Nieuwjaarsspeech van burgemeester Anneke Raven

Datum: 06-01-2016

10.50 uur - Onderstaand de speech die burgemeester Anneke Raven gisterenavond heeft uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

 

 

 

 

 

 

 Een democratische overheid 

 

Dames en heren, jongens en meisjes, 

 

Fijn dat u in zo grote getale gekomen bent. Ik wens u allen een goed, gezond en gezegend 2016. En uiteraard ook een sportief jaar, dat komend weekend al begint met het NK veldrijden in Hellendoorn. Vanavond wensen wij elkaar niet alleen een gelukkig Nieuwjaar toe, maar kunt u ook onze kampioenen van het afgelopen jaar feliciteren. Vorig jaar zijn we daarmee begonnen en ik zou zeggen wegens succes geprolongeerd. 

 

Ik wens u ook toe dat we in het jaar dat voor ons ligt weer echte noabers zullen zijn. Ik zeg niet voor niets ‘weer’. Ook het afgelopen jaar heeft u zich weer ware noabers getoond. Dat gebeurde bij vele evenementen, activiteiten, bij de normale burenplicht, maar ook bij de opvang van vluchtelingen. 

Eind september vingen we bijna 50 jonge jongens op in de Voordam en vanaf 24 december tot gistermiddag waren er 149 vluchtelingen ondergebracht bij Aktief Overijssel in Hancate. En wat ben ik trots op u, op onze gemeenschapszin. U heeft zich echt van uw beste kant laten zien. Naar omstandigheden hebben de vluchtelingen hier een goede kerst en oud en nieuw gehad, dankzij de geweldige inzet van velen. Heel veel dank aan iedereen daarvoor. 

 

De nieuwjaarsspeech van vorig jaar had als titel: de bereikbare overheid. De drie decentralisaties stonden voor de deur. Iedereen die hulp, ondersteuning of begeleiding nodig heeft op het terrein van zorg, jeugd en werk, kan vanaf 1 januari 2015 daarvoor bij de gemeente terecht. En gelukkig kan ik constateren dat de invoering zonder veel problemen is verlopen, wat overigens niet wil zeggen dat iedereen ook tevreden is. Dat kan ook bijna niet. 

 

We zijn in ieder geval wel goed bereikbaar gebleken, want mensen wisten ons goed te vinden met hun zorgvragen, telefonisch, per mail en aan de loketten. En wat is het dan fantastisch dat we hier in het Huis voor Cultuur en Bestuur zoveel voorzieningen bij de hand hebben. Alle zorg voor iedereen, van 0 tot 100 jaar is hier aanwezig en straks komt ook De Welle nog in dit gebouw; een prachtige concentratie van voorzieningen. 

 

En vorig jaar noemde ik bij bereikbaarheid natuurlijk ook de opening van de tunnel. En gelukkig, 29 augustus was het dan eindelijk zover. Het verkeer stroomt sneller door, maar wat voor onze gemeente minstens zo belangrijk is dat het ontlasten van de Grotestraat voor een positieve impuls zorgt. Nu al zijn ondernemers en bewoners blij met een rustige Grotestraat. En daarbij kom ik meteen bij denk ik wel de grootste uitdaging voor 2016: het masterplan voor het centrum. Samen met pandeigenaren, ondernemers, winkeliers en bewoners is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herinrichting van de Grotestraat met alle financiële mitsen en maren die daarbij horen. In februari zal de gemeenteraad hierover een belangrijk besluit moeten nemen. Maar het slagen van de plannen hangt niet alleen van de gemeente af: ook de pandeigenaren en winkeliers zullen hun schouders er onder moeten zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons in gezamenlijkheid zal lukken om Nijverdal te geven waar het recht op heeft: een bruisend en vitaal centrum waar het voor iedereen goed toeven is en waar ondernemers een goed belegde boterham kunnen verdienen. 

 

Overigens is het mooie van dit Masterplan niet alleen het plan zelf, maar ook de manier waarop het tot stand is gekomen, namelijk in co-creatie. Dit plan is niet door de gemeente bedacht, het is tot stand gekomen in werkgroepen waarbij de gemeente één van de deelnemers was, gelijkwaardig aan de andere deelnemers. 

 

Steeds vaker werken we op deze manier. Het ontwerp van het Blokkenpark is op een vergelijkbare manier gemaakt, net zoals de ontwerpen voor de stationsomgeving en voor het park op het tunneldak. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Het is niet altijd even zichtbaar, maar bij heel veel dingen die we als gemeente doen, betrekken we onze inwoners en ondernemers intensief. Omdat dat vaak betere resultaten oplevert. Dat levert ons niet altijd applaus op. Want er zijn altijd mensen die na afloop zeggen: “Gemeente, je hebt niet naar ons geluisterd, ik zie niets van onze inbreng terug.” 

 

Maar dat betekent niet dat we niet hebben geluisterd. Het betekent wél dat niet alle wensen gehonoreerd zijn, dat we sommige ideeën en wensen wel hebben kunnen realiseren en andere niet. En dat kan ook niet anders. 

Dat kan heel frustrerend zijn. En in een tijd waarin iedereen zijn mening makkelijk kan uiten, is het wel eens moeilijk te ontcijferen wat de meerderheid vindt. Degenen die het best hoorbaar zijn, vormen niet automatisch een meerderheid. 

 

En zo werkt onze democratie wel nog altijd: volgens het principe van de meerderheid. Het was Churchill die zei dat democratie de slechtste staatsvorm is - op alle andere die zijn uitgeprobeerd na. Oftewel: het is de beste die we hebben. 

 

Afgelopen tijd kreeg ik wel eens de indruk dat in Nederland de minderheid het voor het zeggen heeft. Ik duid met name op de luidruchtige en soms ook gewelddadige protesten tegen de komst van asielzoekers, onder andere in Geldermalsen en Enschede. Ik ben daar erg van geschrokken. En ik vind het ook moeilijk om daar een concreet en doeltreffend antwoord op te geven. Maar ik weet wel wat we niet moeten doen, namelijk hiervoor wijken en eraan toegeven. Want er zijn nog altijd veel meer mensen die, als het erop aan komt, staan voor de grondrechten van iedereen en bereid zijn een medemens in nood onderdak te bieden. 

 

Maar zijn wij in staat en bereid om onze rug recht te houden? Zijn wij bereid en in staat om de schreeuwerds te trotseren? Om niet te denken en te handelen vanuit angst, maar vanuit onze overtuiging en onze menselijkheid? 

Ik zou willen dat ik hier volmondig ‘Ja’ op kon zeggen. Maar we zien te vaak dat dat niet altijd zo is. Dat bestuurders besluiten nemen met het oog op de peilingen. Dat ze niet doen waar ze zeggen voor te staan, maar dat ze doen wat ze denken dat de kiezers willen dat ze doen. Waarbij ze voor het gemak de kiezers verwarren met de mensen die zich het luidruchtigst laten horen. 

 

Inwoners hebben veel mogelijkheden om zich met het gemeentelijk beleid te bemoeien. Co creatie, inspraak, brieven schrijven, mails sturen, actie voeren. Maar uiteindelijk is de gemeenteraad het hoogste orgaan. De gemeenteraad beslist en ik ga ervan uit dat de raad zich niet door de eerste de beste opposant uit het veld laat slaan. 

 

Goede communicatie is wel essentieel. Dat hebben we ook gedaan met de noodopvang van vluchtelingen die we het afgelopen jaar twee keer boden. We hebben niet om toestemming gevraagd – het ging hier om crisisnoodopvang- we hebben wel iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd. En ik kan niet anders dan vaststellen dat dat uitstekend is verlopen. 

 

Nog even terug naar onze democratie. Ieder jaar organiseren wij samen met scholengemeenschap Reggesteijn de Democratiedagen. Leerlingen maken op een speelse wijze kennis met de politieke besluitvorming. En dat geldt ook op Roefeldag voor basisscholen. Je weet natuurlijk nooit wat daarvan beklijft, maar ik hecht daar veel waarde aan. Want een democratische overheid, dat is een groot goed dat we moeten koesteren en onderhouden. En dat doe je onder andere door te investeren in de jeugd. Hopelijk worden jongeren op deze manier gemotiveerd om politiek actief te worden. Want bemoei jij je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou. Politiek is geen ver van mijn bedshow: we zien in de wereld om ons heen, dat democratie geen vanzelfsprekendheid is. Laten wij ons daarvan bewust zijn. Ik roep alle politieke partijen dan ook op om te investeren in nieuw talent. Talent dat bereid is om de democratie te verdedigen en de rug recht te houden bij tegenwind. 

 

Wat een nieuw jaar gaat brengen is nog ongewis, maar ik ga ervan uit dat ook u zich weer inzet voor onze samenleving. En dat kan op veel manieren. Als vrijwilliger, als mantelzorger, als gemeenteraadslid of lid van een plaatselijk belang, als noaber. 

Wat u ook doet, ik wens u een prachtig en krachtig 2016 toe! 

Dank u wel. 

 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: