Overijssel viert de Week van de Amateurkunst

Datum: 29-05-2012

Het is weer zover: van 2 tot en met 9 juni laten Overijsselse amateurkunstenaars, amateurkunstverenigingen en gemeenten zien wat ze allemaal in huis hebben tijdens de landelijke Week van de Amateurkunst.

 

Gedeputeerde Hester Maij verricht op vrijdagavond 1 juni de opening. Op de website van de provincie Overijssel www.jijenoverijssel.nl is een handig overzicht te vinden van alle activiteiten in de Week van de Amateurkunst (WAK).

 

Opening Week van de Amateurkunst

De opening van de Week van de Amateurkunst is op vrijdag 1 juni in Twenterand. Die gemeente werd in 2011 verkozen tot WAKkerste gemeente; de gemeente met het beste amateurkunstklimaat in Overijssel. De opening staat in het teken van de prijsuitreiking voor het beste Overijsselse volksverhaal. De prijs wordt uitgereikt door gedeputeerde Hester Maij.

Hester Maij: “We hebben meer dan negentig inzending gekregen. Hieraan kun je zien dat volkscultuur leeft!. Voor de provincie Overijssel is cultureel erfgoed, waaronder volkscultuur, een belangrijke pijler in het cultuurbeleid. Wij zien onszelf als de hoeder van het huidige en toekomstige erfgoed”.

 

Onder de negentig inzenders van de Volksverhalenwedstrijd wordt een publieksprijs van 5000 euro en een juryprijs van 20.000 euro verdeeld. Het geldbedrag van de juryprijs wordt gebruikt om het winnende verhaal voor het publiek beleefbaar te maken. Hoe? Dat bepaalt de schrijver van het verhaal. De opening van de WAK-week vindt plaats op het Manitobaplein in Vriezenveen en begint om 21.30 uur.

 

Amateurkunst: voor elk wat wils

Bijna de helft van alle Overijsselaars is actief als amateurkunstenaar. De een schildert, de ander bespeelt een muziekinstrument en een derde schrijft gedichten of speelt toneel. Hester Maij: “De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat mensen hun talent uiten. Het maakt ze creatiever en vergroot de betrokkenheid bij de wereld om ze heen. De Week van de Amateurkunst laat mensen kennis maken met elkaars werk en nieuwe vormen van kunst en cultuur”.

 

Het aantal Overijsselse gemeenten dat dit jaar mee doet is gestegen naar vijftien. In elke gemeente is een uitgebreid programma van activiteiten opgesteld. De deelnemende gemeenten zijn Almelo, Deventer, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.

 

Jij en Overijssel biedt een handig overzicht

Op de website www.jijenoverijssel.nl is een overzicht te zien van alle activiteiten van de Week van de Amateurkunst. Zo hoeft niemand iets te missen en kan iedereen zien wat er in de eigen woonplaats gebeurt.

Actie: stuur je leukste WAK-foto in en maak kans op een leuke goodiebag!

Via www.jijenoverijssel.nl kan men meedoen aan de fotoactie van de provincie. Het is heel simpel: maak een leuke foto van een van de amateurkunst-activiteiten in de eigen woonplaats en plaats hem op de website. De eerste vijftig inzenders ontvangen een leuke, culturele goodiebag met een theaterbon, het cultuurmagazine Beeld van Overijssel en twee lekkere streekproducten.

 

 

 

 

Informatie: Rob Heetland, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 73 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: