Film over de kledingindustrie door St. Fairtrade Gemeente Hellendoorn bij ZINema

Datum: 14-05-2024

10.10 uur - Op donderdag 23 mei om 20.00 uur vertoont de St. Fairtrade Gemeente Hellendoorn twee documentaires van Teun van de Keuken over de wantoestanden in de kledingindustrie. De mode-industrie is sterk vervuilend bij de productie en het draagt bij aan het afvalprobleem doordat er veel kleding wordt weggegooid.

 
1. Wondervandewegwerpmode
De eerste documentaire gaat over de grote verspilling en vervuiling doordat we vanwege de grillige modeontwikkelingen veel goede kleding weggooien. Kleding die bij het produceren al een grote aanslag doet op ons milieu.
Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Teun van de Keuken ruilt zijn perskaart in voor een stapel visitekaartjes en gaat undercover als textielhandelaar en dringt zo diep door in de keten. Hij klopt aan bij agenten en leveranciers bij wie hij voor zo min mogelijk geld een sweatshirt kan laten maken. Via modestad Parijs belandt hij in het walhalla van ons wegwerptextiel: Bangladesh.
Roland Duong bezoekt de bron van onze begeerte. Langs de catwalks van Milaan probeert hij grote ontwerpers en modebazen aan hun jasje te trekken over het moordende tempo van mode anno nu. Is dat niet de kern van het probleem?
 
2. Prijzenslag in Bangladesh
De tweede gaat over de wantoestanden en uitbuiting in Aziatische landen bij de productie van de kleding.
Teun van de Keuken is als textielhandelaar op handelsmissie in Dhaka, Bangladesh. Dit walhalla van ons wegwerptextiel is de afgelopen jaren vooral in het nieuws gekomen vanwege problemen. Met de Rana Plaza ramp, waarbij meer dan 1200 arbeiders omkwamen als absoluut dieptepunt. Hoewel de modeketens beterschap beloofden, ervaart Teun aan den lijve dat de kern van het probleem nog springlevend is. De inkoper gaat voor de allerlaagste prijs en maakt handig gebruik van de staat van chaos waar het land in verkeert. Maar hoe zit dat dan met de beterschap die modemerken en -ketens beloven? Roland Duong brengt met die vraag een bezoek bij de pioniers van verbetering: de organisatie van het Bangladesh Accord.
 
Kaarten kosten €2,50 incl. een consumptie en zijn verkrijgbaar bij de balie van ZINiN in de bibliotheek of via de website van ZINiN onder ZINema.
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: