Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in 'Wat bezielt je' van 19 april

Datum: 16-04-2024

9.17 uur - Paul Janse werd geboren in 1941 in Middelburg als tweede kind in het gezin van schoolmeester Janse. Bij het bombardement op Walcheren in 1944 verloor Paul zijn beide ouders en zijn zusje. Hij werd opgevangen in twee gezinnen waar hij opgroeide. Al vroeg leerde hij zich te redden onder moeilijke omstandigheden. Hij kon het familiebedrijf overnemen maar koos te gaan studeren voor het zelfde beroep als zijn vader.

 
Als leraar geschiedenis aan College Noetsele, later Reggesteyn, was hij zeer geliefd. Zijn naam valt al heel gauw als oud-leerlingen wordt gevraagd welke leraar zij nooit zullen vergeten. Janse noemt zich zelf ook schoolmeester, liever dan leraar of docent.
Janse vertelt over zijn leven en zijn vak. ‘Als je jezelf open stelt, komen de leerlingen ook vanzelf met hun verhalen.’ Hij onderhield nauwe contacten met zijn leerlingen ook als ze al lang van school waren. Talloze brieven werden door hem verstuurd en soms trad hij op als helper in moeilijke situaties.
 
Als pensionado is hij nog altijd actief ook al is zijn gezondheid afgenomen. Nog steeds leest de 83-jarige veel en denkt hij graag na met anderen over godsdienstige,  levensbeschouwelijke en filosofische zaken. In dorp Hellendoorn komt men nog graag bij hem om te vragen naar zijn historische kennis zoals over de ramen van De Oale Grieze. Op dit moment verdiept hij zich in de geschiedenis van ‘t Oale Karkhof in Hellendoorn.
 
In 'Wat bezielt je' vertelt Janse op boeiende wijze over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Hij besluit met wijze woorden van de grote Russische schrijver Dostojevski.
 
‘Wat bezielt je’ is te zien op vrijdag 19 april na het HOijournaal op HOitv en is het hele weekend terug te zien op de halve even uren. De uitzending is te volgen op de Livestream www.hoimedia.com waar de uitzending ook te zien is op Uitzending Gemist en YouTube.
 
HOitv is te vinden op Ziggokanaal 42 en KPN/Telfort 1325
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: