Zonnebeld Groencentrum ontvangt Reizend Duurzaam Compliment

Datum: 12-10-2020

16:28 uur - Vrijdagmorgen 9 oktober werd Wielent Zonnebeld naar het Centrum gelokt voor de overhandiging van het Reizende Duurzame Compliment. Iets wat nog niet gemakkelijk te realiseren was bij een drukke ondernemer, maar met behulp van zijn vrouw is het gelukt. Dick de Vente van de Groene Kerk-commissie van de protestantse gemeente Nijverdal, de vorige ontvanger, overhandigde het kunstwerk.

 

De motivatie van de commissie om het Kunstwerk juist aan Zonnebeld Groencentrum te overhandigen, omschreven zij als volgt:
Het duurzaamheidscompliment van de gemeente Hellendoorn willen wij, van de Groene kerk-commissie van de Protestante Gemeente Nijverdal, graag doorgeven aan groencentrum en groothandel Zonnebeld. Groencentrum Zonnebeld is 1 van de weinige duurzame groencentrums in Nederland.
Zij laten zien dat duurzaamheid en het hebben van een commercieel bedrijf elkaar niet in de weg staan. Sterker nog: het kan je versterken!
Zelf zeggen ze hierover:
“Ons uitgangspunt is het samenbrengen van de drie elementen mens, aarde en resultaat: een rechtvaardig sociaal beleid, zorg voor het milieu en een goede gezonde financiële situatie en dat alles natuurlijk met onze passie voor het groen”.
Al jaren zijn ze bezig met duurzaamheid, wat ertoe heeft geleid dat men al sinds 2010 beschikt over het Europees erkende MPS bewijs duurzaamheid.
De onafhankelijke toetsing bestaat uit o.a. de volgende onderdelen: Duurzame inkoop, Afvalscheiding, Elektriciteit, Transport, Personeel en Verpakkingen.
En dat betekent nogal wat, zoals het gebruik van moderne machines die het milieu zo min mogelijk belasten. Schoffelen doet men deels mechanisch, maar ook deels met de traditionele schoffel.
En........... sinds de oprichting in 1927 tot heden zijn er geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt! Dit alles is voor onze commissie een hele goede reden om het compliment door te geven aan dit bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Dat bovenstaande geen loos verhaal is, bleek wel uit het spontane dankwoord van Wielent.
Vol passie vertelde hij over de groene ideeën die zijn vader en grootvader al hadden, in een tijd dat “Duurzaamheid” nog nauwelijks een begrip was. Bij Zonnebeld is men ervan overtuigd dat de kweek en verkoop van goede planten en bomen alleen kan als daarmee de bodem en het milieu gespaard worden, en vitaal blijven. Soms zijn daar best meerkosten aan verbonden, maar kwaliteit verdient zichzelf terug. Daarbij beseffen ze ook dat niet alles stuurbaar is, maar ook “hulp van boven” in de vorm van zon en regen onmisbaar zijn.
En... Zonnebelds duurzaamheids-denken houdt niet op bij de kwekerij, maar ook bij vervoer en energie wordt steeds gedacht of het duurzamer en beter kan.

De komende maanden heeft het kunstwerk dus een onderkomen aan de Boomcateweg, tot het door de firma Zonnebeld weer zal worden doorgegeven aan een volgende persoon, bedrijf of instantie die zich inzet voor duurzaamheid en een leefbaarder wereld. De oorkonde blijft in hun bezit.

De foto’s zijn gemaakt door Foto HePa.
Dick de Vente links met licht overhemd, rechts de heer en mevrouw Zonnebeld.

N.B.:
Het Reizende Duurzame Compliment is een initiatief van Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn. De Stichting wil hiermee mensen, groepen, organisaties in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor een duurzame samenleving in de gemeente Hellendoorn.
Het kunstwerk wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden op het terrein van duurzaamheid in de afgelopen jaren of aan een persoon, bedrijf of organisatie die zich sterk heeft gemaakt om initiatieven te ontplooien voor de verduurzaming van onze gemeente richting 2050. Het kan dus zowel een compliment zijn voor iets wat men heeft gedaan als iets wat men wil doen.

Het kunstwerk is vervaardigd door Monique Nijmeijer uit Wierden. Het is een houten sculptuur, waar je bijvoorbeeld een juichend persoon in kunt zien.
Het glaskunstwerk in de sculptuur is het logo van het Platform, waarin zowel bladeren als een vlinder herkent kunnen worden, als symbolen van de flora en de fauna van onze aarde. De kleuren groen en blauw symboliseren het water en de natuur waarvoor we als mens verantwoordelijk zijn.

Ook is in het kunstwerk het wapen van de gemeente gestileerd afgebeeld.

Meer informatie ontvangen over duurzaamheid en de verduurzaming van uw woning. Dat kan in het nieuwe Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat 164 in Nijverdal.
Bezoekers zijn welkom in het duurzaamheidscentrum op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gedurende de hele week kunnen er ook spullen gebracht worden voor het repaircafé.

Donderdag van 18.30 tot 19.30 uur is er het inloopspreekuur van de wooncoaches.
Wil je meehelpen of meer weten, mail dan naar platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Gerrit. schreef op 15-10-2020

Allemaal op het Groencentrum van Harte Gefeliciteerd.

Uw reactie

Naam:
Bericht: