Hegeman klaar voor de toekomst

Datum: 19-07-2016

Hegeman Bouw en Infra (“Hegeman”) is een landelijk opererende bouwgroep, die projecten ontwerpt, bouwt en beheert in de ruimste zin van het woord. Binnen Hegeman worden projecten gerealiseerd in de bouw en infra zoals woningen, kantoren, stations, hotels, winkels, parkeergarages en kunstwerken (beton) in diverse markten.

 
 
 
Hegeman stond jarenlang voor stabiele omzetgroei en winst. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren meerdere ondernemingen overgenomen. In 2015 had Hegeman vestigingen in Amersfoort, Enschede, Haarle, Havelte, Nijverdal Stadskanaal en Zwolle. Het hoofdkantoor van Hegeman is gevestigd in Nijverdal. In totaal waren er medio 2015 circa 300 medewerkers in dienst, en realiseerde het bedrijf in 2015 een omzet van circa €135 miljoen.
 
Als gevolg van grote en aanhoudende verliezen in de afgelopen jaren, zijn eind 2015 ingrijpende maatregelen genomen. Aandeelhouder Leo Hegeman maakte begin januari bekend dat hij zijn functie als bestuursvoorzitter heeft neergelegd. De dagelijkse leiding heeft hij vanaf dat moment overgedragen aan Adriaan Visser.
 
Onder leiding van Adriaan Visser is hard gewerkt aan het opstellen en uitvoeren van het plan om de onderneming weer verder gezond te maken en de continuïteit te kunnen waarborgen. Dit plan omvat onder meer verkoop van het commercieel vastgoed, verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen en een verdere herstructurering en herfinanciering van de overblijvende bedrijfsonderdelen die tot de kern van Hegeman gaan behoren:
 
Commercieel vastgoed – Een aanzienlijk deel van het commercieel vastgoed is reeds verkocht. De verkoop van het resterende deel zal de komende periode plaatsvinden.
 
Bedrijfsonderdelen – Begin juli zijn de volgende bedrijfsonderdelen verkocht:
 
het 50% aandeel in de Sallandse Wegenbouw B.V. in Haarle is verkocht aan mede-eigenaar Johan Middelkamp,
het 75% aandeel in Hegeman Noord B.V. in Stadskanaal is verkocht aan de minderheidsaandeelhouders in deze onderneming,
en het 100% aandeel in Bouwbedrijf Heldoorn te Zwolle is verkocht aan van Wijnen Noord in Gorredijk.
Voor wat betreft Hodes in Enschede, specialist in modulaire huisvesting, wordt gewerkt aan verkoop van 50% van de aandelen aan een (financieel) krachtige, strategische partij om de groei van Hodes in haar specialistische markt verder te kunnen faciliteren.
 
 
Hegeman Bouw en Infra B.V.
 
Na verkoop van voornoemde bedrijfsonderdelen blijft de kern over, bestaande uit B.V. Aannemingsmaatschappij ABM in Amersfoort, Hegeman Beton- en Industriebouw B.V. in Nijverdal en het 50% aandeel in Hodes Bouwsystemen B.V. in Enschede. De verwachte totaalomzet in 2016 bedraagt circa € 90 miljoen en het resterende aantal medewerkers circa 140.
 
Met de financiers is inmiddels overeenstemming bereikt over de financiering van deze resterende bedrijfsonderdelen. Het vertrouwen van alle Hegeman stakeholders is met name gebaseerd op:
 
-de orderportefeuille, die door een aantal grote opdrachten tot medio 2018 goed is gevuld,
-de gemaakte en verder te maken efficiency slag(en) binnen de onderneming,
-de strategische positionering van de bedrijven zowel qua geografische situering als qua dienstenpakket,
-de flexibiliteit en loyaliteit die door het management en medewerkers is getoond in deze ook voor hen onzekere periode,
-maar bovenal omdat de Hegeman klanten en relaties zijn blijven geloven in de kracht van onze onderneming.
 
Door dit breed gedragen vertrouwen en door de uitvoering van voornoemde maatregelen (afslanking van Hegeman en het aanbrengen van een operationele en strategische focus), kan nu al worden vastgesteld dat Hegeman operationeel het jaar 2016 weer winstgevend zal gaan afsluiten!
 
Bron: Persbericht hegeman.com



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Richard (andere) schreef op 19-07-2016

Ik vraag me af of dit nieuws is of reclame...

Ben schreef op 19-07-2016

Dit is de vakantie pret drukken voor de buitenwereld de verkoop gaat gewoon door met alles d'r op of eraan.

Mitis schreef op 19-07-2016

De economische realiteit is hard, hier helpt geen SP en Sinterklaas aan...

William S. Burroughs schreef op 19-07-2016

Aan Mitis. Dat klopt en daarom is Hegeman klaar voor de toekomst. Prettige avond.

Geronimo schreef op 20-07-2016

@Mitis, niet zomaar iets in het luchtledige roepen. Dit heeft de SP nooit gedaan in de privatesector.

Mitis schreef op 20-07-2016

@ Geronimo, Sinterklaas ook niet...

William S. Burrougs schreef op 20-07-2016

(In totaal waren er medio 2015 circa 300 medewerkers in dienst, en realiseerde het bedrijf in 2015 een omzet van circa €135 miljoen. De verwachte totaal omzet in 2016 bedraagt circa € 90 miljoen en het resterende aantal medewerkers circa 140.) Waar het mij om gaat zijn die 160 medewerkers. Dit verschijnsel zie je niet alleen bij Hegeman maar bij veel meer bedrijven, banken en multinationals. Het begrip meer met minder onder het motto efficiënt. Meer winst met minder mensen. Klinkt logisch en aantrekkelijk en komt grotendeels uit de koker van de partij die zo dol is op markt werking. Dat wat inmiddels zo'n succes is in de zorg? Voor de meeste fans van deze partij legt deze meer met minder aanpak hen bepaald geen windeieren. De interessante vraag bij deze aanpak/ontwikkeling is dan ook de volgende. Wat gaan al die mensen die er uit zijn gereorganiseerd en dus overbodig zijn geworden (wereldwijd) toch allemaal doen? Kopen? Wat ik ermee wil zeggen is dat ik het systeem in de huidige tijd wel snap (gezien de concurrentie en de monopolies) maar dat het zich wat werk gelegenheid betreft toch echt op een glijdende schaal bevind. Dit gaat op den duur natuurlijk kats kicken verkeerd. En daarom ben ik nieuwsgierig wie of wat dit een keer een halt toe roept. Of dit vanuit de SP of Sinterklaas zal gebeuren weet ik niet maar in ieder geval niet vanuit de VVD. Tot zover mijn hersenspinsel. Het zijn rare tijden maar ze zullen, wat zeg ik, moeten wel veranderen. Maar voordat dat gebeurd gaan we eerst nog even de diepte in. We gaan het systeem tot in den treuren uithollen. Is dat jammer? ja maar gelukkig wel menselijk. Prettige dag.

Mitis schreef op 20-07-2016

@ WSB, Noch VVD noch SP hebben invloed op genoemde economische processen. Hooguit rommelen ze er een beetje omheen door herverdeling van quasi rijk naar quasi arm. De echte oorzaak is dat de economische wereld 1 groot dorp is geworden waar de bieder met de laagste prijs steeds wint. Kijk maar bij jezelf in de staat daar werken vast ook mensen uit het Oostblok voor minder. Het gevolg is hier ter lande deflatie (maar dat mag je vooral niet zeggen) zelf de gemiddelde lonen dalen de laatste jaren. Om toch omzet te genereren dalen dan ook de prijzen, waarom denk je dat het zo druk is bij De Action! De winkeliers die dit niet of te laat door hebben kunnen de tent sluiten...

William S. Burroughs schreef op 20-07-2016

Aan Mitis. Daar heeft u gelijk in.

Leo schreef op 20-07-2016

Wiliam en mitis hebben jullie ooit gewerkt ???? Fijne avond

William S. Burroughs schreef op 20-07-2016

Aan Leo. Jazeker maar dat veranderd niets aan mijn reactie. Prettige avond.

Mitis schreef op 20-07-2016

Jazeker Leo, vanaf 21 jaar tot 64 jaar en 8 maand en geen dag WW, maar hoezo deze vraag?

Jans schreef op 21-07-2016

Werken en Aanwezig zijn zit verschil in prettig terrasweer!!!!

Klaas schreef op 25-07-2016

Krijgen de medewerkers van het bedrijf ook nog even het geld dat zij hebben ingeleverd voor werk, terug? ??.

Jos schreef op 25-07-2016

Klaas, is de vraag relevant voor u? Bent u misschien een medewerker of kunt U personen welke geld hebben moeten inleveren? Tegen welke voorwaarden??

Anne schreef op 25-07-2016

Jos er zijn inderdaad mensen die een week loon ingeleverd hebben voor behoud van werk en na een tijd toch ontslagen

Jos schreef op 26-07-2016

Dag Anne, dat is inderdaad een feit. Ontslagen vallen er helaas wel meer en in elke sector.

Mitis schreef op 26-07-2016

Anne heeft een sterk punt, eerst loon in leveren resulteert wel in later een lagere WW uitkering. Je ziet dit vaker gebeuren mij ontgaat de zin hier van voor de werkgever. Als je een bedrijf niet draaiende kunt houden met ¨normale¨ lonen is het toch uitstel van executie.

Jos schreef op 26-07-2016

het bedrijf draait nog steeds echter met minder mensen helaas. Het was een keuze van de werknemers om salaris in te leveren waarbij de gevolgen ook zijn uitgelegd. Er was destijds geen garantie dat je hierdoor niet ontslagen zou worden. Indien je dacht dat het bedrijf failliet ging had je niet akkoord moeten gaan met de verlaging wat ook sommige medewerkers niet gedaan hebben.

klaas schreef op 26-07-2016

JOS; er is destijds een "plotseling"een vergadering belegd voor alle mede werkers en daar waren ook enkele externe gasten aan wezig, die het een en ander mede deelden; als men niet accoord ging liep men tegen een ontslag aan, dus er was wel degelijk dwang bij, en er waren voor ondersteuning geen bonden uit genodigd. verder reageer ik niet meer.

Jos schreef op 26-07-2016

@Klaas, de werknemers hoefden niet direct te beslissen. Ik ken iemand welke eerst overleg heeft gevoerd met de vakbond.

Jos schreef op 26-07-2016

@ Klaas, onzin!! Mijn 2 bronnen hebben eerst overleg met de bond gehad maar zijn wel akkoord gegaan. Volgens de onderzoekers (ADP en Berenschot) heeft 17 procent van de werkgevers in de bouw het personeel gevraagd om salaris in te leveren. In de sector advisering & onderzoek en vervoer & opslag heeft bijna 1 op de 10 bedrijven een loonoffer gevraagd. In de informatie- en communicatiebranche is dat 7 procent. Het gebeurd dus meer dan jij waarschijnlijk denkt.

Klaas schreef op 28-07-2016

@Jos, je hebt inderdaad gelijk

klaas schreef op 28-07-2016

klaas??????? welke Klaas niet die hier voor was,

Uw reactie

Naam:
Bericht: