COLUMN De Ambtenaar

Datum: 02-06-2016

08:08 uur - Nee, ik bedoel niet de aardige ambtenaar aan het loket in het gemeentehuis. Ik bedoel een gigantische windmolen op de gemeentegrens van Medemblik die ze “De Ambtenaar” hebben genoemd. En nu kan ik daar gemakkelijk een grapje over maken, maar  dit keer doe ik dat niet.  Nee, het gaat namelijk over een serieus onderwerp.  Het verhaal wil dat daar, in het bestemmingsplan, over het hoofd is gezien om een maximale hoogte te bepalen voor windmolens en ja…….daar heeft een batterij ambtenaren toch blijkbaar weer liggen slapen. Het gevolg?

Een molen van 198 meter hoog waar vele topbankiers, via fiscale constructies en subsidies, miljoenen aan hebben verdiend. Zo slim is een ambtenaar dan weer niet.

“Maar wat wil ’t geval, dat kunnen wij ook in Nijverdal”, dacht Reggewind dat samen met enkele partners op Lochter III niet één, maar drie windmolens wil bouwen. En ja, om toch nog een zuchtje wind te pakken wordt er groots uitgepakt; windmolens met een hoogte van 212 meter! En laat nu net in de buurt een ecoduct zijn gepland over de N35.

Op de, door de Raad georganiseerde, informatieavond in “Het Centrum” was een deskundige aanwezig die kon vertellen dat hoe hoger de molens zijn hoe minder last er is voor de dieren. Maar des te meer voor de mens. En dat is, voor diegenen die de molens niet willen, heel jammer!

Waren de molens bijvoorbeeld  50 meter hoog dan was het omgekeerd en hadden de dieren meer last en de mens minder. In dat geval had zomaar eens Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren, met een  camerateam van Eén Vandaag in de rug op de stoep bij het gemeentehuis kunnen staan om die aardige wethouder Walder op het matje te roepen. En de wethouder zou, vertwijfeld en witjes, in de camera roepen dat hij het ook allemaal niet zo goed wist, en dat het zo niet was bedoeld - want hij woonde in Deventer - maar dat hij er persoonlijk voor zou zorgen dat de plannen binnen 24 uur van tafel zouden zijn.  En dat het ook wel heel erg zou zijn als reeën en hazen zich door “molenstress” te pletter zouden lopen. 

Maar ja, de molens zijn helaas gigahoog en het dier is het dier en de mens is de mens. Verschil moet er zijn, nietwaar?! Alleen de mens dreigt nu de dupe te worden van gewiekste investeerders die onder het mom van maatschappelijk belang hun plannen willen doorduwen.

Het wordt tijd voor een nieuwe partij. Die kan er nog wel bij: de Partij voor de Mensen met slechts één programmapunt: Geen windmolens waar mensen er last van hebben. Heren investeerders; gekkigheid is goed maar er zijn grenzen! Vroeger werd gezegd, als iemand  een beetje vreemd deed, “den hef ‘n klap van de mölle had “. Laat ik het daar maar op houden!

Bertus Schuitert
bertusschuitert@home.nl

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 03-06-2016

Aan Bertus Schuitert. Uw last of liever gezegd ergernis ligt bij de personen (investeerders) die aan de windmolens verdienen en niet bij De Ambtenaar zelf. Uw last of liever gezegd ergernis is zelfs zo groot dat u er a passant die aardige wethouder Walder in een door u verzonnen fantasie geheel onnodig bij meent te moeten betrekken. Daarom heb ik een tip en een voorstel waarbij uw last of ergernis veel beter tot zijn recht kan komen. De tip is om uw programmapunt te veranderen in: Geen windmolens zonder openheid van zaken. Wie investeert? Wat wordt er verdiend? Waar gaat de winst naar toe? Daar ligt volgens mij uw werkelijke last of ergernis. Mocht deze toch echt bij De Ambtenaar (hoge windmolen) liggen dan doe ik u het volgende voorstel. Ga zelf voor de camera uitleggen wat nu eigenlijk de last is voor de mens? Want daar ben ik oprecht nieuwsgierig naar. Vooralsnog blijf ik van mening dat u niks tegen De Ambtenaar hebt maar tegen de manier waarop deze gerealiseerd zal worden. Die zorg deel ik maar de last van De Ambtenaar voor de mens is mij nog steeds een raadsel. Verder dan het uitzicht en lawaai kom ik niet en dat weegt niet op tegen de milieu voordelen op lange termijn. Ben daarom echt benieuwd naar uw werkelijke last? Bent u nu tegen De Ambtenaar of tegen het verdienmodel? Dat zijn namelijk 2 verschillende zaken die u op kunt lossen dmv mijn tip. Prettige dag.

Bertus Schuitert schreef op 03-06-2016

Eénmalige reactie: 1. ik noem mijn naam wel 2. als je niet weet wat een column is kun je de betekenis opzoeken 3. en wat de camera betreft: zie Raad Hellendoorn 30 mei, Raadscommissie Grondgebied, inspreker 1.

William S. Burroughs schreef op 03-06-2016

Laatste reactie. 1. Dat siert u. 2. Ik weet wat een column is. 3. Klopt maar u brengt het wel erg gechargeerd. Tot slot wil ik nog even duidelijk maken dat ik niks tegen u heb als mens. Ben en blijf alleen nieuwsgierig naar de werkelijke last van De Ambtenaar (hoge windmolen) voor de mens? Prettige dag.

Gait schreef op 03-06-2016

Wist je dat 6 windmolens net zoveel besparen als de kosten van 1 ambtenaar!

Henk R. schreef op 03-06-2016

@Bertus Schuitert. Ik heb uw inspraakreactie gezien. Mijn probleem met u en anderen die tegen zijn blijft dat u geen oplossing biedt, terwijl de problemen steeds groter worden. Kijk maar naar het weer en de overstromingen in de afgelopen dagen. Als we niet heel snel actie ondernemen hebben we over een aantal jaren 1 miljoen klimaatvluchtelingen. Mensen die vertrekken omdat ze in hun eigen land niet meer kunnen leven. Wist u dat het in India momenteel op sommige plekken al 47 graden wordt. Als we niets doen komen er steeds meer plekken waar niet meer geleefd kan worden door mens en dier. Natuurlijk is het niet leuk als je een windmolen in de buurt krijgt, maar als voldaan wordt aan alle eisen accepteren we ook een weg of andere infrastructuur. Zo hebben we dit ook maar te accepteren. Dus geen indianenverhalen over hinder die er niet is, maar gewoon een redelijke compensatie voor de omwonenden, goedkopere energie en je realiseren dat je meewerkt aan een betere wereld, waarin ook onze kinderen en kleinkinderen nog een toekomst hebben.

Han schreef op 03-06-2016

@Henk R. Mijn complimenten. Erg goed gesproken.

Uw reactie

Naam:
Bericht: