Komeet te zien!

Datum: 16-07-2020

9.04 uur - Hoewel de Sterrenwacht Hellendoorn momenteel gesloten is in verband met de Covid19 crisis, zijn individuele vrijwilligers van de sterrenwacht toch actief om de pas ontdekte komeet NEOWISE ( C/2020F3) te bewonderen en te fotograferen aan de sterrenhemel.

Een komeet zien is bijzonder, want een komeet is een stuk bevroren ruimtepuin bestaande uit ijs en gruis afkomstig uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Zodra zo’n “bevroren vuile sneeuwbal” in de buurt van de zon komt begint een deel van zijn bevroren inhoud te verdampen en dat deel wordt dan spectaculair zichtbaar als een mooie staart. Een komeet wordt daarom ook vaak aangeduid als een “staartster”, en soms bestaat die staart zelfs uit twee delen met verschillende kleuren. 
 
Komeet NEOWISE stond op 3 juli het dichts bij de zon, dat wordt het zogenaamde Perihelium genoemd op een afstand van circa 43 miljoen kilometer. Op 23 juli passeert de komeet de aarde op de dichtstbijzijnde afstand van  ongeveer 103 miljoen km.
 
Waar te zien?
NEOWISE is hier in Nederland ook te zien. Wie de komeet wil zien moet een donkere plaats zoeken na zonsondergang met een vrij zicht op de horizon, en omhoog kijken in noordoostelijke richting. In de periode vanaf 10 juli tot ongeveer 29 juli staat NEOWISE in het sterrenbeeld Voerman linksonder de ster Capella. Om het wat makkelijker te maken: zoek het steelpannetje van de grote beer, en in het gebied tussen de ster rechtsonder van het steelpannetje Merak en Capelle van de Voerman, is NEOWISE te vinden. De beste waarneemperiode om NEOWISE waar te nemen wordt volgens de deskundigen tussen 10 en 15 juli en dan tussen middernacht en 03.00 hr. tussen Noordoostelijke en Noordwestelijke richting. Als het meezit is de komeet met het blote oog te zien, maar zeker met een verrekijker. Foto’s maken kan met een camera op statief, maar wie over een ( kleine) telescoop beschikt kan natuurlijk proberen de camera achter de  telescoop te plaatsen om de meest scherpe of grote foto’s te maken.
 
Kometen zijn niet zo vaak te zien op het Noordelijk halfrond, dat is jammer want het zijn echt  spectaculaire objecten die tot de verbeelding spreken.  Vroeger zag men deze staartsterren zoals ze ook wel werden genoemd, vaak als brengers van onheil. Gelukkig weten we nu beter. Wat bekend staat als de Ster van Bethlehem, is zeer waarschijnlijk ook een komeet geweest, getuige de meeste afbeeldingen van een ster met een staart.
 
Sterrenwacht weer open per september.
De Sterrenwacht is nu nog gesloten, maar vanaf september weer open voor het publiek. De vrijwilligers van de sterrenwacht hebben een goedgekeurd protocol gemaakt, gaan daarmee eerst zelf aan het oefenen om daarna verantwoord het publiek te kunnen ontvangen.  Net als in een theater of bioscoop zal het aantal personen dat tegelijk kan worden ontvangen aanmerkelijk minder zijn dan voorheen. De positieve kant daarvan is wel dat daardoor er wel meer ruimte en tijd ontstaat voor begeleiding van de individuele bezoeker. Een bezoek aan de sterrenwacht gaat dan ook net als bij een theater via een reserveringssysteem op de website. Belangstellenden wordt aangeraden de website van de sterrenwacht vanaf medio augustus hiervoor in de gaten te houden. 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: