John Mayall en meer voor Metropool

Datum: 25-05-2012

metropool2

Op 15 december speelt niemand minder dan John Mayall in Hengelo. De blueslegende, die ook wel de aartsvader van de blanke blues wordt genoemd, is sinds het begin van de jaren 60 actief in de muziekwereld en speelde met alle groten der aarde.

Onlangs werden ook singer songwriter Greg Holden (15 september) en de Zweedse rockers van Royal Republic (26 november) aan het programma toegevoegd.

John Mayall vergaarde grote bekendheid met John Mayall & The Bluesbreakers. In 1963 zagen de Bluesbreakers met John McVie op bas  het levenslicht en in 1964 werd single Mr. James uitgebracht, een ode aan bluesgitarist Elmore James. In 1965 wordt Eric Clapton aan de Bluesbreakers toegevoegd en wordt het album Blues Breakers with Eric Clapton uitgebracht, dat nog steeds geldt als een klassieker in het genre. Na het vertrek van Clapton, die met Jack Bruce Cream opricht, strikt Mayall Peter Green als gitarist. Deze Green duikt dan later weer op in Fleetwood Mac. In de jaren erna speelt Mayall onder meer met Mick Taylor en Walter Trout in zijn begeleidingsband. Een neus voor talent kan Mayall niet ontzegd worden.

Na de hoogtijdagen met The Bluesbreakers blijft de ietwat excentrieke Brit (hij woonde enige tijd in een zelfgebouwde boomhut)  platen maken met wisselend succes. Vooral in de jaren 80 is de spoeling een beetje dun. In 1993 revancheert Mayall zich echter met het goed ontvangen Wake Up Call. En ook in de jaren daarna blijft hij touren en platen opnemen. Zijn meest recente studioalbum is Tough uit 2009. Voldoende repertoire dus voor spetterende avond blues op 15 december.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: