“Het kan als je het wilt!”

Datum: 09-10-2019

10:27 uur - Dinsdagmiddag 8 oktober bracht Marjan Minnesma, directeur van Urgenda een inspirerend bezoek aan scholengemeenschap Reggesteyn.

 

Circa 90 leerlingen uit 4, 5, 6 VWO en 5 HAVO hadden het rapport van Urgenda onder die titel, bestudeerd en kritische vragen voorbereid. Dit in het kader van hun lesprogramma voor Natuurkunde en Nederlands. Urgenda geeft in het rapport aan dat 100 % duurzame energie in 2030 nog steeds mogelijk is, maar dan dient wel alles op alles gezet te worden en dienen we 5 x anders te gaan leven op het terrein van wonen, vervoer, eten, produceren en energie opwekken.

Na een presentatie van Marjan Minnesma, waarin al een deel van de vragen werd beantwoord, volgde in rap tempo de ene vraag na de andere, die even rap werden beantwoord.
Vragen over hoe de thema’s 5x anders bereikt konden worden, hoe mensen overtuigd konden worden enz. Marjan Minnesma was onder de indruk van de grondigheid waarmee de leerlingen het rapport hadden bestudeerd en de vragen die er werden gesteld.

Het bezoek was dan ook inspirerend zowel voor de leerlingen als aanwezige leraren en leden van het Platform als voor haarzelf.

Voorafgaand aan het gesprek met de leerlingen was er een lunch met een 3-tal vertegenwoordigers van het college van B&W, een aantal raadsleden van verschillende politieke partijen, leden van Duurzaam (t)Huis Twente, leden van het Platform, de locatiedirecteur, een aantal leraren en een aantal leden van de debatclub van Reggesteyn.

Ook daar kwamen diverse vraagstukken rond de verduurzaming van onze samenleving aan de orde, onder andere de manier waarop de doelstellingen bereikt kunnen worden: niet van bovenaf, maar van onderaf. Tegelijkertijd was er aandacht voor de urgentie van het probleem en de noodzaak tot verandering. En was er bijvoorbeeld discussie over de vraag waarom het vliegverkeer buiten de doelstellingen was gehouden en of en zo ja hoe dit teruggedrongen zou kunnen worden.

Marjan Minnesma benadrukte in het gesprek dat er voor alle onderdelen van de samenleving een oplossing was om in 2030 de doelstellingen te bereiken. In haar talloze gesprekken met grote industrieën als Tata Steel en Hoogovens is gebleken dat er oplossingen zijn. Deze worden alleen nog niet toegepast omdat het dan de producten 10 % duurder maakt. De enige uitzondering vormt het vliegverkeer. Vooralsnog is hier de enige mogelijkheid dat bij het vliegverkeer alle kosten worden meegenomen (de vervuiler betaalt) en dat daarmee bijvoorbeeld de korte vluchten binnen Europa worden vervangen door trein en auto.

De presentatie van Marjan Minnesma staat vanaf volgende week op de website van Platform Duurzaam Hellendoorn, www.duurzaamhellendoorn.nl.

Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn is samengesteld uit vertegenwoordigers van organisaties op het brede terrein van duurzaamheid en mensen op persoonlijke titel. Zij is het officiële, onafhankelijke adviesorgaan van de gemeente op het terrein van duurzaamheid en adviseert gevraagd en ongevraagd. Als tweede taak heeft het platform om inwoners te informeren, enthousiasmeren, stimuleren, verbinden enz. voor het bereiken van een duurzame samenleving.

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Hendrik schreef op 11-10-2019

Aan het aantal reacties kun je nu al zien hoe betrokken de burgerij is. Ik zou zeggen, stop deze linkse indoctrinatie en richt je op goed onderwijs!!!!

Mitis schreef op 11-10-2019

Ach Hendrik komt allemaal goed, zoals Churchill zei, als je jong bent en niet links heb je geen hart, als je als ouder niet rechts wordt heb je geen hersens. Alleen bij WSB duur het wel erg lang...;-)

William S. Burroughs schreef op 11-10-2019

Aan Mitis. Forever young. Prettige dag.

Mitis schreef op 11-10-2019

Forever young is een typisch linkse droom WSB. Ik vrees wat anders...

William S. Burroughs schreef op 11-10-2019

Aan Mitis. Klopt. Ook ik moet ooit met mijn pakje naar de molen en daar gaat het volgens mij met rechts verstand nooit wat worden. Prettige dag.

Mitis schreef op 12-10-2019

@ WSB als rechtse agnostisch atheïst heb ik u idd niets te bieden...

William S. Burroughs schreef op 12-10-2019

Aan Mitis. Het was bij wijze van spreken. Ik geloof ook niet in de molen omdat die door mensen is gebouwd. Daarentegen ben ik er wel van overtuigd dat er iets moet zijn wat het aardse materialisme overstijgt. Want anders zou ons aardse bestaan wel heel erg simpel en voorspelbaar zijn. Dat iets of wat het ook mag wezen moet toch beter weten en daardoor slimmer zijn. Daar kan je vele boompjes over opzetten maar dat heeft geen enkele zin want voor de waarheid zal je eerst moeten sterven. En tot die tijd blijf ik uit voorzorg links, niet omdat ik beter ben maar gewoon omdat het beter voelt. Knipoog. Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 12-10-2019

@WSB, er is volgens mij niets meer dan materie. Omdat er geen enkel bewijs is dat er méér is. Dat ‘iets of wat het ook mag wezen’ heet evolutie. De omstandigheden (klimaat, het weer, zonlicht, temperatuur, overstromingen, voedseltekort,vervuiling etc.) verandert, en alle organismen/soorten die zich het beste aanpassen aan deze veranderende omstandigheden overleven, de rest plant zich niet voort en verdwijnt.. Er is geen leven ná de dood; vergelijk het met gloeilamp; wanneer deze kapot is, geloof je toch ook niet, dat zijn ‘licht’ op een andere plek eeuwig verder zal schijnen. De ‘geest/ziel’ van de mens is niets anders dan electrische stroompjes in de hersenen.

Mitis schreef op 12-10-2019

Ik zou maar oppassen Tut, Ik heb gelezen dat in de kwantummechanica deeltjes op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn. Je weet maar nooit he....

Geronimo schreef op 13-10-2019

Hendrik, denk jij ook niet dat dat ligt aan de thumbnail?

Jaap schreef op 13-10-2019

Het ligt denk ik aan een raar soort propaganda. Dat het door toenemende CO2 uitstoot steeds warmer zal worden weten we al sinds 1912, dat dit op de lange termijn problemen zal veroorzaken is ook gewoon duidelijk. Dat is een kwestie van natuurkunde. Daar is op zich niks 'links' of 'rechts' aan, maar toch zie je steeds meer dat het oplossen van dit probleem wordt afgedaan als een 'links' issue en dat is hartstikke kortzichtig.

Uw reactie

Naam:
Bericht: