Classic Race Demonstratie Luttenbergring op 15 juni

Datum: 11-06-2024

12.07 uur - Het heeft zes jaar geduurd maar het is de organisatie van de Classic Race Demonstratie Luttenbergring dit keer gelukt; als zaterdag 15 juni de oude motoren weer over het stratencircuit daveren is dat precies twee weken voor de Dutch TT van Assen.

 
 “En dat was altijd al onze streefdatum maar die door allerlei redenen zoals corona en andere evenementen nooit lukte. Tot nu dus,” zegt een tevreden voorzitter Jeroen van Beek van de organiserende stichting Behoud Luttenbergring.
 
Vorig jaar bij het eerste lustrum trok deze bijzondere combinatie van een nostalgische reünie, een cultuurhistorisch en sportief Sallands evenement maar zeker ook een echt  Luttenbergs feestje zo’n 1100 belangstellenden. Dat waren voor het grootste deel bezoekers met mooie herinneringen aan de gloriejaren van de Raalte Races in met name de jaren 70 en 80. Die jaren met tienduizenden bezoekers zullen nu ook te zien zijn. “We willen elk jaar met nieuwe activiteiten komen.” 
 
“Vorig jaar was dat de onthulling van een standbeeld als herinnering aan die geweldige tijden. Dit jaar komt er een 35 meter lange fotowand met foto’s die herinneren aan dat verleden en de grote rol van de organiserende RAM. Rob Aa in Raalte heeft daarvoor het initiatief genomen en onder meer motorsportbladen en Nederlandse fotografen die destijds actief waren gevraagd om foto’s in te sturen.
Ik heb begrepen dat er ontzettend veel foto’s zijn binnengekomen tot uit Spanje en Italië toe. Dat lijkt me een bijzonder gezicht. De fotocollage is ruim 40 meter lang geworden en wordt vrijdagavond om 20:00 geopend op het rennerskwartier aan de Looweg. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 19:30! 
 
Deze imposante fotowand is niet het enige nieuwe onderdeel van het programma zaterdag
15 juni. “Voor de eerste keer mogen bezoekers ook naar het oude Rennerskwartier op het binnenterrein, natuurlijk via een veilige en gecontroleerde oversteek. En na afloop is er in de tent aan de Looweg ook een echte afterparty. Na de prijsuitreiking met muziek uit die oude tijden en daarna wordt het groot feest met DJ en Feestcombinatie “Geweld uut de Bochte” uit Luttenberg.  “Dat wordt voor de Luttenbergers en de bezoekers dus een mooi feestje met gratis entree. 
 
De animo onder (oud-)coureurs om 15 juni mee te doen blijft ook dit zesde jaar onverminderd groot. Van Beek; “We hebben nu rond 320 inschrijvingen. Daarmee zijn de meeste klassen van de 50 CC tot de zijspanracers goed gevuld. We hanteren nog steeds dat een motor uit 1995 of eerder moet komen. Motoren na die datum hebben echt meer pk’s. Misschien dat we dat bouwjaar in de toekomst gaan opschuiven. Er is toch wel wat vergrijzing onder de deelnemende coureurs. De oudste? Die zal tegen de 80 jaar zijn schat ik.”
 
In tegenstelling tot de oude tijden van de Raalter Races gaat het nu natuurlijk niet meer om de hoogste snelheid. “Daarom hebben we twee extra chicanes aangelegd. En de coureurs rijden andersom op het circuit dan destijds. Het gaat echt om het meest constant rijden. Iedere deelnemer krijgt na een grondige keuring, de motor moet echt veilig zijn, er gaat een meetkastje mee en dan gaat het bij de prijzen om de meest constante snelheid.”
 
Met een andere ‘traditie’ hoopt Van Beek dit jaar wel af te kunnen rekenen; “Van de vijf keer dat we dit organiseerden is het vier keer slecht weer geweest. Daarom viel ook vorig jaar het aantal van 1100 bezoekers wat tegen. We hopen echt dat er zaterdag 15 juni tussen de 2500 en 3.000 bezoekers naar de classic races komen. We hebben ook voor de eerste keer digitale verkoop van entreekaarten via onze site. Die kosten maar 7,50 in de voorverkoop en
10 euro op de dag zelf. En kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.”
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: