Vervuiling PMD container en onderzoek naar grondstoffenton

Datum: 19-11-2020

15:32 uur - De fractie van de PVDA in de gemeente Hellendoorn stuurde onderstaande brief naar het college met een aantal vragen over de vervuiling in de PMD container en onderzoek naar de haalbaarheid van een grondstoffenton. Hieronder de brief:

PvdA-fractie Hellendoorn

19 november 2020

Onderwerp:

Aan: het college van burgemeester en wethouders van Hellendoorn

Vervuiling PMD container en onderzoek naar grondstoffenton 

 

Geacht college,

In de media zien we een bericht dat de vervuiling van de PMD-container voor 1 april 2021 flink naar beneden moet, anders dreigen de gemeenten waaronder Hellendoorn flink wat subsidie mis te lopen. Zoals bekend komt in de PMD container in Twente naar verhouding veel restafval en gft terecht. Onze fractie heeft daar eerder ook al vragen over gesteld aan wethouder Nijhof.

Nu is in de gemeenten Hengelo, Haaksbergen en Borne een motie aangenomen om Twence te vragen een onderzoek uit te voeren naar de (financiële) haalbaarheid van nascheiding van de grijze container. Het huidige PMD zou dan niet meer in de oranje container hoeven, maar gewoon weer in de grijze restafvalbak. Daarmee zou de PMD bak dus verdwijnen, hetgeen ook kapitaalvernietiging met zich meebrengt.
Deze gemeenten hopen op die manier de vervuiling van de PMD-grondstoffen, waaronder de kunststoffen, op te lossen.

De PvdA-fractie zou dat een onwenselijke ontwikkeling vinden, die ook de vele jaren investeren in het scheidingsgedrag van inwoners teniet doet. Wij hebben een ander voorstel en zouden Twence willen vragen een aanvullend haalbaarheidsonderzoek te doen naar de haalbaarheid van een grondstoffenton. In deze container zouden ook bepaalde afvalproducten terecht kunnen, die nu nog naar het afvalbrengpunt moeten worden gebracht. Denk aan speelgoed, kleine huishoudelijke apparaten, oude metalen en elektronica. Dat zou een stukje servicevergroting voor de inwoners betekenen en geen afbreuk doen aan het scheidingsgedrag. En via nascheiding van deze grondstoffenton zou ook het ongewenste restafval en gft er uitgehaald kunnen worden. Daarmee zouden we weer ‘schone’ kunststoffen krijgen, geschikt voor verdere verwerking. Ook is dan de subsidie aan de gemeenten voor de inzameling van PMD weer veilig gesteld.

In onze contacten met Twence lijkt er bereidheid te zijn om zo’n onderzoek uit te voeren.

Samengevat hebben we enkele vragen aan uw college:
- Hoe staat u tegenover de moties van bovengenoemde gemeenten, die gaan in de richting

van nascheiding en (dus) het einde van de PMD container?

page1image4285857696 page1image4285857984 page1image4285693216
  • -  Hebt u een beeld van de effecten van zo’n stap op het scheidingsgedrag van mensen? (“Waarom hebben we jarenlang alles moeten scheiden als het toch op een hoop komt?”) U mag er vanuit gaan dat je het publiek dan nooit meer mee krijgt in eventuele toekomstige andere vormen van actieve afvalscheiding.

  • -  Bent u bereid om in de komende aandeelhoudersvergadering van Twence het bedrijf te vragen een tweede onderzoek te doen naar de (financiële) haalbaarheid van de grondstoffenton?

  • -  Voor de korte termijn: Gaat u op korte termijn in de communicatie aan het publiek meer duidelijkheid geven over wat in de PMD-bak mag? Er mogen nu immers meer afvalsoorten in dan eerder was toegestaan. Denk aan kunststof met aluminium coatings (chipszakken), hard plastics e.d. Dit is niet bekend bij onze inwoners.

    Wij wachten met belangstelling uw antwoorden af. Wellicht kunt u die in de raadssessie op 24 november geven.

    Met vriendelijke groeten, Namens de PvdA fractie

    Geert Geujen fractievoorzitter

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 19-11-2020

Heren politici begin eens met een duidelijke lijst wat waar in. Ik lees steeds wat anders, Tubantia is ook een ster in het maken van verwarring.Alu chip zak wel of niet in de oranje kliko. Thee zakjes niet in de groenbak? De thee zakjes bij ons thuis hebben geen nietjes. Als je er van uit gaat dat moeders een materiaal deskundige is ben je de weg kwijt.

Pff schreef op 20-11-2020

Wat een gezeur, gewoon na scheiden bij Twence. Die oranje bak kan prima als grijs dienen. Mensen kunnen niet scheiden, daar heb je goed personeel en machines voor nodig.

Han schreef op 21-11-2020

Het is puur gemakzucht van de mens. Hoe moeilijk is het om even het afval bij je eigen containers te scheiden. Je hebt er 4, zet van allemaal de klep even open en je gooit je afval in de juiste bak. Mitis heeft wel gelijk aangaande de chips zakken. Mag dit nu wel, of niet? Tevens speelt een ander probleem ook nog eens mee. Het recyclen van plastic is duurder dan een vat olie op pompen en hier nieuw plastic van maken. Hier zou de overheid een stokje voor moeten steken. Plastic wordt gewoon gerecycled alvorens er überhaupt naar olie wordt gewezen. Een ander punt zijn al die verpakkingen. 6 koeken, afzonderlijk verpakt in een stukje plastic en deze 6 verpakte koeken liggen in een plastic bak met een plastic verpakking er omheen. Dit kan ook anders in mijn ogen. Er wordt constant gezeurd over klimaatverandering en natuur, maar vervuiling van het milieu door plastic en ander afval is vele malen groter.

Pff schreef op 21-11-2020

@Han Het gaat niet alleen om plastic, via de grijze bak wordt er veel verbrand wat prima te recyclen is. Trouwens beter 6 koeken apart verpakt dan koeken in de kliko omdat je alleen woont en niet van plan bent om een week lang dezelfde koeken te eten.

Mitis schreef op 21-11-2020

Idd ik schaam me elke keer als ik de oranje kliko aan de straat zet, 240 liter is zelfs voor 2 bejaarde snoepers bijna te klein...

Han schreef op 22-11-2020

@pff. En dan laat ik de biologische komkommers en paprika's buiten beschouwing gezien deze stuk voor stuk verpakt zijn in plastic. Biologisch en plastic, je snapt waar ik heen wilt, maar in deze discussie halen we hem maar niet aan. Verder ben ik het volledig met uw eens. We gooien alles maar weg terwijl het best gerecycled kan worden. Ik heb het al wel vaker geschreven, we leven in een wegwerp maatschappij en hechten geen enkele waarde meer aan voorwerpen. We kopen namelijk wel nieuw. De lage loon landen produceren voor onze hebzucht.

Pff schreef op 22-11-2020

Volgens mij leveren onze boeren aan de hele wereld behalve aan Nederlanders omdat die voor een dubbeltje willen eten en daarom moet er folie om. Onze overheid heeft nog een hoop te doen. Laten we beginnen met het verbieden dat levende dieren langer dan 3 uur op transport mogen.

Han schreef op 23-11-2020

Aan Pff. Die regels zijn er al jaren. De verwerking vindt plaats in Nederland en dan gaat het de grens over. Dit geldt uiteraard niet alleen voor vlees en of landbouwproducten. Er wordt veel verwerkt in Nederland dat wij hier niet consumeren. Nederland is een export en een doorvoer land, dit is ons werk en ons inkomen, hier verdienen wij aan en daarom kunnen wij 17 miljoen mensen aan het eten houden. Daarom hebben wij het ook zo goed in Nederland. Kijk alleen al naar de Rotterdamse haven, hoeveel geld deze binnenhalen voor Nederland, of Schiphol, Google en Microsoft. Deze bedrijven brengen een gods vermogen in het laadje. En dan zijn er nog steeds politieke partijen die uit de Europese unie willen stappen en grenzen willen sluiten.

Uw reactie

Naam:
Bericht: