Start Voorzieningenwijzer in de gemeente Hellendoorn

Datum: 23-09-2021

16.02 uur - Het kan maar zo zijn dat inwoners teveel betalen voor hun energiekosten of verzekeringen of recht hebben op toeslagen en steunregelingen, waar ze geen weet van hebben. De Voorzieningenwijzer is een tool die dat inzicht geeft en wordt sinds 2016 ingezet. Inmiddels door zo’n 50 gemeenten, woningcoöperaties en welzijnsorganisaties in Nederland. Met als resultaat dat er al meer dan 11.000 huishoudens geholpen zijn aan een gemiddelde besparing van 500 euro netto per jaar.

Tijdens een persoonlijk adviesgesprek wordt in kaart gebracht waar iemand recht op heeft en worden toeslagen en regelingen direct aangevraagd. Op verzoek van de gemeente en woningcoöperatie Reggewoon zijn een aantal vrijwilligers vanuit Stichting De Welle en Stichting BOOM opgeleid om deze adviesgesprekken te voeren. Zij hebben inmiddels allemaal hun examen behaald en willen graag aan de slag. Allemaal vrijwilligers die graag iets voor een ander willen betekenen.
 
Goed financieel overzicht
Het adviesgesprek zorgt voor een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Zo komt de financiële basis op orde en dit zorgt voor rust in het hoofd. Uit de resultaten blijkt ook dat er door de inzet van de Voorzieningenwijzer minder mensen in de schuldhulpverlening komen, er minder huurachterstanden zijn en dat bestaande (gemeente) regelingen beter benut worden. Naast mogelijke toeslagen wordt ook gekeken naar de zorgverzekering, inkomstenbelasting, gemeentelijke regelingen en energiekosten. Er wordt niet alleen gekeken naar waar men op kan besparen, er wordt ook geholpen bij het aanvragen van toeslagen en regelingen.
 
Samenwerking met Reggewoon
‘We zijn enorm blij met de vrijwilligers die anderen willen helpen door inzet van de Voorzieningenwijzer. In samenwerking met Reggewoon hebben we besloten aan de slag te gaan met deze ‘tool’. Het is mooi om te zien dat er zoveel resultaten zijn geboekt bij andere gemeenten en woningcoöperaties. Hier gaan we ook voor in onze gemeente, want het is jammer dat er nog steeds mensen zijn die in de problemen zitten en geholpen kunnen worden. We willen graag een helpende hand bieden’, vertelt wethouder Margreet Overmeen – Bakhuis.
 
Een gratis adviesgesprek aanvragen
Iedere inwoner uit de gemeente Hellendoorn kan een gratis adviesgesprek aanvragen. Dit kan door een e-mail te sturen naar: voorzieningenwijzer@hellendoorn.nl. Er wordt dan contact opgenomen voor het plannen van een afspraak.
 
Foto
De vrijwilligers die hun examen behaald hebben gaan graag aan de slag om inwoners kennis te laten maken met de Voorzieningenwijzer. Uit handen van wethouder Margreet Overmeen – Bakhuis hebben de vrijwilligers op dinsdagmiddag 21 september een attentie ontvangen om ze te bedanken voor hun medewerking.
 
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: