Lezing 22 september 2024: 'Salomonson en het spoor'

Datum: 16-09-2024

13.14 uur - Na drie succesvolle lezingen in het kader van de jaarlijkse expositie in De Smidse wordt deze laatste lezing verzorgd door Wilma Paalman-Vloedgraven. Wilma Paalman-Vloedgraven is vanaf 2011 coördinator van de jaarlijkse expositie in De Smidse en ook op andere terreinen als vrijwilliger actief in de gemeente Hellendoorn. 

Verder was ze tot 2006 directeur/bestuurder van Stichting Kinderopvang West-Twente, van 2006-2010 was ze wethouder in de gemeente Hellendoorn en vanaf 2012 houdt ze zich bezig met het adviseren en stimuleren van duurzame energie, met name van Lokale Energie Initiatieven in Overijssel.
Haar belangstelling voor geschiedenis dateert al vanaf haar jeugd en haar opleiding tot lerares geschiedenis.
    
In de lezing van Wilma Paalman gaat het over de langstzittende directeur van de Koninklijke Stoomweverij, Godfried Salomonson, die leefde van 1838 tot 1911 en vanaf 1859 directeur, een periode van 52 jaar.
Naar haar mening de belangrijkste historische persoon in de geschiedenis van Nijverdal.
Zijn invloed was groot, o.a. bij de totstandkoming van de spoorlijnen Zwolle-Almelo, maar nog meer bij de spoorlijn Neede-Hellendoorn. Daarnaast was hij natuurlijk verantwoordelijk voor de aanleg van het fabrieksspoor in Nijverdal.
In haar lezing behandelt Wilma Paalman via oude kaarten, stukken en foto’s de geschiedenis en de ontwikkeling van het spoor in de gemeente Hellendoorn.
Ze maakt daarbij gebruik van veel van het materiaal dat in de loop van de jaren door Johan Alferink, Jos Bouwmeester, Harry Olthof en Nico Vilters in de loop der jaren is verzameld.
 
Het thema van de expositie van dit jaar is Verbindingen over water, spoor en weg. De spoorwegen zijn een belangrijk onderdeel van de verbindingen in onze gemeente. Op de expositie is ook een maquette van het station in Nijverdal te zien en van de loods die na afbraak is overgebracht naar het Spoorwegmuseum.
In 1247 werd voor de eerste keer gesproken over een zandweg tussen Almelo en Zwolle. In de zomermaanden was de route begaanbaar en wie geld had, ging met een postkoets. De rit duurde een dag. Als de weg te slecht was, dan moest je lopend of op de fiets. In de winter was reizen via de zandwegen vaak niet eens mogelijk. Onze voorouders hebben zich echt moeten behelpen om van Almelo naar Zwolle te komen.
 
De expositie in De Smidse is op werkdagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 1, 8, 15 en 22 september om 14.30 uur is er een lezing.
De toegang is gratis, een vrije gift is natuurlijk welkom.
Iedere bezoeker krijgt een gratis boekje over het thema van de expositie om thuis nog eens na te kijken. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een stoeltjeslift aanwezig en ook de vrijwilligers helpen u graag de expositie te bezoeken.

 
 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: