Loop naar de Maan

Datum: 11-07-2019

9.38 uur - De komende zomerperiode organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer een aantal gezamenlijke activiteiten. Onder andere dinsdag 16 juli tijdens de gedeeltelijke maansverduistering kunt u aansluiten bij een excursie. Donderdag 15 augustus kunt u ’s morgens vroeg om kwart voor vijf mee en de Maan zien ondergaan en de Zon zien opkomen. Zaterdag 14 september is de activiteit precies andersom en kunt u de Zon zien ondergaan en de Maan zien opkomen. 

Dinsdag 16 juli organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal vanaf 20.15 uur een gezamenlijke activiteit rond de gedeeltelijke maansverduistering. Een natuurverschijnsel dat zeker niet vaak te zien is. 
 
In de nacht van dinsdag 16 naar woensdag 17 juli vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. De Maan bevindt zich voor een groot gedeelte in de schaduw van de Aarde, zodat er bijna geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de Maan veel donkerder is dan normaal. 
Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. 
 
Kom naar het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug en beleef deze maansverduistering. De avond start met een lezing door een vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn over de maan, de verschillende maanstanden en natuurlijk het fenomeen maansverduistering. Aansluitend vertelt de boswachter u over het belang van duisternis in de natuur, en over het nachtelijk leven in het bos. 
 
Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. U gaat op pad met de gids door het schemerdonker en u wandelt naar een punt vanwaar u de nacht goed kunt beleven. Hier staan ook vrijwilligers van de sterrenwacht met telescopen en verrekijkers, zodat je bij helder weer de maansverduistering goed kunt zien.
 
Naast de aandacht voor de maan, de sterren en planeten is er tijdens de activiteit ook ruimte voor een stuk natuurbeleving.
 
Trek aan het weer aangepaste kleding en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50  kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee/limonade) 
 
Voor de diverse activiteiten kunt u zich van te voren online aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/vollemaanwandeling-sallandse-heuvelrug
 
Nu maar hopen dat er geen wolkje aan de lucht is.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: