Ontdek de rijke Twentse tradities bij lezing in Museum Erve Hofman

Datum: 26-09-2024

11.14 uur - Noaberschap, midwinterhoornblazen, klootschieten en een boaken. Ze behoren allemaal onmiskenbaar tot de Twentse tradities. Maar zijn het wel echte oude tradities of zijn ze stiekem toch in een nieuw jasje gestoken. Wie daar meer van wil weten, is van harte welkom bij de lezing over oude Twentse tradities op vrijdag 11 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur in Museum Erve Hofman in Hellendoorn. Daar wordt ingegaan op de vraag wat er werkelijk over is van oude tradities door de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN), Oald Heldern de Noaberschop, ZINiN en documentairemaker Yannic Nierkens.

‘Tradities zijn niet overbodig’
Voor zijn opleiding ‘Moving Images’ maakte student Yannic Nierkens een documentaire over Twentse tradities zoals midwinterhoornblazen, molens, draaiorgels en boerendans in Twente en hij sprak hierover met vaak wat oudere Twentenaren. Zijn bevindingen legde hij vast in de documentaire ‘Alles heeft zijn tijd’. Hij kwam erachter dat tradities niet overbodig zijn, maar dat het belangrijk is dat ze overgenomen worden door jongeren. ‘Want’, zo zegt hij, ‘Aan een traditie moet je meedoen, dan pas kun je voelen wat het is’. Dan kunnen ze die oude tradities misschien wel in een eigen, aangepast jasje steken.

Discussieer mee over oude Twentse tradities
Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op water daadwerkelijk is overgebleven van tradities en de geschiedenis ervan. Wat is feit en wat is fictie in de overgedragen verhalen. En hoe moeten we omgaan met tradities die in een modern jasje zijn gestoken. Zijn ze dan nog authentiek. Deze bijeenkomst biedt niet alleen een kans om meer te leren over rijke tradities van Twente, maar ook om deel te nemen aan een gesprek over de echtheid van geschiedenis en traditie. Moeten tradities zich ontwikkelen, vernieuwen of is juist de essentie van een traditie dat deze hetzelfde blijft.

Heb jij een eigen mening over tradities? Kom dan naar deze gratis bijeenkomst en ga met elkaar in gesprek over de vraagstukken die onze tradities en geschiedenis omringen. Meld je wel even aan, dit kan via www.zininbibliotheek.nl/agenda

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: