College B&W omarmt Masterplan voor centrum

Datum: 06-01-2016

11.00 uur - Een centrum waar veel mensen graag naartoe komen om gezellig te flaneren, te winkelen en te ontspannen. Een centrum met regionale uitstraling, bovendien. Dat is het doel van het Masterplan Centrum waar de gemeenteraad en de Nijverdalse ondernemers de komende tijd een besluit over moeten nemen.

 
 
De volgende stap wordt nu gezet: het college van B&W legt in februari aan de gemeenteraad een aantal concrete voorstellen voor om het gemeentelijk aandeel in de plannen te financieren.
 
Het Masterplan voor het centrum is tot stand gekomen via het principe van co-creatie: ondernemers, eigenaren, inwoners en gemeente hebben in een aantal werkgroepen op basis van gelijkwaardigheid voorstellen uitgewerkt. Het plan beoogt een krachtige impuls voor het Nijverdalse centrum. De voorstellen vormen een samenhangend totaalpakket dat een gezamenlijke en bindende inspanning vraagt van ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente. Voor het masterplan is er subsidie van de provincie beschikbaar. Het voorgestelde pakket aan maatregelen omvat:
 
- Een concept voor inrichting openbare ruimte;
- Aanpakken leegstand (tijdelijk/structureel);
- Marketingstrategie;
- Commerciële presentatie en profilering;
- Vastgoedstrategie;
- Afschaffing betaald parkeren/nieuw parkeerbeleid in centrum.
 
De gemeente is verantwoordelijk voor de herinrichting van de Grotestraat en voor het parkeerbeleid, de ondernemers en pandeigenaren voor de commerciële en vastgoedonderdelen van de plannen. Omdat het gaat om een heel breed gedragen plan, met een groot maatschappelijk belang, heeft het college van B&W aan de gemeenteraad voorgesteld het volledige masterplan in uitvoering te brengen samen met de centrumondernemers.
 
Mix aan maatregelen
Het college van burgemeester en wethouders legt in de commissie van 20 januari en op 2 februari aan de gemeenteraad voorstellen voor om zijn aandeel te kunnen financieren. Dat wordt volgens het voorstel betaald uit een combinatie van maatregelen, reserves, vrijgevallen bedragen en meevallers en een lichte stijging (1%) van de OZB in 2017 en opnieuw 1% in 2020. Gemiddeld kost dit de gemeente grofweg €260.000 per jaar. In de garage blijft betaald parkeren gehandhaafd (€1,- per uur), is het voorstel van B&W. Het hele centrum wordt een blauwe zone.
De OZB-stijging levert circa €150.000 per jaar op. Het college vindt deze stijging van de OZB - in totaal twee procent over een periode van vier jaar - goed verdedigbaar als onderdeel van de financiering van het Masterplan.
 
Gezamenlijke inzet
Het plan staat of valt met de inzet en betrokkenheid van ondernemers, pandeigenaren en gemeente. Bijdragen van centrumondernemers en pandeigenaren via reclamebelasting en een Bedrijven Investeringszone én een mix van bijdragen vanuit de gemeente maken het in principe mogelijk dit masterplan voor het Nijverdalse centrum uit te voeren. De komende maanden wordt duidelijk of de dekkingsvoorstellen die er nu liggen haalbaar zijn.
 
Investeringen nodig van ondernemers, pandeigenaren en gemeente
Alle partijen hebben uitgesproken bereid te zijn de nodige investeringen op te brengen. Zo nemen de ondernemers/pandeigenaren volgens de voorstellen de komende 5 jaar een bedrag van € 250.000,-- per jaar voor hun rekening. De precieze berekening en bedragen zullen uiteindelijk worden voorgelegd in de voorstellen die worden uitgewerkt tot vaststelling van de reclamebelasting en de BIZ.
 
Grotestraat: van rijksweg tot winkelstraat
Sinds de verkeerstunnel van het Combiplan open is, is er veel minder verkeer in de Grotestraat. Dat biedt de kans om van deze voormalige rijksweg een gezellige en mooie winkelstraat te maken, met terrasjes en andere mogelijkheden om te ontspannen.
De prioriteit ligt bij het gebied tussen de Meijboomstraat en het station. Het college van B&W stelt voor om € 1,17 miljoen te investeren, inclusief de ca € 500.000 van de provincie. De uiteindelijke investering kan pas definitief worden vastgesteld als de schets is vertaald naar een inrichtingsplan. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. In de raadsvergadering van 16 juli krijgt de raad een definitief voorstel.
 
“Hier hangt veel vanaf”
Wethouder Thomas Walder heeft veel vertrouwen in een goede afloop: “Iedereen –pandeigenaren, ondernemers en gemeenteraadsleden – zijn ervan doordrongen dat hier veel vanaf hangt. En het mooie van dit masterplan is dat het van iedereen is. Het is niet van bovenaf gedicteerd, nee, we hebben het samen bedacht. Juist dat maakt het zo krachtig.“
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: