Legionella aangetroffen bij bedrijf in Nijverdal

Datum: 14-11-2019

16.00 uur - Onlangs zijn bij de GGD vier meldingen van de ziekte legionellose binnen gekomen. De GGD heeft onderzoek verricht naar de herkomst van de legionellabacterie. Tijdens dit onderzoek is in een waterbassin van TenCate Protective Fabrics een legionellabacterie aangetroffen. TenCate Protective Fabrics heeft direct passende maatregelen genomen om verspreiding van de bacterie te voorkomen.

 
In de maanden augustus – oktober zijn bij de GGD vier meldingen van de ziekte legionellose binnen gekomen. Het betreft inwoners van de gemeente Hellendoorn. Zoals gebruikelijk doet de GGD brononderzoek om de herkomst van de legionella te achterhalen. Tijdens dit onderzoek zijn mogelijke bronnen zoals koeltorens en waterzuiveringsinstallaties in de gemeente onderzocht. Hierbij is in een waterbassin van de afvalwaterzuivering van TenCate Protective Fabrics de legionellabacterie aangetroffen. Deze legionellabacterie kan een bron zijn voor deze meldingen.
 
Vervolg
TenCate Protective Fabrics heeft direct in samenspraak met de Omgevingsdienst Twente en GGD passende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. De GGD verricht in samenwerking met het RIVM aanvullende metingen bij TenCate en uit voorzorg bij de rioolwaterzuivering van het Waterschap Vechtstromen. Bij het Waterschap Vechtstromen is bij het eerdere onderzoek geen legionella aangetroffen. De metingen moeten duidelijkheid geven of andere waterstromen mogelijk ook besmet zijn. Het risico op een legionella besmetting voor mensen die wonen of recreëren in de omgeving van het bedrijf in Nijverdal is klein. Er is geen reden om het gebied te mijden.
 
Wat is Legionellose?
Legionellose is een infectie door een bacterie. Deze bacterie heet Legionella. Deze bacterie kan aanwezig zijn in water en grond. Alleen door inademen van de legionella bacterie kan men ziek worden. Vaak gaat het dan om een longontsteking. In de volksmond wordt dit veteranenziekte genoemd. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens. De meeste mensen worden niet ziek na het inademen van de bacterie. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na besmetting. Klachten zijn hoge koorts (boven de 39 graden), verwardheid en acute longontsteking. Het advies is om bij dergelijke klachten contact op te nemen met de huisarts.
 
Meer informatie
Voor vragen over legionella kunt u contact opnemen met GGD Twente, team infectieziekten 053 – 487 68 40. Meer informatie vindt u ook op onze website ggdtwente.nl/legionella.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Mitis schreef op 14-11-2019

Slechte zaak, Ten Cate heeft de water hygiëne dus niet op de rij. Dit probleem komt in veel warme buitenlanden voor. Legionellose kan ernstige schade veroorzaken, ik wens de patiënten veel sterkte.

Mitis schreef op 15-11-2019

Voor de reiziger naar verre warme landen. Pas op bij die hele mooie grote fonteinen in ver weggistan, in die landen gaan er mensen dood aan legionellose maar daar kraait er geen haan naar...

Pff schreef op 17-11-2019

@Mitis. Bij thuiskomst net zo gevaarlijk met de huidige zomers. Leidingen doorspoelen na thuiskomst van vakantie is sterk aan te raden.

gerard schreef op 18-11-2019

@Pff Kan je wel zeggen spoelen maar vraag me af of het help altijd wat met de huidige hitte is de grond warm water komt lauw uit de kraan.Wie weet gaan we in de zomer over naar flessenwater zoals in de zuidelijke landen.

Pff schreef op 18-11-2019

@Gerard Dat heb ik hier nog niet mee gemaakt, ik heb er wel voor gezorgd dat het toilet op het einde van de leiding zit zodat ik het meeste ververs gedurende de dag.

Mitis schreef op 18-11-2019

Legionellose vanuit ons drinkwatersysteem kan maar is een extreme uitzondering en sterk afhankelijk van de wijze van warm water bereiding. Bij een opslagsysteem met boiler - een minder efficiënt systeem - moet de opslag temperatuur boven de 70 graad Celsius staan ingesteld. Bij een doorstroom C.V. warm water systeem van goede kwaliteit start de ketel een paar keer per week een anti legionella programma die tijdelijk de ketel opstookt tot boven de 70 graden. Er zijn trouwens 40 bekende soorten legionella bacterie.

Wat ben ik toch een tut, schreef op 18-11-2019

Het is ook ongezond om water uit de gewone warmwaterkraan te drinken, website Vitens; “Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid. De metalen lossen ook in koud water op, maar dit gebeurt alleen als het water enkele dagen stil heeft gestaan. Spoel daarom de koude kranen in je woning door als het water daarin langer dan een week stil heeft gestaan. ”

Mitis schreef op 19-11-2019

Het wordt interessant om te zien hoe in de toekomst onze warmwatervoorziening thuis geregeld wordt. Met de huidige warmtepompen en wateropslag in een boiler is 70 graden nauwelijks efficiënt mogelijk. In de keuken is een kleine elektrische boiler betaalbaar, het douchewater elektrisch verwarmen wordt een hele dure inefficiënte grap.

Mitis schreef op 19-11-2019

@ Tut, ook hier is het weer systeem afhankelijk. Als je kokend en heet water uit een Quooker haalt is er niets aan de hand, dit is een RVS systeem.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-11-2019

Uit normale warmwaterkraan die iedereen heeft, komt water van 60/70 graden, afhankelijk van instelling Uit kokendwaterkraan komt water van 100 graden.

Pff schreef op 19-11-2019

@mitis Elektrische geiser voor het douchen kan prima mits er 3 fase 380v in de woning aanwezig is en zonnepanelen omdat elektrische verwarmen nu eenmaal duurder is dan gas. Legionella groeit ook in de koudwaterleiding bij langdurige stilstand en hoge temperaturen. Door langdurige zomerse temperaturen en vakantie of niet gebruikte kranen op zolder nemen de risico's toe.

Mitis schreef op 19-11-2019

Als je zonnepanelen hebt kan een elektrische geiser prima zolang de salderingsregeling nog geldt. Ik woon in het bos, zonnepanelen wil hier niet door de hoge bomen aan de zuid / west zijde.

Mitis schreef op 19-11-2019

Ff niet opgelet en een t teveel dus. Toen ik het berichtje van Pff over een elektrische geiser las schoot me mijn ervaring met zo'n ding weer te binnen. Ik was voor mijn werkgever in Brazilië en sliep in de binnenlanden in een pover hotel er was niets anders. Wilde ik douchen, zag ik boven de douchekop een klein kastje met een snoer en een stekker, kraan geopend stekker gestoken kreeg ik me toch een schok. Ik om een andere kamer gevraagd, waarom dan? Nou omdat ik net een elektrische schok kreeg, O meneer dat doen ze in de ander kamers ook het geeft echt niks. Dat klopt want ik ben er nog.

Pff schreef op 20-11-2019

@mitis hi hi. Ik heb er tijdens mijn vakanties diverse gebruikt zonder problemen, Een goeie is vast aangesloten buiten de douche ruimte, voor dat je gaat douche maak je een keuze in vermogen. Veel lauw water of minder heet water. Systeem is niet echt geschikt voor een regendouche is mijn ervaring.

Uw reactie

Naam:
Bericht: