Vanaf 1 oktober biedt de gemeente Hellendoorn een nieuwe dienst aan voor het was- en strijkwerk van haar inwoners

Datum: 27-02-2020

13.44 uur - Vanaf 1 oktober 2020 biedt de gemeente Hellendoorn inwoners die hun eigen was niet kunnen doen, een nieuwe wasdienst aan. Een dienst waarbij kleding en linnengoed tegen betaling wordt opgehaald, bij een wasserette wordt gewassen en weer wordt thuisgebracht.

 
 
Op dit moment krijgen inwoners die hun was niet zelf kunnen doen, hiervoor hulp aan huis. Vanaf 1 oktober wordt dit werk dus uitbesteed. Hiermee treedt de gemeente in de voetsporten van andere gemeenten in Twente, waaronder Losser, Tubbergen en Dinkelland. In deze gemeenten wordt al naar tevredenheid gewerkt met een soortgelijke dienst.
 
Een oplossing om zorg te kunnen blijven bieden
Door de vergrijzing, het beleid om mensen langer thuis te laten wonen en de invoering van het nieuwe abonnementstarief voor huishoudelijke ondersteuning zijn de zorgkosten voor gemeenten zo enorm opgelopen dat er gezocht moet worden naar oplossingen om zorg te kunnen blijven bieden aan inwoners die het nodig hebben. De nieuwe wasdienst is één van de maatregelen om de kosten van de zorg te verlagen.
 
De nieuwe wasdienst
Alle inwoners van de gemeente Hellendoorn kunnen vanaf 1 oktober 2020 gebruik maken van de nieuwe wasdienst. Inwoners met een zogenoemde Wmo indicatie voor huishoudelijke ondersteuning krijgen de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de nieuwe dienst. In beide gevallen wordt de was thuis opgehaald, op een externe locatie gesorteerd, gereinigd, gedroogd en gevouwen, en daarna weer thuisgebracht.
 
In de komende periode gaat de gemeente in gesprek met mogelijke aanbieders. Ook volgt er een officiële aanbestedingsprocedure. Naar verwachting wordt medio augustus bekend hoe de nieuwe wasdienst er precies uit komt te zien.
 
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning is in het leven geroepen om inwoners te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Er wordt in alle situaties eerst bekeken wat een inwoner zelf kan en wat zijn of haar omgeving op kan vangen. Voor de zaken die een inwoner niet zelf op kan pakken of in de eigen omgeving geregeld kunnen worden, biedt de gemeente voorzieningen aan, zoals nu de was- en strijkdienst.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Geronimo schreef op 27-02-2020

Geleuter, gewoon een extra kostenpost waarop de gemeente bespaard. Neen Mitis, er zijn nog genoeg ouderen met alleen een AOW-tje.

Mitis schreef op 27-02-2020

Geronimo, je bedoelt vast, ja Mitis. Het ontgaat me wat ik hiermee van doen heb.

Ina muller schreef op 27-02-2020

Een belachelijke bezuiniging. Wat gaat dat wel niet kosten? Ophalen, sorteren, wassen, drogen, strijken, terugbrengen? Het gaat per 1 oktober in terwijl er nog niet gezegd kan worden hoeveel het gaat kosten. En de dames van de huishoudelijke ondersteuning worden ook de klos. Zij moeten hun " was " uren inleveren. Daar zie ik in het beticht niets van terug.

Mitis schreef op 27-02-2020

Het lijkt me dat de gemeente zorg zo efficient mogelijk wil regelen, waarvoor hulde.

Tante Jo schreef op 28-02-2020

Ik schaam me dat ik zo lang leeg. Bedankt gemeente!!!!

Geronimo schreef op 28-02-2020

@Mitis, sorry, ik bedoelde iemand anders, maar om die ander dan nu te noemen? Ik laat het hier maar bij. Had trouwens niet van jou verwacht om de woorden gemeente en efficient ooit in 1 zin te mogen aanschouwen (laat het woordje "lijkt" maar even buiten beschouwing.

Mitis schreef op 28-02-2020

Ik had ook een tante Jo, ze heeft dankzij Den Uil van haar 65 ste tot 98 jaar - door de staat betaald - in een keurig bejaardenhuis gewoond. Dat waren nog eens tijden he tante Jo! Was dat nodig? Natuurlijk niet, wel lekker makkelijk, en het wordt nog heel veel erger....

William S. Burroughs schreef op 28-02-2020

Aan Tante Jo. U hoeft en moet u niet schamen voor het feit dat u lang leeft. Ook ik leef gewoon door. Ben dit jaar begonnen met mijn zevende en heb er net als de kat nog twee te gaan. Lekker negen levens leven en het zal mij een zorg zijn wat het kost. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 28-02-2020

Aan Mitis. Den Uil draait zich om in zijn graf wanneer hij zou horen van de marktwerking in de zorg en de macht van de zorgverzekeraars. Prettige dag.

Mitis schreef op 28-02-2020

@ WSB, absoluut, mijn probleem is dat ik een hondeleven heb...

Gerrie schreef op 28-02-2020

Als ik maar de juiste onderbroeken terug krijg........

Mitis schreef op 28-02-2020

@ Gerrie, maat 46 ???

William S. Burroughs schreef op 29-02-2020

Aan Mitis. Er schijnt handel te zitten in ongewassen en ongestreken onderbroeken maar of u daar nu de juiste persoon voor bent vraag ik mij toch ernstig af. Ik in ieder geval niet. Heb persoonlijk meer met de inhoud van het desbetreffende kledingstuk. Maar ieder zijn meug natuurlijk. Prettige dag.

Pff schreef op 29-02-2020

@Gerrie In en echte wasserij wordt je wasgoed voorzien van een chip om zoek raken te voorkomen. ;)

Uw reactie

Naam:
Bericht: