Op vrijdag 6 juli werd het vrijwillige kavelruilproject Elsenerbroek afgesloten in het bijzijn van Hester Maij, gedeputeerde Landelijke Inrichting en Culturele Infrastructuur in de Provincie Overijsel en Josh Sijbom, wethouder bij de gemeenten Hof van Twente.
Wilco Pasman van Stimuland, via het CKO ingehuurd als kavelruilcoördinator, is blij met het resultaat: in totaal wordt er 130 hectare grond geruild door 35 deelnemers.
Vrijwillige planmatige kavelruil levert een bijdrage aan het gezond, veilig en leefbaar houden van het platteland. Zo levert het kavelruilproject in Elsenerbroek een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de landbouwstructuur in de gemeente Hof van Twente. De 35 betrokken deelnemers besparen tijd en geld doordat kavels aaneengesloten of dichter bij huis liggen. Dit vermindert het soms intensieve landbouwverkeer en daarmee de druk op het milieu.
Onafhankelijke kavelruilcoördinator
Het succes van kavelruil wordt voor een groot gedeelte bepaald door de kavelruilcoördinator. Voor Elsenerbroek werd Wilco Pasman van Stimuland door het CKO ingehuurd. Binnen Stimuland is veel expertise aanwezig met betrekking tot het coördineren van vrijwillige en niet vrijwillige kavelruilprojecten. Stimuland is onafhankelijk en heeft geen persoonlijk belang bij de uitkomst. Door de uitgebreide kennis van en contacten op het platteland in Oost-Nederland is zij in staat integraal te kijken en handelen: ze kan denken vanuit landbouw en andere doelstellingen. Stimuland is dan ook met enige regelmaat betrokken bij zowel vrijwillige als niet vrijwillige kavelruilprojecten, onder andere die in Rijssen-Holten, Collendoorn-Ane, Bruchterveld en Haarle. Hoewel Stimuland momenteel voornamelijk Overijsselse kavelruilprojecten begeleidt, ziet zij veel mogelijkheden om het succes van deze projecten door te trekken naar kavelruilprojecten in de Provincie Gelderland.