Duurzaam tuinieren met IVN en Tuincentrum Calkhoven

Datum: 07-10-2018

19.22 uur - Op de Duurzaamheidsmarkt in Nijverdal op zaterdag 13 oktober van 12.00 tot 16.00 uur staan IVN Hellendoorn-Nijverdal en Tuincentrum Calkhoven samen met een kraam over duurzaam tuinieren.

Aanleiding
Woensdag 10 oktober 2018 is het de nationale ‘Dag van de Duurzaamheid’. De gemeente Hellendoorn maakt dit breder door er een ‘Week van de Duurzaamheid’ van te maken. Als sluitstuk wordt er op zaterdag 13 oktober 2018 een ‘duurzaamheidsmarkt’ gehouden, op het Henri Dunantplein te Nijverdal, voor de ingang van het Huis voor Cultuur en Bestuur, van 12.00 uur tot 16.00 uur. Diverse kramen staan er dan, met uiteenlopende informatie over verschillende aspecten rond het thema ‘duurzaamheid’.
 
Eigen leefomgeving
‘Duurzaam’ dit en ‘duurzaam’ dat … : wekelijks, zo niet dagelijks worden we geconfronteerd met dit begrip. Alles moet duurzaam zijn, tegenwoordig. Het klimaat verandert, de aarde warmt op, het gaat slecht met de insecten … : je zou er haast moedeloos van worden! Wereldgrote problemen: wat kunnen wij, gewone burgers, daar aan veranderen?
 
“Heel wat!”, zeggen IVN Hellendoorn-Nijverdal en Tuincentrum Calkhoven. Begin in je eigen leefomgeving, daar kun je genoeg doen!  Eigen leefomgeving: waar kun je makkelijker beginnen dan in je voor- of achtertuin? Met deze positieve boodschap staan beide initiatiefnemers samen op de Duurzaamheidsmarkt.   
 
Duurzaamheid in de tuin
Het IVN en het tuincentrum hebben de handen in één geslagen. Om te beginnen, kun je minder verharding  in de tuin aanleggen. Een betegelde tuin is weliswaar onderhoudsarm en praktisch, maar heeft ook nadelen. Het regenwater wordt niet opgevangen en kan moeilijk worden afgevoerd. In de zomer is de tuin warmer. Er is weinig gelegenheid voor (nuttige) insecten om te overleven. Hierdoor zijn er minder vogels, egels en andere dieren. 
 
Het IVN zal op de Duurzaamheidsmarkt aanwezig zijn met onder andere tips over hoe je duurzamer en groener kunt tuinieren. Tuincentrum Calkhoven in Nijverdal zal een week van te voren op haar terrein een tafeltentoonstelling maken, waar allerlei planten staan die goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen, insecten aantrekken, enzovoort. 
 
’Tegek eruit, plant erin"
Enthousiast geworden? Het IVN en Tuincentrum Calkhoven willen je een goede start geven: bij het tuincentrum kan, tegen inlevering van een tegoedbon, gratis een vlinderstruik en een zak potgrond worden afgehaald. Er zijn vlinderstruiken voor zowel grote als kleine tuinen. Naast het inleveren van de tegoedbon, moet er aan twee andere voorwaarden worden voldaan: het gelijktijdig inleveren van een vragenlijst/zelftest plus een tegel uit je tuin. Tegoedbon en vragenlijst zijn verkrijgbaar bij de kraam op de Duurzaamheidsmarkt. Dit onder het motto: ‘tegel er uit, plant er in’. En wees er snel bij: enkel de eerste 75 klanten bij Tuincentrum Calkhoven kunnen de tegoedbon inwisselen!
 
Operatie steenbreek
De gemeente Hellendoorn ondersteunt dit samenwerkingsproject tussen IVN en Tuincentrum Calkhoven. Duurzaamheid staat immers hoog in het vaandel van de gemeente. Men overweegt zich aan te sluiten bij de landelijke campagne ‘Operatie Steenbreek’ van het IVN. Een groot aantal andere gemeenten heeft dit reeds gedaan, om zo het ‘groene tuinieren’ bij haar inwoners te stimuleren en te bevorderen.
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: