Gemeente Hellendoorn verwacht meer zorgvuldigheid COA: ‘Het moet beter’

Datum: 10-07-2024

19.48 uur - De gemeente Hellendoorn is teleurgesteld in het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In korte tijd is de gemeente twee keer onaangenaam verrast door de opvangorganisatie.,,Wij steken onze nek uit door zelf een locatie aan te bieden voor een azc", zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. ,,Dan helpt het niet als het COA fouten maakt. Dat heb ik het bestuur van het COA ook rechtstreeks laten weten."

 
Tekeningen
Het COA heeft onlangs documenten openbaar gemaakt met daarop tekeningen voor meer dan 1.200 opvangplekken. Het COA deed dit naar aanleiding van een verzoek op basis van Wet open overheid (Woo). De gemeente had deze tekeningen nooit eerder gezien.
 
,,Wij hebben het COA meteen om uitleg gevraagd", zegt Eijbersen. ,,Het COA heeft uitgelegd dat deze tekeningen bij elke mogelijke opvanglocatie werden gemaakt. Ze hebben ons verzekerd dat de tekeningen geen enkele waarde hebben. Het maximumaantal opvangplekken in onze gemeente is en blijft 200, zoals onze gemeenteraad heeft bepaald."
 
Verkeerde locatie
Deze week volgde een nieuwe onaangename verrassing. Tijdens een bijeenkomst van het omwonendenoverleg liet het COA een zogeheten vlekkenplan zien. Dit is een ruwe schets van de beoogde indeling van het terrein. Het COA had dit plan op een verkeerde locatie getekend.
 
,,Dit soort fouten mogen absoluut niet gemaakt worden," zegt Eijbersen. ,,Wij zijn teleurgesteld en verwachten meer zorgvuldigheid van het COA. Het moet beter. Voor ons is zorgvuldigheid de basis van elke stap. Vertrouwen van de omgeving komt te voet, maar gaat te paard."
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Harm schreef op 11-07-2024

Het COA is een onbetrouwbare partij, coalitie Hellendoorn stop hier mee, Kijk naar Ter Apel, Holten etc, Deze overheidsinstantie moet gestopt worden......

geet nie gebeuren schreef op 12-07-2024

Ach het plan rolt zo lekker uit.. we mogen het geen naam geven.

Geronimo schreef op 18-07-2024

Kijk, die twee Algerijnen hebben hun rechten verspeeld, nu weer een (nep)horloge gestolen toen de eigenaar er nog aan vast zat, nadat ze al vaker met justitie in aanraking zijn geweest. Die mogen gewoon een enkeltje Algerije. De derde is hier illegaal, dus die kan gelijk mee. Normaal meedraaien in de maatschappij is geen enkel probleem en een foutje kan soms gebeuren, maar bij herhaaldelijke overtredingen of bij een zwaar delict heb je je rechten (lees verblijf) alhier verspeeld.

Han schreef op 19-07-2024

En dat uit uw mond Geronimo? Dit is dus precies de reden waarom de PVV zo groot is geworden. Mensen tolereren het gedrag niet meer van deze gasten en het slappe optreden van die linkse kliek die hen constant een hand boven het hoofd houdt. Stroomt er toch stiekem PVV bloed door uw aderen?

Mitis schreef op 19-07-2024

Symbool politiek? Negen Eritreeërs zijn veroordeeld tot celstraffen van vier tot twaalf maanden vanwege grootschalige rellen in Den Haag.Ook moeten ze in totaal bijna 650.000 euro schadevergoeding betalen.

Geronimo schreef op 20-07-2024

@Mitis bij de NOS spreken ze over 9 mannen van Eritrese afkomst, dus waarschijnlijk genaturaliseerd en dan wordt je dus ook berecht als Nederlander zijnde. Maar wel onduidelijk bericht, want later heeft men het weer over de 9 in Nederland woonachtige Eritreeërs

Jos schreef op 28-07-2024

De gemeente Hellendoorn heeft in 2023 €7.000.000 ontvangen van het Rijk. Van dit bedrag heeft Hellendoorn €3.700.000 daadwerkelijk uitgegeven. Dat betekent dat Hellendoorn € 3.300.000, oftewel 47% van dit geld op dit moment nog in kas heeft. Hellendoorn heeft aan Oost Nieuws het volgende verklaard over wat ze met dit overgebleven geld gaan doen: Van de vergoeding van 7 miljoen euro is 6,8 miljoen euro ontvangen via voorschotten. Onze gemeenteraad heeft in 2022 een zogeheten bestemmingsreserve Statushouders en ontheemden ingesteld. Het overschot is in deze bestemmingsreserve gegaan. Dat betekent dat het geld beschikbaar kan blijven voor toekomstige kosten en risico’s rondom deze doelgroep.

Uw reactie

Naam:
Bericht: