Bluestown-Live in de Lampe met The Veldman Brothers en Twelve Bar Bluesband

Datum: 28-06-2012

leerenlampe

RAALTE - Harry Radstake mag je met recht één van Sallands grootste bluesambassadeurs noemen. Hij is de grote drijvende kracht achter het RTV Raalte radioprogramma Bluestown en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor de organisatie van de Bluestown-Live-avonden.

Zaterdag 7 juli vormt De Leeren Lampe de locatie voor een nieuwe editie van Bluestown-Live. Op het programma staan optredens van The Veldman Brothers en de Twelve Bar Bluesband. In de Music Factory staat er een Clubnight op het programma.

 

“We voelen ons helemaal thuis in De Leeren Lampe.”, vertelt Harry. “De zaal is mooi, het geluid is goed en het publiek weet de weg goed te vinden. En ook Joop van den Enk, de exploitant van De Leeren Lampe is dik tevreden. Dit publiek zorgt voor een goede omzet.”

Praat met Harry over ‘de blues’ en hij begint te glunderen. “Je mag het rustig obsessief noemen”, vertelt hij. “Ik luister ook naar andere muzieksoorten, maar de blues neemt een aparte plaats in.”

Bezige bij Radstake kijkt ook al veel verder in de toekomst. Plannen zat. Op zaterdag 1 september staat alweer een nieuwe editie van Bluestown-Live gepland. Dan met optredens van de Danny Giles Band en Big Will & the Bluesmen. En op zaterdag 6 oktober volgt de eerste editie van het Bluestown-Live Festival. Maar liefst zeven bands (waaronder King Mo) zullen gedurende de dag optredens verzorgen in De Leeren Lampe. Daarnaast komen er verschillende stands met bluesmerchandise.

Het is nog maar drie jaar geleden dat Radstake startte met Bluestown. Inmiddels heeft zijn radioprogramma vensters bij Airplay Radio, Radio 350 (Holten/Rijssen), RTV Zeewolde, Lokale Omroep Voorst, Omroep IJsselmond en A28 FM Staphorst. Binnenkort volgt Omroep Dronten. Aanvankelijk presenteerde hij het programma in zijn eentje, inmiddels heeft hij versterking gekregen van Gerda Jackson. “Waarom het zo goed gaat? Zeg het maar. We draaien goede muziek en weten veel bands naar de studio te halen. En de combinatie met Gerda werkt perfect. We vullen elkaar goed aan. En op wat voor manier dan ook trekt een vrouwelijke presentator veel extra luisteraars.”

Harry verwacht veel van de komende editie van Bluestown-Live. “The Veldman Brothers en de Twelve Bar Bluesband behoren tot de top van de Nederlandse blueswereld. Beide bands hebben een vaste schare fans die je bij veel optredens terugziet. Dat is heel frappant, maar zo gaat dat in de blues. Het fanatisme van de fans is enorm. En het fanatisme van de bands ook. Ze spelen vaak bijna voor niks, het gage is meestal maar een habbekrats. Ze kunnen er vrijwel nooit van leven, maar staan ondertussen wel drie, vier keer per week op het podium te zweten. Die passie en die energie, dat is de blues ten voeten uit. Het is geweldig om daar een bijdrage aan te mogen leveren.”

En nieuwe ideeën zijn er, zoals eerder gezegd, nog genoeg. “Want ik zou nog veel vaker live-avonden willen organiseren met bijzondere bluesbands. Bands die in het reguliere festivalcircuit niet aan bod komen, maar bij de echte liefhebbers grote namen zijn. En dat natuurlijk tegen een relatief lage entreeprijs.”

 

Programma

The Veldman Brothers mogen geen onbekenden meer heten in Raalte en omstreken. De groep trad eerder met veel succes op tijdens Ribs & Blues en heeft een warm plekje veroverd in de harten van de vele luisteraars van het radioprogramma Bluestown. Gitarist Gerrit Veldman, zijn broer Bennie (hammondorgel en bluesharp), drummer Marco Overkamp en bassist Donald van der Goes hebben zich onder andere laten beïnvloeden door The Vaughan Brothers, Muddy Waters, Jimi Hendrix en Howlin’ Wolf. Vorig jaar werden de heren door de Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot beste Nederlandse bluesband.

De Twelve Bar Blues Band, oftewel 12BBB, draait alweer een tijdje mee in de vaderlandse bluesscene. De heren zijn inmiddels graag geziene gasten op grote en kleine podia in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. De band rond JJ Sharp (zang en mondharmonica) en Kees Dusink (gitaar) speelt voornamelijk eigen werk en haalt daarbij inspiratie uit de Chicagoblues. Twelve Bar Blues Band werd in 2010 uitgeroepen tot beste Nederlandse bluesband en gitarist Kees Dusink kreeg een jaar later de award voor beste Nederlandse bluesgitarist. Ook in het buitenland is de band niet onopgemerkt gebleven, op bluesradiostations in de VS, Engeland en Duitsland is de muziek van 12BBB regelmatig te horen.

 

Kaarten

Kaarten voor Bluestown-Live kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de deur. Aanvang is om 21.00 uur. Ook de Music Factory is die avond geopend. Daar staat een Clubnight met de resident-DJ’s op het programma. Vanaf zaterdag 30 juni hebben members van De Leeren Lampe elke zaterdagavond tot 0.00 uur gratis entree. De overige bezoekers betalen slechts 5 euro. Reserveren voor het discovervoer van DLL kan die zaterdagavond tot 22.00 uur via www.deleerenlampe.nl.

 

De Leeren Lampe is te vinden aan de Almelosestraat 2 in Raalte, tel: 0572-355855. Meer informatie op www.deleerenlampe.nl.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: