenten die inzien dat het geen goede keuze was. De kosten voor aanschaf van dit systeem was dus weggegooid geld.

Mitis schreef op 19-02-2024

Precies Tut, nu nog even Googelen wat de kosten zijn. Als je toch bezig bent wat het nut van Diftar aan het verminderen van huisvuil echt bijdraagt. Jammer dat ons gemeentebestuur dat nog niet gedaan heeft. Ik schil er in elk geval geen appel minder om.

Jos schreef op 19-02-2024

Wel fijn dat lokaal hellendoorn voor stemt terwijl ze altijd aangaven de diftkar niet te willen.

Frans schreef op 20-02-2024

Diftar of niet, de gemeente en dus wij betalen blijkbaar nog steeds de hoofdprijs per ton verwerkende afval. Zorgt voor de gemeente voor meer dividend, maar dat is dus een hele dikke rekening voor de burgers die in de zak van de gemeente verdwijnt. Zie artikel https://www.ad.nl/enschede/twentse-inwoners-betalen-hoofdprijs-voor-afvalverwerking-terwijl-gelderse-buren-een-spotgoedkoop-contract-binnenhalen~a7b0ae2e/

Mitis schreef op 21-02-2024

Ter info van TV oost, alle duurzame plannen ten spijt: bedrijf in Vroomshoop raakt gerecycled plastic aan straatstenen niet kwijt.

Jos schreef op 22-02-2024

Tja als je te duur bent verkoop je niets…logisch toch

Mitis schreef op 23-02-2024

@Jos, u mist mijn punt. Hoewel ik in principe voor het gescheiden verwerken van afval ben heb ik grote twijfel over het verdienmodel. Voor het Diftar project vrees ik het zelfde, weer zo'n hip modieus project er zijn al gemeenten weer gestopt omdat het niets toevoegt.

Jos schreef op 23-02-2024

Het beter scheiden geeft minder afvalverwerkingskosten voor de gemeente en op den duur voor de burger. Echter persoonlijk gooi ik plastic, papier, chemisch ook in de grijze. 13x een extra bijdrage van 10 euro voor het legen overleef ik straks ook wel.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 24-02-2024

Plaats in alle winkels enorme plastic- en papiercontainers, om na aankoop direct de overbodige verpakkingen in te werpen. Je kunt je boodschappen dan overpakken in meegebrachte katoenen zakken of doosjes. Ja, ik weet het, ik een een ongelooflijke tut, zeurkous

Jos schreef op 24-02-2024

Chips, kaas, vleeswaren, lekker bezig tut.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-02-2024

@Jos, bijdehandjes gegeten? Ik schreef 'overbodige', dus niet álle verpakkingen. Vroeger zaten vlees(waren), kaas, groente, brood, snoep in papier verpakt. Maar tegenwoordig wordt vlees(waren) geïnjecteerd met water om het gewicht te verhogen, dus meer winst. En inderdaad dat gaat lekken, plakken ham zwemmen in de plastic verpakking. Juist door jouw gedrag, om plastic, chemisch en papierafval in de grijze container te mikken, gaat de gemeente over op Diftar. Lekker bezig hoor, en zelfs hier zit je een beetje te trollen, digitaal vervuilemd ; )

Jos schreef op 28-02-2024

Maak je niet zo druk Tutje, de wereld blijft gewoon door draaien.

Frans schreef op 06-03-2024

Verdorie Jos, jij hebt nogal macht. Door jouw gedrag gaat de gemeente over op diftar, foei. Ook hiervoor geldt @Tut dan het wordt verkondigd dat de consument zich moet aanpassen, maar zoals je zelf al aangeeft, kan de industrie dit prima in een eerder stadium doen, maar daar wordt geen enkele druk op gezet. Kortom, boter bij de boer, net als melk en eieren is hoopvol maar gaat hem niet worden. Wij willen meer en goedkoper, dus als het ook nog schoner moet, dan is echt de industrie aan zet met verpakken en wij met minder pakken.

Wat ben ik toch een tut schreef op 07-03-2024

@Frans, idd kun comsumente betere verpakkingkeuzes maken. Braad in roomboter, gezond en lekker, ipv die dat dure vloeibare bakproduct (wat qua samenstelling 'vloeibaar plastic' is) in een kunststof fles. Of ga zelf slagroom kloppen ipv smerig goedje in spuitbus. Kaas bij de kaasboer is net zo duur als Zaanlander van AH.

Jos schreef op 10-03-2024

Roomboter is ongezond het bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol staat erom bekend niet goed te zijn voor de bloedvaten. Vloeibaar bakboter zit vaak in een knijpfles en is verkrijgbaar in elke supermarkt. Vloeibare bakboter staat in de Schijf van Vijf en is daardoor niet ongezond. Liever leef ik nog jaar of 10 gezonder Tut.

Jos schreef op 10-03-2024

Kaas kopen bij de AH is niet ongezonder, slechter of duurder dan speciaal naar de kaasboer te moeten rijden met de auto. Dit laatste maakt het wel weer duurder.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 10-03-2024

@Jos, lummel, de kaasboer en AH Hellendoorn zitten aan dezelfde parkeerplaats. In het verleden is 'hoge piet' van Unilever, directeur Voedingscentrum geworden. Unilever financiërt leerstoelen van Voedingscentrum, dit betekent dat zij dus de onderzoeken betalen. En 'Wie betaalt, die bepaalt'. Dus daarom worden de 'vloeibaar plastic' bakproducten en halvarine's aangeprezen in de Schijf van vijf. We hadden het over afval, plastic flacons van bakproduct en plastic kaasverpakking zijn slecht voor het milieu. Bij de kaasboer zit het in papier verpakt, roomboter zit niet in plastic kuip.

Jos schreef op 12-03-2024

Een kaasboer in Hellendoorn? Zaterdag nog boodschappen gedaan. Bakker, AH en slager gezien maar geen kaasboer.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 12-03-2024

@Jos, misschien was ik niet duidelijk, ik bedoel boerderijwinkel Weidehuus, Koestraat, waar eerder Nekkers snackbar zat. Mooie winkel, kaasprijs is beter dan bij AH. En wordt gemaakt bij kaasfabriek in Rouveen bij Staphorst, een aanrader!

Uw reactie

Naam:
Bericht: