Gemeente Hellendoorn maakt afspraken met provincie over windturbines

Datum: 05-06-2024

15.21 uur - De gemeente Hellendoorn heeft programmeringsafspraken over windenergie met de provincie Overijssel gemaakt. Dat is het college van Burgemeester en Wethouders overeengekomen met de provincie en is bevestigd door de gemeenteraad. Door deze afspraken komt er een grens aan hoeveel windenergie er in de gemeente Hellendoorn opgewekt kan worden. Inwoners krijgen door de afspraken duidelijkheid over mogelijke locaties voor windturbines en het totaal aan windturbines.

 
Binnen de aangewezen zoekgebieden van Hellendoorn kan tot 2030 een totaal maximum van 120 GWh aan windturbines worden gebouwd. Dit komt neer op circa zes windturbines. Met deze programmeringsafspraken is dus een plafond ingebouwd.
 
Het college van B&W heeft aanvullend nog de opdracht gekregen vanuit de gemeentegraad over aanvullende afspraken die zijn opgesteld door de gemeenteraad. Een belangrijke voorwaarde hierbij is het Hellendoornse windbeleid, waarin 100% lokaal eigendom een belangrijke pijler is.
 
Gevolg bestaande initiatieven
De afspraken hebben betrekking op het gebied ten zuiden van Daarle en Daarlerveen, dat bestaat uit 'Munitiedepot' en 'de Stouwe'. Daarmee kan provincie Overijssel als bevoegd gezag voor windturbines de vergunningverlening beoordelen. Het is vervolgens aan de initiatiefnemers om invulling te geven aan de beschikbare ruimte.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jos schreef op 05-06-2024

Lokaal hellendoorn had een harde eis dat voor 2030 geen turbines zouden worden gebouwd en nu maken ze zelf afspraken met de provincie. Straks helpen ze ook nog met de bouw :)

William S. Burroughs schreef op 05-06-2024

Aan Jos. Dat is het nadeel van lokaal. Dan ben je heel vatbaar voor de vele winden om je heen en voor je het weet verval je in zo de wind waait waait mijn jasje. Prettige dag.

Frans schreef op 08-06-2024

Het is een plafond, prima toch. Waarom zo'n gedoe? Neerpotten, klachten accepteren en de burger moet maar eens accepteren dat hij niet alles voor het zeggen heeft, zoals Lokaal Hellendoorn probeert de burger te laten geloven en dat exact de reden is waarom ze er al decennia niets (meer) van bakken.

Han schreef op 08-06-2024

Jos, als ze meehelpen met bouwen dan maken ze zich tenminste nog nuttig.

Jos schreef op 10-06-2024

Lokaal hellendoorn geeft aan dat energienetwerk nu al vol is. Waarom steunen ze het plan van o.a. dennis meijerman voor een zonnepark op de oude vuilnisbelt?

Uw reactie

Naam:
Bericht: