Hellendoorn maakt werk van zonne-energie

Datum: 13-08-2019

14.52 uur - Zowel inwoners en ondernemers als de gemeente spannen zich in om serieus werk te maken van duurzame energie in Hellendoorn. Recent bracht wethouder Willem Joosten bezoeken aan Kartplaza en Auto Bas op bedrijventerrein ’t Lochter, die hun daken volleggen met zonnepanelen. En in de afgelopen maanden legde de gemeente zelf ook 1300 panelen op gemeentelijke gebouwen. Een grootschalig en veelbelovend initiatief is nu dat van een duurzaamheidsscherm langs de straks verbrede N35 tussen Nijverdal en Wierden. Een initiatief dat deze zomer ook door de provincie Overijssel en Twence is omarmd.

 
 
Duurzaamheidsscherm langs N35
Vanuit hun bezorgdheid om de leefbaarheid in de Kruidenwijk en Nijverdal Oost heeft een werkgroep het idee gelanceerd om het verminderen van geluidshinder te combineren met het opwekken van duurzame energie. Het duurzaamheidsscherm is een scherm met als basis de constructie van een geluidsscherm, maar dan bekleed met zonnepanelen. De locatie waar het scherm geplaatst zou kunnen worden, heeft een lengte van twee kilometer, parallel aan de nieuwe Rijksweg, tussen de weg en het naastgelegen spoor. De opgewekte energie kan gebruikt worden door de bewoners van de achterliggende wijken.
 
De werkgroep heeft in 2018 met vrijwilligers uit de wijk een eerste verkenning gedaan of een dergelijk duurzaamheidsscherm realistisch is en technisch mogelijk. Al snel bleek dat zo te zijn. Om het idee een stap verder te helpen en mogelijke investeerders te interesseren heeft de werkgroep bij Willem Wijnen, de energieregisseur van de gemeente aangeklopt om hen te helpen. Wijnen: “Dit is een mooi voorbeeld waarbij ik de verschillende partijen aan elkaar verbind, zodat het niet bij ideeën blijft, maar we daadwerkelijk zaken kunnen realiseren.”
 
Planvorming
Er is nu een plan opgesteld en Twence is aangehaakt als mogelijke exploitant. Twence: “We zijn op zoek naar mogelijkheden om lokaal energie op te wekken en dit initiatief sluit uitstekend aan bij onze ontwikkeling als producent van grondstoffen en duurzame energie.” Ook is er door ingenieursbureau Witteveen + Bos een value engineering sessie gehouden om te onderzoeken welke kansen en knelpunten er zijn vanuit de verschillende stakeholders van de N35. Dit voorjaar bleek bij een informatieve bijeenkomst met een honderdtal omwonenden dat die het idee van harte toejuichen.
 
Naast lokale en regionale overheden heeft ook Rijkswaterstaat enthousiasme uitgesproken in het bestuurlijk overleg rond de N35. Het project van de werkgroep lijkt nu in een volgend stadium terecht gekomen. Rond technische detaillering, haalbaarheid, grondgebruik, eventuele koppeling met de werkzaamheden aan de N35 moeten nog tal van hobbels worden genomen. Hoe dan ook, het blijven twee gescheiden initiatieven. De N35 is een Rijksweg die onder verantwoordelijkheid van Den Haag wordt aangelegd en het idee van de werkgroep is een particulier initiatief. Wethouder Willem Joosten: “Wij zijn formeel geen partij. Dat neemt niet weg dat wij enthousiast zijn over het idee en het waar mogelijk graag faciliteren. We zien graag dat de samenleving zelf met goede ideeën komt en kansen pakt om te verduurzamen.”
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Maarten schreef op 13-08-2019

Maar hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen ? Of is het eigen milieu eerst...

Mitis schreef op 13-08-2019

De mens is een homo economicus het zou zo maar kunnen dat Maarten gelijk heeft...

Geronimo schreef op 14-08-2019

@Mitis, als de mens een homo economicus zou zijn, dan ging men wel verstandiger om met het geld, dat men tot zijn beschikking heeft. En liepen er niet zoveel in de schuldsanering of andere financiele problemen.

gerard schreef op 14-08-2019

Zullen ze niet onzettend vies worden door alle verkeer.Zout nevel in de winter lijkt me de hel vooor panelen

William S. Burroughs schreef op 14-08-2019

Aan Mitis. Laten we de mythe homo economicus nu maar aan mensen als Baudet overlaten. Die heeft immers het patent op sprookjes zoals 'de uil van Mirvana spreidt zijn vleugels boven een boreale wereld' en meer van dat soort onzin. Laten we het liever simpel en realistisch houden dmv het volgende: De moderne mens ook wel homo sapiens genoemd is in grote getale van het hebben en het krijgen en dan met de nadruk op het hebben. Prettige dag

Hendrik schreef op 14-08-2019

Zolang bedrijven stukken minder betalen voor hun energie dan particulieren, lopen ze niet warm voor dit soort initiatieven, met Google Earth is goed te zien hoe weinig zonnepanelen er op de daken liggen in onze Gemeente. En dan al die overbodige verlichting op het industrieterrein in de nachtelijke uren !

Mitis schreef op 14-08-2019

@ Geronimo, verstandig met geld omgaan, is daar een absolute regel voor? Lang geleden kocht ik mijn eerste en nieuwe huis, beetje meer dan 100.000 gulden. Mijn vader verklaarde me voor gek, voor hartstikke gek. Daar ga je aan kapot jochie, later, veel later bleek het een kip met gouden eieren. Ik wil maar zeggen...

Mitis schreef op 14-08-2019

Kom WSB een beetje realisme kan geen kwaad. Je krijgt geen mens aan het werk zonder betaling en als mensen in de top zitten scoren ze voor zichzelf echt het meeste.

Mitis schreef op 14-08-2019

@ Hendrik, het klopt wat je zegt. De hele grote verbruikers betalen minder dan 6 cent per kWh, maar hebben ook veel verplichtingen, minimaal en maximaal verbruik op kwartier basis. Daar wordt secuur op ingekocht door de provider. Afwijkingen geven dikke boetes. Je moet oppassen dat je geen appels en peren vergelijkt. Op dit moment worden om politieke reden idiote prijzen betaald voor stroom opgewekt door zonnepanelen, deze onzin gaat door tot jij zonnepanelen op je dak hebt liggen de dag er na stopt het....

Mitis schreef op 14-08-2019

@ WSB, wat is er mis met hebben, ik heb gewerkt in gloeiend hete woestijnen. Daar waar koning onbenul regeert moest ik lastige technische problemen oplossen, best handig als koning onbenul je op de vingers kijkt ;-) soms ging het fout vaak kreeg ik het voor elkaar, met dikke bonus, lijkt me niets mis mee, nu heb ik met hard werken een veel te groot huis en leuke auto's wat is daar erg aan. Nee een fiets heb ik niet (-;.

William S. Burroughs schreef op 15-08-2019

Aan Mitis. Daar is niks mis mee. Het bevestigd alleen mijn vorige reactie. Prettige dag.

William S. Burroughs schreef op 15-08-2019

Aan Mitis. Van het door uw genoemde realisme ben ik mij zeker bewust. En of het buitensporig scoren aan de top geen kwaad kan wens ik toch te betwijfelen.Kortom ik weet wel hoe het werkt maar of het zo ook blijft werken is nog maar de vraag. Prettige dag.

Geronimo schreef op 15-08-2019

@Mitis, dus jij bent het niet eens met mijn laatste zin? Een huis kopen met een lening valt toch niet onder ondoordacht. En als het wel zo was, dan had de bank de lening niet verstrekt.

Mitis schreef op 15-08-2019

@ Geronimo, jouw laatste zin klopt zeker. Het barst in de wereld van dom volk, daarom leven de slimmeren in weelde. En WSB dat blijf zeker niet zo werken. De wereld wordt 1 groot dorp, hier zal de welvaart dalen en ver weg wordt het beter, niks mis mee. Het geeft niets als we allemaal alleen een brommer hebben, tot dat een slimmere een autootje heeft. Dan wil iedereen zo'n ding. Welvaart is beslist relatief de meeste mensen zijn veldafhankelijk en vergelijken zich met anderen, het verschil moet wel dragelijk zijn, hahahaha

William S. Burroughs schreef op 15-08-2019

Aan Mitis. Ik heb met het door u genoemde draaglijke aspect geen enkele moeite. Heb alleen soms mijn bedenkingen over hoe mensen in het leven staan of tegen het leven aan kijken en de keuzes die zij maken over wat voor hen belangrijk is of niet. Wetende dat dat natuurlijk heel persoonlijk is en dus ook zal blijven. Ieder zijn meug. Prettige dag.

Jos schreef op 15-08-2019

onzinnig een geluidsscherm en te duur. bewoners hebben daar straks geen overlast en anders moeten ze verhuizen en hadden ze vorig jaar o.a. daar niet moeten gaan wonen.

Mitis schreef op 15-08-2019

Ieder zijn meug zegt WSB, ik geloof daar niets van. Het zijn meestal geen persoonlijke keuzes die men maakt. Als je een beetje meer dan de meesten van de wereld gezien hebt zie dat de keuze die gemaakt worden sterk afhankelijk zijn van de cultuur waar men zich in bevindt. De simpele ziel denkt dan dat hij zelf kiest, was het maar zo...

Mitis schreef op 15-08-2019

Beetje negatief Jos, ik vind het niet de slechtste besteding van onze - onzin -energiebelasting...

Wat ben ik toch een tut! schreef op 16-08-2019

@Mitis, klopt, je afkomst, sociale klasse en intelligentie bepalen je keuzes. Hoé slimmer, des te minder je behoefte hebt om bij ‘de groep’ te horen.en des te minder zin je hebt om je aan te passen om erbij te horen.

Han schreef op 16-08-2019

Mitis & Geronimo. Er zijn inderdaad werkpaarden en luxe paarden. Doorgaans de werkpaarden komen er wel. Luxe paarden moeten vaak de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen, of hebben nog een huis waar nog geen cent van afgelost, zodra ze met pensioen zijn, omdat ze royaler moesten leven dan ze daadwerkelijk konden. Gelukkig is mij vroeger geleerd om te werken voor je centen en niet met je centjes te gaan strooien. Daar pluk ik nu nog elke dag de vruchten van op mijn oude dag.

Pff schreef op 16-08-2019

Volgens mij kaatst het geluid door de zonnepanelen gewoon richting Nijverdal oost. Geluid moet je absorberen en niet een andere wij mee opzadelen.

Mitis schreef op 16-08-2019

@ Pff, zou zo maar kunnen wat jij zegt, daar dat doet er nu even niet toe. Reële problemen worden vaak opgelost door symbool politiek.

Uw reactie

Naam:
Bericht: