Lezing 15 september 2024: “De Twentseweg in Hellendoorn”

Datum: 09-09-2024

12.53 uur - De derde lezing lezing in het kader van de jaarlijkse expositie in De Smidse wordt verzorgd door Evelyn Ligtenberg. Evelyn Ligtenberg (1966) is afgestudeerd in de Cultuurwetenschappen en werkzaam als financieel adviseur bij het waterschap Vechtstromen. In 2009 verscheen haar afstudeerscriptie over het Mirakel van Hellendoorn in boekvorm. In 2015 zag haar boek ‘Wij vertrouwen op onze keizer’ over Sallandse jongens in de Napoleontische legers het levenslicht.

 
Ze is een actief lid van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en heeft diverse artikelen geschreven, o.a. over de Marke Hellendoorn en Het Rampjaar 1672. Dit rampjaar heeft veel ellende gebracht, zeker ook in Overijssel. Evelyn Ligtenberg schetst in haar artikel uit 2023 het grote en kleine leed dat de Overijsselaren door oorlogsgeweld werd aangedaan met centraal in haar verhaal het oude Schuilenburg, waarvan de kasteelplaats nog steeds te bezoeken is. Schuilenburg is natuurlijk ook nauw verbonden met het verhaal van de Twentseweg.
 
In de lezing van Evelyn Ligtenberg gaat het over de route van de Twentseweg vanaf de grens met Hoge Hexel tot aan de grens met Luttenberg. Vergeten delen van de route die voor de goede beschouwer in het landschap nog aanwezig zijn komen aan de orde.
Via oude landkaarten, hoogtekaarten en waterschapskaarten probeert Evelyn Ligtenberg een beeld te vormen van de roerige geschiedenis van de route van de Twentseweg door onze gemeente.
 
Het thema van de expositie van dit jaar is Verbindingen over water, spoor en weg. De Twentseweg (nu Oude Twentseweg) is een belangrijk onderdeel van deze expositie. Een lezing over de Twentseweg in Hellendoorn mag dan natuurlijk niet ontbreken.
In 1247 werd voor de eerste keer gesproken over een zandweg tussen Almelo en Zwolle. In de zomermaanden was de route begaanbaar en wie geld had, ging met een postkoets. De rit duurde een dag. Als de weg te slecht was, dan moest je lopend of op de fiets. In de winter was reizen via de zandwegen vaak niet eens mogelijk. Onze voorouders hebben zich echt moeten behelpen om van Almelo naar Zwolle te komen.
 
De expositie in De Smidse is op werkdagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 1, 8, 15 en 22 september om 14.30 uur is er een lezing.
De toegang is gratis, een vrije gift is natuurlijk welkom.
Iedere bezoeker krijgt een gratis boekje over het thema van de expositie om thuis nog eens na te kijken. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een stoeltjeslift aanwezig en ook de vrijwilligers helpen u graag de expositie te bezoeken.
 
 
 
 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: